rák
#Betegségek

Rákkezelés után is vállalhatunk gyereket - Mik a lehetőségek?

2011.01.26.
1 perces olvasási idő

Tedd fel minden kérdésedet az orvosodnak. Ne hezitálj, bármilyen kétséged is van, azt beszéld meg vele. Akkor se aggódj, ha a meddőséged nem elsődleges fontosságú az orvosod számára – hiszen a legtöbb doktor elsősorban arra koncentrál, hogy az adott rákbetegségeden segítsen.

A legfontosabb, hogy nézz szembe a tényekkel. A gyógyulás érdekében több dologra is szükség van, mintsem csak megölni a rákos sejteket – a jövőd minősége is hozzájárul a gyógyulásod folyamatához.
Kérdezd meg az orvosodat a lehetőségeidről. Utána pedig beszéljétek meg a továbbiakat együtt. Ha kellemetlenül érzed magadat, miközben a meddőségről beszélsz az orvosoddal, inkább keress mást a kezelőcsoportodból – akár egy nővért vagy egy szociális munkást, akivel beszélhetsz helyette.

Mit is tehetsz?

Egyes esetekben lehetséges a spermáidat előre lefagyasztani. Így majd mikor már érettnek érzed magadat ahhoz, hogy gyermeked lehessen, akkor ezeket a spermákat kiolvasztják és így felhasználhatják megtermékenyítésre.

A férfiak számára ez a módszer már nagyon régóta elérhető, és egy viszonylag gyakori eljárásnak számít. Ám ennek ellenére nem minden kórházban van lehetőség erre, így érdemes elmenned egy olyan klinikára, amely kifejezetten sperma mélyfagyasztással és tárolással foglalkozik. A fiatalabb tinik és a fiúk számára létezik egy másik, még kísérleti eljárás, amelyet „sperm aspiration”-nak neveznek. Ez azt takarja, hogy a spermiumokat a mellékherékből nyerik egyfajta mikrosebészeti eljárással. Később ezeket a spermiumokat előkezelik, majd a petesejtekbe injekciózzák. Beszéld meg az orvosoddal, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb számodra!

A nők számára ez egy kicsit bonyolultak. Bár petesejteket lehet előre lefagyasztani, de sajnos az eljárások és a technikák egy része még mindig kísérleti fázisban van, ráadásul itt szintén igaz az, hogy nem mindegyik kórházban vagy klinikán van módjuk ezt a technikát alkalmazni. Itt is érdemes az orvosoddal együtt kiválasztani a számodra legmegfelelőbb módszert.

Egyes esetekben viszont a doktorod egyetérthet azzal, hogy nem jó ötlet előre lefagyasztani a spermáidat vagy petesejtjeidet, mert később nagyobb az esélye a rákos sejtek újra-termelődésének a testedben.

(Gy.A., kidshealth.com)