kardio edzés
#Testi problémák

A kardio edzés az agyunkat is megtornáztatja

2015.03.18.
2 perces olvasási idő

Komoly és kemény edzések után bomba alakod lehet, ezt ma már szinte mindenki tudja a kardio edzésekről. Azonban mostani kutatások kimutatták, hogy nem csak a testnek tesz jót ez a fajta edzés, hanem az agyunkat is kellőképpen megtornáztatja. Itt az idő, hogy megtanuljuk kihasználni a kardio egész testre vonatkozó jótékony hatásait.

Izzadj többet, stresszelj kevesebbet!

Egy kemény edzés után talán sokkal jobban érzed magad, mint bármikor előtte. De lehet, hogy eszedbe sem jut, hogy mindez nem csak a testednek tesz jót, hanem a mentális képességeidet is fejleszti. Egy nemrégiben elkészített amerikai tanulmány szerint a különféle gyakorlatoknak nagy befolyásuk van a mentális egészségünkre.

A tanulmányban 18-25 éves férfiakat vizsgáltak, akik 20 percet közepes tempóban bicikliztek, a hangulatuk pedig szinte azonnal javult. Bár a tanulmány nem terjed ki az endorfintermelés változására, az köztudott, hogy egyes gyakorlatok közepette az eufóriát okozó kémiai anyagok termelése felgyorsulhat.

Egyénenként más

Kicsit nehezebb kitalálni, hogy vajon melyik sport vagy milyen fajta sport az, amely a legjobban hat a mentális egészségünkre. Viszont az bizonyos, hogy némely sportokat stresszesebbnek élünk meg.

Egy kutatás szerint a patkányok teljesen máshogy reagáltak egyes helyzetekre, mikor hideg vízben kellett úszniuk, vagy mikor hagyták őket szaladni. Természetesen az előbbiek sokkal stresszesebbek, utóbbiak sokkal nyugodtabbak voltak. A kutatók szerint ez az emberekre is igaz.

A legújabb feltevések szerint az edzés alatt az agy sejtjei olyan kémiai anyagokat termelnek, amelyeknek stresszcsökkentő hatásuk van. Más szóval tehát a sportolás és a mozgás a pozitív stressz kategóriába tartozik.

Használd ki a kardiot!

Gondoltad volna, hogy a különféle szívritmust növelő edzések hatással vannak a sikerességedre és a mindennapi életedre? Egy moderált, folyamatosan gyorsuló edzésről van szó, például egy közepes tempójú biciklizés vagy gyorsuló gyaloglás, vagy bármi, ahol izzadsz. Nos, az előjelek biztatóak a kutatók szerint.

Ahhoz, hogy az eredmény látható legyen, hetente legalább háromszori 30 perces edzésre van szükség. A hangsúly a rendszerességen és a jól összeállított edzésen van. Miután a programod már stabil, folyamatosan növelheted és akár mindennapos edzéssé is fejlesztheted. De természetesen ez időbe telik, nem fog egyik napról a másikra menni.

Csak változatosan!

Pár hónap intenzív és rendszeres edzés után hatalmas változás fog beállni a mentális képességeid terén. De ne tokosodj be! Miután már jó vagy egy gyakorlatban, nyugodtan folytasd azt is, de ne minden nap! Próbálj ki egyéb sportokat is, amelyek merőben másak az általad megszokottnál!

Ilyen például a tánc vagy a tenisz, ha eddig éppen bicikliztél. Ugyanis ezek a sportok tovább fejlesztik az agyadat, és ami külön jó, hogy más és más területeken. A mentális fejlődésed a testi mellett így még tovább nő.

Ha pedig véletlenül kifelejtesz egy-egy edzést, vagy akár kettőt is egy héten, ne aggódj, és ne próbáld egy másik nap bepótolni! Az agyad remek kémiai memóriával rendelkezik, ami megfelelő ahhoz, hogy az előre megtermelt BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) fehérjét későbbi napokon, mikor nem folytatódik a termelés is előhívja.

Tehát, zárszónak mit is mondhatnánk? A kardio egy remek edzésprogram, amely az élet minden területén segíthet neked. Formálja az alakot, csökkenti a stresszt, segít, hogy jobb döntéseket hozz, felturbózza a memóriád, és még számos pozitív hatását említhetnénk.

Ne feledd, minden egyes edzés során elvesztett izzadságcsepp százszorosan megtérül!

(Cs.B.)