napozás
#Testi problémák

TANorexia - az új betegség

2009.11.24.
2 perces olvasási idő

Miért van az, hogy a ráncok és rák kockázatának ellenére az emberek egyre növekvő százalékban látogatják a szoláriumokat minden évben? Mert nagyon sokuk - szó szerint - rabja az UV-nek.

Az angol tanning szóból származó új betegség, a tanorexia igen komoly kockázatokkal járó "hóbort". Az égbe magasló bőrrák statisztikák és UV hatások által el nem rettentett "szolifüggők" az év 365 napján a napbarnított bőrt próbálják fenntartani. A tanorexia az a jelenség, mikor valaki túl sok időt tölt a szoláriumban, mert úgy gondolja, sápadt bőrét ezzel varázsolhatja kívánatos színűvé. A jelenség tünetei közé tartozik a túlzásba vitt szoláriumozás, a versenyzés, hogy kinek a bőrszíne barnább. Egy új felmérés szerint 4-ből 1 tini a tanorexia jeleit mutatja, mely legalább olyan veszélyes függőség, mint az alkohol- vagy drogprobléma.

Függőség

A jelenség hátterében a médiák által sugárzott, külső tulajdonságokra hangsúlyt fektető értékrend áll, és a tinik még az egészségük kockáztatása által sem akarnak lemaradni arról, hogy vonzónak találják őket. Különösen igaz ez a szoláriumozásra, mely komoly káros hatásai csak évekkel később jelentkezik. Ők MOST szeretnének jól kinézni, és az sem riasztja el őket, hogy a WHO többször is javaslatot tett a szoláriumozás 18 év alatti tiltására.

"5 éve nem napoztam és nem voltam szoláriumban", vallja be egy egyetemi hallgató, aki az önbarnító krémet favorizálja már. Még mikor olyan vörösre égett le, hogy a barátja ráknak nevezte egy hét múlva is, akkor is éveket vett igénybe, hogy megváltoztassa az elmebeteg barnító módszereit. "Az az érzés amit napozáskor és szoláriumozáskor éreztem 100%-osan a rabjává tett."

Ezt az érzést a legutóbb orvosi kutatások is alátámasztják: a gyakori napozás és szoláriumozás hasonló a drogfüggőséghez. A napsugarakban és szoláriumokban lévő ultraviola sugárzás valójában endorfint termel - ez az az anyag, ami az agyban kelti az eufória állapotát. A Wake Forest Egyetem kutatói hasonló napbarnított embereket tanulmányoznak, akik endorfin blokkolókat kaptak és különböző tünetek jelentkeztek náluk: szédülés, hányinger.

A függőség miatt nem elégszik meg egy "napfüggő" egy önbarnító krémmel - ugyanúgy ahogy egy láncdohányosnak sem elég egy nikotin rágó. Ahogy jön a tél, ahelyett, hogy feladnák a "drogukat" elkezdenek szoláriumozni a "napfüggők", ami még károsabb a napozásnál. "A szolárium csövei négyszer annyi káros sugarat bocsátanak ki, mint a nap", mondja a manhattani bőrgyógyász, Dr. Jody A. Levine. Ami még fontosabb, 75%-al nagyobb az esély a melanoma kialakulására 35 éves kor alatt, ha szoláriumba jársz."

"A függő emberekben általában sokkal kisebb a félelem-érzet", jegyzi meg Dr. Amy Wechsler bőrgyógyász és pszichiáter New Yorkból."Hirtelen kövérebbnek, öregebbnek és betegnek érzik magukat."

Igen, a divattal összeköthető a barna bőr. A tanorexiások szexisebbnek érzik magukat a ruháikban, ha barna a bőrük. És ezzel nincs egyedül, már csak a legjobb tervezőkből következtetve sem, akik még csak nem is hallottak az eredeti bőrszínről. Számos hírességet utolért a napbarnítottság kóros mániája, köztük van Victoria Beckham, Christina Aguilera, Paris Hilton, Jennifer Love Hewitt, Lindsay Lohan és Demi Moore is, míg a férfiakat többek között George Clooney, Richard Gere, Tarantino és Ashton Kutcher képviseli.

Veszélyes következmények

A függőség alkalmanként ijesztő is lehet. Micheal Kors - akinek annyira napbarnított a bőre, mint amilyen előkelő a megjelenése - nemrégiben önbarnító krémekre váltott, miután egy furcsa bőrelváltozást talált az arcán. "Egész életemben a strandon süttettem magam és ennek meg is lett az eredménye." - mondta búsan a sajtónak Kors.

"Kéne lennie egy komplex programnak a "napfüggők" számára, ami segít nekik leszokni " - mondja Wechsler. Az első, legjobb, rövidtávú megoldás az lehet, ha önbarnító krémre váltanak.

(Ő.B.)