cukorbeteg
#Betegségek

Fogyaszthatsz-e szénhidrátot cukorbetegként?

2012.07.14.
2 perces olvasási idő

Szinten tartani a vércukorszintedet azt jelenti, hogy odafigyelsz arra, mit eszel, emellett gyógyszereket, például inzulint szedsz, ha szükséged van rá. Az orvosod lehet, hogy azt is említette, hogy arra is oda kellene figyelned, hogy mennyi szénhidrátot eszel. De pontosan mik is a szénhidrátok és hogyan befolyásolják a vércukorszintedet?

Az ételek, amiket fogyasztunk, tápanyagokat tartalmaznak, amik energiát szolgáltatnak, amire a testnek szüksége van, és ezen tápanyagok egyike a szénhidrát is. A szénhidrátok két fő csoportja:
1. cukrok, mint például a fruktóz (gyümölcscukor), glükóz (szőlőcukor), és laktóz (tejcukor)
2. keményítők, amik az olyan ételekben találhatók meg, mint például a keményítőt raktározó zöldségek (krumplifélék, kukorica), magvak, rizs, kenyér és gabonafélék.

A test a legtöbb szénhidrátot glükózra bontja, ilyen formában veszi fel. Az inzulin nevű hormon segítségével a glükóz bekerül a véráramba, és a test sejtjeihez jut, ahol energiaként használható fel.

A cukorbeteg embereknek azonban gondjuk van az inzulintermelésükkel, ami a vércukorszint emelkedését okozhatja. Az egyes típusú cukorbetegek esetében a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, a kettes típusúaknál pedig a test nem tud megfelelően reagálni a termelt inzulinra.

Egy egészséges étrend részét képezhetik-e szénhidrátok is?

Mivel a test a szénhidrátokat glükózzá alakítja, ezeknek a tápanyagoknak a fogyasztása emeli a vércukorszintet. De ez nem jelenti azt, hogy kerülnöd kell a szénhidrátokat, ha cukorbeteg vagy. Egy egészséges, tápanyagokban gazdag étrend fontos részét képezik a szénhidrátok.

Néhány szénhidrátnak több pozitív hatása van az egészségre, mint a többinek. Például, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek és a gyümölcsök egészségesebbek, mint a cukorkák és szénsavas üdítők, mert rostokban, vitaminokban és más tápanyagokban gazdagok.

A rostok azért fontosak, mert segítenek abban, hogy jóllakottnak érezd magad és az emésztőrendszered megfelelő működését is biztosítják. Valójában a rostokban gazdag étkezés akár a test cukorfelszívásának lassításában is segíthet, amikor ugyanabban az ételben mindkét tápanyag megtalálható. Mindenkinek szüksége van rostokra, és a legtöbb ember nem fogyaszt belőlük eleget. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a cukorbeteg embereknek több rostot kell fogyasztaniuk, mint az egészségeseknek, hogy kiegyensúlyozzák vércukor szintjüket.

A cukros ételek, mint az édességek és a szénsavas üdítők általában nem tartalmaznak rostokat és rendszerint „üres kalóriák” vannak bennük. Ez azt jelenti, hogy ugyan kalóriatartalmuk magas, de a tápértékük alacsony, és ha túl sokat fogyasztunk belőlük, akkor nem marad elegendő hely az egészséges ételek számára. Ha túl sok üres kalóriát tartalmazó ételt fogyaszt valaki, az hajlamossá teheti az elhízásra és a túlsúlyra. Ezek az ételek fogszuvasodást is okozhatnak.

A szénhidrátok egyensúlyban tartása

Miután megettél egy olyan ételt, amiben szénhidrát van, a vércukorszinted megemelkedik. Mivel a cukorbetegséged kordában tartása a probléma, a célod az, hogy megtartsd az inzulinegyensúlyt a testedben, és hogy megfelelően megemésztődjenek a szénhidrátok, amiket elfogyasztasz. Az inzulinszint, testmozgás, és szénhidrát bevitel kiegyensúlyozásával egészséges értéket vehet fel a vércukorszinted.

Az étrended követése segíthet nyomon követni a szénhidrát beviteledet. Az étrendednek számításba kell vennie az életkorodat, méretedet, célsúlyodat, mozgás szintedet, gyógyszereidet, és más egészségügyi dolgokat. Az étrendedben azok az ételek is szerepeljenek, amiket kedvelsz.

Ha nem vagy biztos benne, hogy egy étel mennyi szénhidrátot tartalmaz, ellenőrizd a címkét, vagy kérdezd meg az orvosodtól/dietetikustól. A diétás ételek címkéit is ellenőrizd, mivel ezek a termékek lehet, hogy kevés zsírt tartalmaznak, de plusz cukor lehet bennük emiatt. Azzal, hogy igyekszel kiegyensúlyozni a szénhidrátokat, mozgást, és inzulinbeviteledet, szinten tarthatod a vércukrodat, és ettől függetlenül még élvezheted is a finom ételeket.

(Sz.D.L.; Forrás: kidshealth)