leukémia
#Betegségek

Leukémia kamaszkorban

2012.10.20.
2 perces olvasási idő

Nem kétséges, hogy a tizenévesek és a gyerekek körében egyre gyakoribb a vérrák kialakulásának veszélye, olyan mértékben, hogy ebben a korcsoportban a rákos megbetegedések közül a leukémia vezeti a listát. A leukémia mellett a lymphoma (a nyiroksejtek rákos daganata) is igen gyakori.

A jó hír az, hogy a legtöbb megbetegedést, ha idejében el kezdik kezelni, sokkal nagyobb a túlélési aránya.

Mi a leukémia

A leukémia akkor következik be, ha nagyszámú, kóros fehérvérsejt, leukémiás blaszt tölti ki a csontvelőket, amely időnként kilép a véráramba. Mivel ezek a kóros sejtek hibásak, képződésük során hiba csúszott a termelődési folyamatba, nem képesek ellátni eredeti feladatukat, vagyis a szervezet védelmét, megvédeni a szervezetet az idegen kórokozóktól és fertőzésektől (a fehérvérsejt a szervezet immunrendszerének a része).

A kóros fehérvérsejtek kontrollálatlanná vállnak, átveszik az uralmat a csontvelőben, zavarják a szervezetben zajló vörösvértestek (amelyek oxigént szállítanak) és vérlemezkék (amelyek segítik a véralvadást) termelési folyamatát.

A leukémia következményeileukemia

  • problémák a vérzésben
  • vérszegénységet (alacsony számú vörösvértest) okoz
  • csontfájdalom
  • fertőzések

A leukémia átterjedhet más szervekre is, a nyirokcsomókra, a májra, a lépre, az agyra, a herékre.

A leukémiának különböző típusai ismertek. Ez attól függ, hogy mely típusú fehérvérsejt-termelési folyamatában keletkezett a hiba. Tizenéveseknél nagyobb valószínűséggel fordul elő az akut limfocita típusú leukémia (ALL) és az akut myeloid típusú leukémia AML.

Leukémia kezelési módja

  • kemoterápia
  • sugárterápia
  • őssejt-beültetés
  • csontvelő-átültetés
  • gyógyszerek

A gyógyszerek típusát és a kezelés időtartalmát az onkológus határozza meg annak függvényében, hogy milyen típusú leukémiáról van szó. A gyógyulás esélye bizonyos típusú gyermek leukémiánál nagyon jó. A legtöbb esetben kezeléssel az ALL-ben vagy AML-ben szenvedő betegek kigyógyulnak anélkül, hogy visszatérne a betegség.

Lymphoma

A lymphoma a nyiroksejtek rákos megbetegedése, amely magában foglalja a nyiroksejteket, a csecsemőmirigyet, a lépet, az orrmandulákat, a garatmandulákat és a csontvelőket. A nyirokrendszer felveszi a harcot a baktériumokkal és megvédi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. A legtöbb tizenévesnek Hodgkin-kórja vagy non-Hodgkin lymphomája van.

A Hodgkin-kórnál a hónalj, a nyak, a mellkas vagy egyéb helyek nyirokcsomói megnagyobbodnak, de általában nem okoznak fájdalmat. A Hodgkin-kórt biopszia révén vett minta mikroszkopikus vizsgálatával azonosítják be. A biopszia során az orvos egy kis szövetet vesz az érintett nyirokcsomóból. Kemoterápiával és besugárzással kezelni lehet a Hodgkin-kórt.

A non-Hodgkin lymphoma (NHL) hasonlít az ALL-re, mert mindkettő rosszindulatú limfociták jelenléte miatt következik be, illetve a tüneteik is ugyanazok. Az NHL-t általában kemoterápiával szokták kezelni. A kemoterápia mindkét tipusú lymphoma betegséget jó eredménnyel képes meggyógyítani.

(M. T., teensandhealth.blogspot.com)

Kapcsolódó címkék

daganat