diákmunka
#Szülőknek

Tanítsa meg gyermekének, hogyan bánjon a pénzzel!

2014.08.15.
1 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy gyermeke jól boldoguljon a nagybetűs életben, meg kell tanulnia, hogyan bánjon a pénzzel. Az alábbi cikkben pár tanácsot szeretnénk megosztani Önnel arról, hogyan taníthatja meg gyermekének a hatékony pénzkezelés alapjaira.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megtanuljunk valamit, az, ha valódi tapasztalatot szerzünk és kipróbáljuk az adott feladatot. Természetesen mindig nagy segítség, sőt, mindenképpen ajánlott, hogy Tanítsa meg gyermekének, hogyan bánjon a pénzzel!beszélgessen a gyermekével a pénzről, ám valószínűleg akkor fogja a legjobban megérteni a pénzzel való bánás fontosságát, ha ő maga is kipróbálja és tapasztalatot gyűjt. Ha Ön felkészült arra, hogy szabadabban kezelje gyermeke pénzügyeit, és valóban szeretné megnézni, hogy mi fog történni, akkor rengeteg mód van, amivel gyermeke tapasztalatot szerezhet.

Gyermeke kezelje az öltözködésére szánt pénzt

Akár keres pénzt a gyermeke (például egy bébiszitteléssel, vagy a ház körüli feladatok elvégzésével), akár nem, megpróbálhatja átengedni neki a saját öltözködésére szánt éves keret kezelését, ahelyett, hogy időnként adna neki pénzt, amikor szüksége van egy új ruhadarabra. Így kamasz gyermeke megtanulhatja, hogy a pénz beosztása és okos felhasználása mennyire fontos.

Megeshet, hogy gyermeke szinte az egész összeget elkölti egyetlen vásárlás alatt, rengeteg olyan darabot megvéve, amik csak egy szezonban hordhatóak, majd az év fennmaradó részében nem tud mást megvenni. Ám így remélhetőleg egy életre megtanulja a spórolás és a pénz beosztásának a fontosságát.

Küldje a gyermekét bevásárolni!

Megengedheti kamasz gyermekének, hogy ő intézze a bevásárlást egy héten vagy akár egy hónapon keresztül. Ezáltal megtanulhatja, hogyan ossza be a pénzt, és abba is beleláthat, hogy a különböző ételek és háztartási kellékek mennyibe kerülnek, és hogy mennyit is költ a család ételre minden egyes nap.

Engedje, hogy gyermeke segítsen a havi számlákkal!

A tiniknek gyakran fogalmuk sincs arról, hogy mi mennyibe kerül, legyen szó bérleti díjról, hitelről, a víz, gáz, áram, internet és egyéb kiadások összegéről. Ahhoz, hogy rájöjjenek, mennyibe is kerül minden a való világban, érdemes bevonni őket a számlák kifizetésébe.

Természetesen nem azt tanácsoljuk, hogy fizettesse ki gyermekével a számlákat, hanem inkább azt, hogy mutassa meg neki, mi mennyibe is kerül. Tegye ki elé a számlákat, vonja be őt a fizetés folyamatába, esetleg mutassa meg neki, hogyan lehet ügyeket intézni online, vagy például hogyan lehet az internetes bankolást használni.

Azt is érdemes megbeszélni gyermekével, hogy mi minden másért fizetnek még egy hónapban, és hogy a család milyen spórolási technikát alkalmaz.

A pénzzel való bánásmód ismerete elmondhatatlanul hasznos lesz kamasz gyermek számára, ha egyetemre megy, hiszen akkor már magának kell beosztania a bérleti díjra, tankönyvekre és egyéb kiadásokra szánt keretet.

(Gy.A. - yourteenager.co.uk)