alvás
#Testi problémák

Mire számíthatsz, ha nem alszol eleget?

2023.10.04.
1 perces olvasási idő

Napi 8 órát kéne aludnunk, de sajnos nagyon sokan ennél jóval kevesebbet pihennek. Ha viszont nem alusszuk ki magunkat rendesen, felborul szervezetünk egyensúlya, és ennek bizony hamar következményei lesznek. Ráadásul, ha valaki kialvatlan, annak gyakran megváltozik a viselkedése is!

Az alvási szokásaink az utóbbi években drasztikusan megváltoztak. Míg a századfordulón az emberek átlagosan 9 és fél órát aludtak, addig manapság átlagosan 6 órát és 41 percet alszik, ami a napi szükségletnél több, mint 1 órával kevesebb.

A kialvatlanság következményei

Ha keveset alszol, a figyelmed is sokkal hamarabb elkalandozik, így a koncentrációs nehézségek miatt sokkal nehezebben tudsz a suliban teljesíteni. A kialvatlanság sokszor oka közúti baleseteknek, mert a fáradt autóvezetők nem reagálnak elég gyorsan, hiszen a kialvatlanság egyik következménye az, hogy nő a reakcióidő hossza.Elegendő alvás

Bár nem gondolnád, de a kevés alvás az egészségedre is hatással van. 24 órás kialvatlanság esetén a vérben elkezdenek pusztulni a védekező funkciót ellátó fehérvérsejtek. Egy kutatás során kiderült: azoknál az embereknél, akik 6 óránál kevesebbet alszanak 60 százalékkal magasabb a hipertónia (magas vérnyomás) kialakulásának esélye, mint azoknál, akik 6-9 órát alszanak naponta.

Normál körülmények között pihenés közben lelassul a szívműködésünk, csökken a vérnyomásunk. Viszont ha keveset alszunk, a szívünk nagyobb terhelésnek van kitéve, így súlyos elváltozások jöhetnek létre a szívizomban és a véredényekben.

Az alvás a szépségre is hatással van: a sérült sejtek javításáért felelős hormon alváshiány esetén csökken, így hamarabb ráncosodik a bőr, illetve nagy valószínűséggel idő előtt elveszti rugalmasságát is. Ráadásul egyes kutatások szerint akik eleget alszanak, kevésbé híznak el.

Tippek a jobb alvásért:

  • Elalvás előtt 3 órával már ne végezz semmilyen testmozgást.
  • Elalvás előtt ne igyál koffeines italokat, mint például a kóla, kávé, tea, energiaital.
  • A hálószobában legyen friss, hűvös, jó levegő - a fűtött szoba nem jó megoldás!
  • A szobában legyen sötét.
  • A párnád legyen kemény és vékony, hiszen a túl magas fekvés árt a gerincednek.
  • Este ne fogyassz nehéz ételeket, mert az megterheli a gyomrodat!
  • Elalvás előtt igyál egy bögre langyos mézes tejet. Hidd el, nagyon hatásos!
  • Pihenés előtt lehetőleg már 1-2 órával függeszd fel a számítógépezést, tévézést. Felejtsd el, hogy az ágyban még a telefonodat nyomkodod, mert ez az egyik legnagyobb ellensége a nyugodt pihenésnek.

Saját érdekedben aludj eleget, hogy frissen, kipihenten, újult erővel, szebben és egészségesebben kezdhess neki a rád váró feladatok megvalósításának!

(KamaszPanasz - Gy. A.)