barát
#Lélek

Hogyan barátkozz, ha nincs túl sok önbizalmad?

2017.06.15.
2 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Nem tudok közeledni az emberekhez, egyszerűen nem tudok barátkozni! Mivel nem vagyok teljesen egészséges (az önbizalomhiány miatt), akkor miért is akarnának velem a pozitív emberek barátkozni? Félek, hogy sohasem tudok majd rendes barátokat találni a félelmeim miatt, illetve, hogy a hiányosságaimat nem tudom előttük elrejteni. Hogyan tudnék ezen változtatni?

Kedves Levélíró!

A leveledben leírtakat csak úgy tudom jellemezni, hogy a “Huszonkettes csapdája“. Ez egy olyan ördögi kör, amiből nehéz kitörni, ám nem lehetetlen. A leírtak szerint éppen a barátok segítenének kikerülni az önbizalomhiányos helyzetedből, ám te félsz attól, hogy pont emiatt nem fognak barátkozni veled.

Érdemes ezen elgondolkodnod. Tényleg úgy gondolod, hogy az emberek, akikkel barátkozni szeretnél, nem tartanának túl népszerűnek téged vagy nem fogadnának el olyannak amilyen vagy? Tökéletesnek lenni nem alapfeltétele egy jó kapcsolatnak, hiszen mindenkinek vannak hiányosságai és előnyös tulajdonságai.

Magányos lány

Tippek egy egészséges adok-kapok kapcsolat kialakításához:

  • Készíts egy listát a hozzád legközelebb álló emberekről, illetve azokról, akikkel rendszeresen tartod a kapcsolatot.
  • Próbálj meg napi egyszer valamiféle kapcsolatot létesíteni ezekkel az emberekkel. E-mail, telefon, SMS, vagy csak egy szimpla beszélgetés. Hidd el, napról napra könnyebben megy majd. Ám vigyázz, hogy ne áraszd el ezeket az embereket a hívásaiddal, vagy e-mailjeiddel.
  • Mindig kérdezz és hallgass figyelmesen! Mindig törődj a barátaiddal, és figyelj rájuk!
  • Kérj tanácsot vagy segítséget, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá! De vigyázz, hogy ne terheld rendszeresen őket! A negativitás nem a legjobb dolog, éppen ezért próbálj alternatívákat találni arra, hogy fejleszd magad és pozitívabban gondolkodj.
  • Kérdezz meg másokat, hogy mit gondolnak rólad, mi a benyomásuk. Ezek a pozitív visszajelzések erősíthetik az önbizalmad, illetve segíthetnek fejlődni.
  • Ne keresd a versengést a barátaiddal. Nem számít, hogy kinek van jobb telefonja, több pénze vagy szebb háza. Semmiképp se tedd kockára a kapcsolatotokat olyan dolgokért, amelyek nem fontosak.

Ha nem tudsz a környezetedben jó kapcsolatot kialakítani, próbálj ki új tevékenységeket. Például önkénteskedés, vagy egy új sportágat. Itt új, nagyszerű embereket ismerhetsz meg.

Vállald önmagad!

Mondtad, hogy mindenképpen el szeretnéd rejteni a hiányosságaidat. Nem lehetséges, hogy éppen azért nem tudsz jó kapcsolatot kialakítani, mert mindig arra fókuszálsz, hogyan fedj el dolgokat? Rengeteg ember küzd önbizalomhiánnyal, és ha már ezt fel tudod vállalni, akkor egy lépéssel közelebb jársz a sikerhez. Légy harmóniában önmagaddal, tudd, hogy ki vagy, merre tartasz és mit szeretnél az élettől! Mindenkinek vannak hibái, és ezek előbb-utóbb napvilágra kerülnek. Ne fecséreled az energiádat ezen hibák elrejtésére!

A legtöbb félelem vagy hiányosság egy múltbeli rossz élményből származhat. Próbálj meg a barátokkal és a családdal erről beszélgetni, rengeteg hasznos tanácsot kaphatsz. Esetleg látogass el az iskolapszichológushoz vagy egy terapeutához, akik szintén rengeteget segíthetnek neked és sok hasznos tanácsot adhatnak. Ráadásul a pszichológussal vagy a terapeutával is kialakíthatsz egy olyan kapcsolatot, ami kellőképp bensőséges, így tényleg nem leszel egyedül, még ha úgy éreznéd is.

Hogyan szerezz barátokat egy új iskolában?
Hogyan ismerj meg új embereket, és tegyél szert barátokra egy új iskolában, és hogy hogyan alkalmazkodj az új környezethez? Van néhány jó ötletünk. Tovább a cikkhez

Az önbizalomhiányt nehéz leküzdeni. Fontos, hogy elhidd: az egyetlen ember, akinek meg kell felelned, az bizony te magad vagy. Sok próbálkozással és megfelelő kitartással azonban minden akadály leküzdhető.

Sok sikert hozzá!

(KamaszPanasz - Gy. R.)