hpv
#Betegségek

Mi is az a HPV?

2021.11.15.
1 perces olvasási idő

A HPV, vagy más néven a humán papilloma-vírus, igen gyakori vírus, és rengeteg változata létezik. A legtöbb HPV-fertőzés tünetmentes és nem veszélyes, s egy idő után magától megszűnik. Ám bizonyos esetekben előfordul, hogy a vírus tovább élősködik a testben.

A vírusok egy része kevésbé veszélyes, néhány közülük azonban igen súlyos betegséget okozhat, ezeket a kockázatos fajtába sorolják. A HPV ráadásul nőket és férfiakat is megfertőzhet.

A HPV-vírus sokszor okozhat hegeket, sebeket, daganatokat a nemi szerven és az ánusz környékén (nőknél leggyakrabban a belső comb, a fenék, illetve a vagina környékén, férfiaknál pedig a péniszen). Továbbá növeli a rák kialakulásának kockázatát, illetve többek között méhnyakrákot is okozhat.

A HPV-vírus általában bőr, vagy nemi érintkezés útján terjed, még akkor is, ha nem történik meg a behatolás. Mivel a HPV tünetmentes, semmilyen jel nem utal arra, hogy a partner fertőzött lenne, és azt nagy eséllyel továbbadja.

Hány fajtája van?

Több mint 100 fajta vírusmutációról tudunk, amelyek egy része ártalmatlan. Ám körülbelül 40 olyan vírusról tudunk, ami szexuális úton is terjed, és ebből legalább 15 félét sorolnak a kockázatos kategóriába.

Hogyan terjed a vírus?

Mivel bőr-bőr érintkezéssel, illetve szexuális úton terjed, ezért bármilyen szexuális (orális stb.) érintkezés egy fertőzött emberrel veszélyes lehet. Leggyakrabban a pénisszel, herékkel, ánusszal, vaginával való érintkezéssel terjed. A HPV ellen az óvszer sem nyújthat 100%-osan védelmet, mivel a kondom csak a nemi szerveket védi, és ez még nem jelenti azt, hogy az intim területekről nem terjedhet át a betegség. Világos tehát, hogy minél több szexuális partnered van (és őket minél gyakrabban váltod), annál nagyobb az esélye, hogy HPV-vel fertőződsz meg.

Ám a legtöbb HPV-fertőzés általában tünetek nélkül elmúlik. De nem árt az óvatosság, hiszen egyes vírusok akár rákot is okozhatnak. Mindenképpen keress fel egy nőgyógyászt, aki részletes tájékoztatást adhat a vírusról, és a védőoltásokról.

Beszélj a partnereddel

Nem könnyű a fertőzésekről, betegségekről beszélgetni a partnereddel. A HPV-vírus azonban könnyen terjed, ezért fontos, hogy elmondd a partnerednek, hogy mit tudsz róla.

3 fontos dolog, amit el kell mondanod

  • A HPV szexuális úton terjed (a nemi szervek és az ánusz környékéről), és az óvszer sem nyújt teljes védelmet ellene.
  • Mondd el, hogy mit tudsz a vírusfertőzés veszélyeiről, tüneteiről.
  • Egyes HPV-vírusok a felelősek a legtöbb méhnyak-, anális és genitálisrák megbetegedésért.

(KamaszPanasz - www.hpvinfo.ca, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)