hála
#Szülőknek

Hogyan tanítsd gyermeked hálára egy durva világban?

2021.06.03.
2 perces olvasási idő

Gyermeked már egészen kiskora óta megpróbáltad bizonyos viselkedési formákra megtanítani. Emlékezteted őt, hogy tegye szája elé a kezét ha köhög, megtanítod rá, hogy nem mindig mondhatja ki azt, amit gondol, hogy hogyan viselkedjen az idősebbekkel, hogyan viselkedjen az asztalnál.

De egyszer kikerülnek a nagyvilágba, ami nagyon durva tud lenni. Ahogy gyermeked egyre több időt tölt távol tőled, fontos, hogy a tapasztalatai megtanítják majd, hogy egy hálás, tisztelettudó és kiegyensúlyozott közösségi ember legyen. A szülők nem irányíthatják a világot, de megtaníthatják gyermeküket arra, hogy hogyan szemléljék azt. Nem meglepő, hogy azokon a helyeken ahol gyermekednek jól kell viselkedni, a legnagyobb kihívásokkal kell majd szembenéznie. Íme, tehát öt tipp, hogyan taníthatod gyermeked hálára.

Osztozkodás

Megtanítottad gyermeked arra, hogy osztozkodnia kell testvéreivel és barátaival. Igen ám, de ha gyermekednek játszótársai nem ugyanezt a nevelést kapták, akkor nehezebb az ügy. Ha gyermeked játszik valakivel és nem osztanak meg vele egy játékot, ahelyett, hogy ezt mondaná: „Hé, miért nem osztod meg velem? Add ide!”, mondhatja ezt is: „Nagyon tetszik az a játék, ami nálad van. Ha befejezted, ideadod nekem is?”

Étkezések

Gyermeked viselkedése az asztalnál kifogástalan - tudja, hogy csukott szájjal eszünk és nem távozunk az asztaltól kérdezés nélkül. De ha nagypapa beleböfög az ebédbe, gyermeked talán ezt fogja mondani: „Fúj, gusztustalan vagy!” Mondhatja helyette ezt: „Úgy látom, finom volt az ebéd.”

Nem helyes beszéd

Mióta gyermeked az első csúnya szót meghallotta, azóta próbálod megértetni vele, hogy a csúnya beszéd sosem megoldás és mindig van más mód arra, hogy kifejezzük gondolatunkat. Szóval, mikor gyermeked meghall egy csúnya szót, például ezt kell mondania: „Nem használunk ilyen szavakat, mert sértőek.”

Versengés

Nagyon fontos, hogy megtanítsd gyermeked nyerni és veszíteni is – elvégre mindkettőt meg fogja tapasztalni élete során. Ha gyermeked ellenfele vesztett és emiatt letört, ahelyett, hogy gyermeked ezt vágná a fejéhez: „Haha, vesztes vagy!”, mondhatja ezt is: „Köszönöm a játékot, jó partner voltál.

Kiközösítés

Megtanítottad gyermeked arra, hogy kizárni embereket nem csak durva, de nagyon gonosz dolog is. De sajnos ez is megtörténik, mi sem nyilvánvalóbb, hogy a gyerekek kizárják bizonyos sportokból a többieket vagy nem engedik játszani a gyengébbeket. Ha valaki azt mondja gyermekednek, hogy nem elég jó a játékhoz, ő lehet, hogy semmit nem fog mondani. Talán ezt gondolja majd: „Minek is zavarjam én őket, ha úgysem vagyok elég jó?” Tanítsd meg rá, hogy mondhatja ezt is: „Ha most engedtek játszani, akkor tudok gyakorolni és egyre jobb leszek.”

A magabiztosságnak nagy szerepe van ebben a világban, és jó, ha gyermeked ezt minél hamarabb megtanulja.

Fontos újra megemlíteni, hogy bár nem irányíthatjuk a körülöttünk lévő világot, gyermekünket megtaníthatjuk, hogyan reagáljon kedvesen, udvariasan arra. És mivel az udvariasság udvariasságot szül, ezzel talán akaratlanul is egy kevésbé durva világot segítesz létrehozni.

(KamaszPanasz – K.F.)