rák
#Betegségek

Nyolc érdekes tény a daganatos megbetegedésekről

2015.11.04.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy több mint 100 féle ráktípus létezik az orvosi feljegyzések szerint, ráadásul a rákos megbetegedés a test bármelyik részét érintheti?

Egy felmérés szerint 7,6 millió ember halt meg világszerte rák vagy annak valamely szövődménye következtében az adott évben, ez közel 13%-át teszi ki a világszerte történt összes halálozásnak.

A rákos megbetegedések és a halálos kimenetelű esetek több mint 70%-a gazdaságilag gyenge országokban következik be.

A világszinten nézve az öt leggyakoribb és legtöbb, nők körében áldozatot szedő a ráktípus sorrendben: mell-, tüdő-, gyomor-, vastagbél-, méhnyakrák.rák

A dohányzás a legjelentősebb rákkeltő tényező a világon, amelyet a legkönnyebben ki lehetne iktatni, csökkentve ezzel a megbetegedés kockázatát.

Sok esetben a krónikus fertőzésből alakul ki a daganat

Világviszonylatban az összes rákos megbetegedést nézve minden ötödiket valamilyen krónikus fertőzés okozza, mint például a humán papilóma vírus (HPV), mely méhnyakrákot okoz, vagy a hepatitis B vírus, ami májrákot képes okozni.

Az összes rákos megbetegedés egyharmada gyógyítható lenne, ha még időben észlelik a problémát és megfelelő módon kezelik azt. Éppen emiatt nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat!

Sok múlik a helyes életmódon

A rákos megbetegedések közel 40%-a megelőzhető lenne, ha az emberek lemondanának a dohányzásról, egészségesen étkeznének és fizikailag aktívak lennének, így a rákot kiváltó fertőzésekkel is eredményesebben vehetnék fel a küzdelmet, mint egyébként leromlott egészségügyi állapotban.

(N. L.)