pályaválasztás
#Szülőknek

Beszélgetés a pályaválasztásról

2019.01.03.
2 perces olvasási idő

A jövőről való elmélkedés, főleg ha a karrierről van szó, igen stresszes tud lenni, és nem kevés fejfájást képes okozni. Komoly és ijesztő feladat lehet a fiatalok számára arról gondolkodni, hogy mit is kezdjen a jövőjével. Segíts neki!

A szülőknek rá kell jönniük, hogyan segíthetik gyermeküket a legjobban ennek a feladatnak a végrehajtásában. Amit minden esetben érdemes megtenni, az az, hogy rendszeresen beszélj neki a lehetőségekről, a feladatokról, az élet dolgairól és figyeld, hogy ezek a beszélgetések milyen irányba terelik az ő gondolatait, ha pedig szükséges, korrigálj azokon. Így az eddig a levegőben lógó kérdések kézzelfogható feladatokká alakulnak, melyek megoldásán gyermekeddel együtt, közösen dolgolkodhattok a tini évek során.

Mikor érdemes nekikezdeni? Minél hamarabb, annál jobb! Már az általános iskola alatt érdemes beszélgetni a távolabbi jövőről. Hogyan valósítsd meg?

beszélgetés apa és gyerekek

Találj alkalmat a beszélgetésre

A gyermek életében mindig adódnak alkalmak, olyan pillanatok, amikor meg lehet nézni, át lehet vele beszélni bizonyos karrier lehetőségeket. Az iskola is segíthet ebben a kérdésben: a szervezett gyár- és intézménylátogatások épp megfelelőek erre a célra és jó információszerzési lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára. Érdemes kérdezősködni a rokonoktól, ismerősöktől, hogy ők mit csinálnak, milyen foglalkozást űznek, és hogy miért választották épp azt. Valamint kérdezd meg gyermeked, hogy mi a véleménye a látott foglalkozásokról, tetszett-e neki valamelyik.

Ismerd meg gyermeked érdeklődési körét

Amikor a gyermeked érdeklődést mutat egy bizonyos foglalkozás iránt, akkor érdemes kutakodnod és információt gyűjtened ahhoz, hogy meg tudd válaszolni gyermeked kérdéseit. Ráadásul így részletesebb képet kaphatsz az adott munkakörről és jobb összehasonlítási alapod lesz más foglalkozási területekkel kapcsolatban. A munkaügyi központok megfelelő kiindulási alapot jelentenek és sok hasznos információval tudnak szolgálni. A mai fejlett internetes világban ez ma már nem jelenthet problémát.

Segíts mérlegelni

Segíts gyermekednek mérlegelni, vegyéktek számításba az előnyöket és a hátrányokat az egyes karrierlehetőségekkel kapcsolatban. Javasold gyermekednek, hogy minél jobban szűkítse le a lehetséges választások számát, legfeljebb ötre. Bármikor megváltoztathatja a befutót az új elképzelései szerint vagy a részletek ismeretében.

Találd meg a célhoz vezető utat

Az te feladatod, hogy kidolgozd, milyen utat kell bejárnia gyermekednek ahhoz, hogy elérje a választott foglalkozást, milyen iskolákat és egyéb követelményeket kell teljesítenie, milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Érdemes átböngészni, hogy az egyes iskolák és tanfolyamok mit kínálnak és milyen feltételekkel. Beszélgess minél többet gyermekeddel, ne csak a karrierjéről.

A végső döntés meghozatala

A végső döntést mindenképp a gyereknek kell meghoznia. Neked azonban jogod és lehetőséged van arra, hogy befolyásold a folyamatot. Ezt már az elején tisztázd gyermekeddel, mondd el neki, hogy neked lehetőséged van beleszólni a döntésbe, hiszen te fogod finanszírozni a választott iskolákat és felelős is vagy gyermeked jövője és boldogsága iránt. Tanítsd meg gyermekednek, hogy a függetlenség része az is, hogy tudja, mikor, kire számíthat, kiben bízhat és kire nézzen fel.

Fogadd el gyermeked döntését

Ne legyél erőszakos a gyermekeddel, ne próbáld olyan életcél felé terelni, amelyet te elterveztél, de amellyel a gyermeked nem tud azonosulni. Segítened kell a céljai elérésében, de fontos, hogy ezek valóban a gyermeked céljai legyenek, nem pedig az tieid.

Hagyj gyermekednek időt

Hagyj gyermekednek elég időt, hogy alaposan végiggondolhassa a dolgokat és feldolgozhassa saját magában a begyűjtött információkat. Ne tömd tele a fejét feleslegesen. Mindig kérdezz rá, hogy mennyire értette meg a dolgokat, készen áll-e a következő adagra, valamint adj teret az ő kérdéseinek, illetve válaszainak.

(KamaszPanasz - N. L., about.com)