hormon
#Testi problémák

A tinik és a hormonok

2011.03.03.
1 perces olvasási idő

Sokszor a tinikben túltengő hormonokat hibáztatjuk a felelőtlenségükért, de ez csak egy kifogás.

Hormonok - A bűnbakok

Az a feltevések szerint a pubertáskor ideje alatt a tinédzserek elveszítik az irányítást a testük fölött. Ez az időszak az, amikor sokkal felelőtlenebbek vagyunk. A testünk annyira gyorsan változik, hogy összezavarodunk. Úgy gondolom, hogy nagyon nincs helyén, hogy a testünkben csak ezt a kis proteinből álló molekulát tesszük felelőssé.

Az igaz, hogy a hormonok szerepet játszanak a felelőtlenségünkben, de csupán kis részben. Évekig a hormonokat tették felelőssé a tinédzserek lázadó természete miatt.

Habár az újabb kutatások azt bizonyították, hogy a lázadó és felelőtlen természet sokkal inkább az agyi fejlődésünk vagy a még nem teljesen kifejlődött és még mindig nem teljesen funkcionáló prefrontális kéreg eredménye.

A veszély felmérésének és érvelésének (és a logikus gondolkodás) nagy részét a prefrontális kéreg végzi.

Akkor miért vannak idősebb emberek között is felelőtlenek?

Az agy fejlődése valószínűleg megmagyarázza a tinédzserek felelőtlenségét, de gyakran láthatjuk, hogy az adrenalin függők sohasem növik ki ezt a korszakukat. Ez valószínűleg a tinédzserkori magas adrenalin szinthez való hozzászokás miatt alakulhatott ki.

Az a felfokozott állapot, amit a felelőtlen tettek okoznak, drogokként működnek és egyes esetekben erősebbek, mint a heroin.

Következtetés

Legközelebb ha látsz egy lázadó vagy felelőtlen kamaszt, többé már ne csak a hormonokat okold miatta!

(KamaszPanasz - Sz.D.L., forrás Healthmad)