alvás
#Testi problémák

Hogyan hat a napközbeni szunyókálás az éjjeli alvásra?

2015.06.12.
2 perces olvasási idő

A nappali szundítás egyszerre lehet csodás kényeztetés, mindennapos gyötrelem vagy aggodalmak forrása amiatt, hogy vajon hogyan érinti majd az éjszakai alvást. Tudd meg, milyen a szundikálás és az éjszakai alvás kapcsolata, és hogy érdemes-e inkább kerülnöd az előbbit!

A szundítás időzítése

Ha 24 órán belül maradunk, a szundítás egy rövidebb időtartamú alvási szekciót jelent, ami elkülönül az éjszakai alvástól. A legtöbb ember 8 órát alszik éjjel. Egy szundítás lehet eléggé rövid, mindössze néhány perces, de akár órákig is elnyúlhat. A felnőtteknél a délután közepén, általában 1 és 3 óra között jelentkezik a legerősebb késztetés az alvásra.

Mi az oka ennek az időzítésnek?

A délután érzett álmosság a cirkadián ritmus (biológiai óra) rendszerében beálló természetes szünet. Az ébren töltött idő alatt ez a rendszer egy adenozin nevű vegyület felhalmozásával ellensúlyozza a fokozódó fáradtságot. Minél tovább vagy ébren, annál fáradtabb leszel – ezt a folyamatot alvási késztetésnek nevezzük. Ennek kiegyensúlyozására a cirkadián ritmus azon dolgozik, hogy ébren maradj. Azonban ez az ébresztő jel nem mindig elég erős a délután közepén, hogy legyűrje az egyre erősödő álmosságot. Sokaknál ez hajlamot vagy vágyat eredményez az elalvásra. Nem sokkal ezután a cirkadián jel felerősödik és a fáradtság csökken az esti alvás idejéig.

Mikor fér bele egy délutáni alvás?

A gyerekeknek gyakran van szükségük napközbeni szunyókálásra 4 vagy 5 éves korig. A felnőtteknél is előfordulhat, hogy belemerülnek a délutáni álmosságba, és fenntartják a szokást, amennyiben a napirendjük ezt lehetővé teszi. Alváshiány esetén ez még gyakrabban előfordul. Bizonyos alvási rendellenességek, mint az alvási apnoe és a narkolepszia szintén túlzott álmossághoz vezethetnek, ami délutáni alvásra sarkallhat.

Általában azok az emberek, akik hajlamosak az inszomniára, nehezen tudnak elaludni szundikálás esetén. A megnövekedett mennyiségű ébredést serkentő jelzések, amik éjszaka ébren tartják a betegeket, napközben is meggátolják az elalvásukat.

Hogyan tudja a szundítás aláásni az alvást?

Sok ember van, aki anélkül ledőlhet egy kicsit szundítani, hogy bármiféle nem kívánt alváskövetkezménnyel kellene számolnia. Ez különösen akkor igaz, ha éjszaka nem alszik eleget az illatő, így pedig kielégítheti az alvásigényét. Azok, akiknek valamilyen más alvási rendellenességük van, szintén képesek lehetnek többet aludni napközben, anélkül, hogy bármi gondjuk lenne az éjszakai elalvással vagy az ébren maradással. Emellet néhány embernél hatással lehet a napközbeni alvás az éjjeli alvásra.

A hosszabb ideig tartó szundik, vagy a tervezett lefekvési idő előttiek gyengíthetik az elalvási vagy ébren maradási képességeidet. A lecsökkent alvási késztetés miatt ez inszomniához is vezethet. Ahogy fentebb is olvashattad, minél tovább maradsz ébren, annál jobban nő az adenozin szinted, és az alvás utáni vágyad is.

Ha délután ledőlsz egy kicsit, az olyan, mintha újraindítanád a számlálót, ami azt irányítja, hogy mennyi idő múlva fogsz tudni újra aludni. Ha a szundítás rövid, akkor kevésbé lesz meg ez a hatása. Egy délelőtti szunyókálás után még 10 órád is lehet, amiben újra felépülhet az alvás utáni vágy. Ezzel szemben, ha lefekvési idő előtt szundikálsz egy kicsit, az megnehezíti, hogy később megint aludni tudj. Ha 8 óra alvásra van szükséged, hogy kipihend magad, és 2 órát alszol délután vagy kora este, lehet, hogy kevesebbet fogsz aludni éjjel, mert a testednek nem lesz szüksége a maradék alvási időre. Az alvás kisebb darabokra fog szétesni, és gyakoribbak illetve hosszabbak lesznek az ébren töltött periódusok.

Azok, akik úgy találják, hogy az éjszakai alvás nehézkesebbé válik szundítás után, minél kevesebbszer éljenek ezzel az eszközzel. Ha úgy érzed, hogy neked szükséged van gyakori és hosszú szundikra, akkor érdemes átgondolnod, hogy eleget alszol-e éjszaka. Ha elegendő órán át alszol, mégsem hatásos az alvás számodra, beszélj egy szakorvossal a rendellenességekről, amik alááshatják az alvásod minőségét.

Egy délutáni szundítás csodákra lehet képes, de ha éjszaka álmatlanságot eredményez, akkor jobban teszed, ha inkább elkerülöd.

B.Zs.

Kapcsolódó címkék

alvás