döntés
#Lélek

Dönts már végre! Az elbizonytalanodás okai

2021.08.09.
2 perces olvasási idő

A te életed is döntések sorozata: pirítóst reggelizz vagy lekváros kenyeret, a fekete pólót vedd fel vagy inkább a zöldet, busszal vagy gyalog menj, kérj segítséget a házi dolgozathoz és ha igen kitől?

Ezek csak apró-cseprő mindennapos kérdések, amelyek döntésre kényszerítenek, az életed főbb eseményeiről, a nagyobb horderejű döntésekről még nem is beszéltünk.

Van, aki könnyen dönt

Amig te napokig töprengsz egy egyszerű kérdésen, addig vannak, akik viszonylag könnyen, gyorsan, szorongás nélkül képesek letenni a voksukat egyik vagy másik alternatíva mellett. Mi a titkuk? Ők miért képesek aggodalom nélkül belevágni az ismeretlenbe, miközben te folyamatosan a döntésképtelenséggel hadakozol?

Talán azért, mert:

  • egészséges önbizalommal rendelkeznek, magabiztosak - ezért azzal a biztos tudattal vágnak bele a döntéshozatalba, hogy képesek lesznek jól dönteni. Soha nem kételkednek magukban.
  • ismerik önmagukat, tisztában vannak az értékeikkel, ezért tudják milyen helyzetek azok, amelyekbe bátran belevághatnak, és melyek azok amelyek nagyobb felkészülést igényelnek
  • a múltbéli tapasztalataikat és a jelen körülményeiket reálisan mérlegelve nagyjából meg tudják ítélni a jövőt
  • elfogadják amit a helyzet kinál, és megpróbálnak úgy alkalmazkodni hozzá, hogy a lehető legjobbat hozzák ki belőle
  • könnyebben viselik a bizonytalanság okozta feszültséget

Mi lehet az oka a döntésképtelenségnek?

Annak, hogy miért döntesz olyan nehezen, több oka lehet. Sokszor pontosan a sokféle választási lehetőség az, ami megzavar, mert nem szeretnél lemondani a lehetőségekről, szeretnél mindent a saját magadénak tudni. Mérlegelsz, elemezgeted magadban a pozitív és a negatív hatásokat, lehetséges végkimeneteleken gondolkodsz, álmodozol és közben csak egyre jobban elbizonytalanodsz.

Szintén döntésképtelenséghez vezet a halogatás. Tudod, hogy mi lenne a jó döntés, de a cselekvést a legutolsó pillanatig tologatod.

Van, amikor az önbizalomhiány és az aggodalmaskodás gátolja a választást: a lehető legjobban szeretnél dönteni, folyamatosan mérlegelsz, aminek következtében mindig újabb és újabb tényezőket kell figyelembe venned. Amikor végre nagy nehezen elkötelezed magad az egyik lehetőség mellett, hirtelen az eszedbe jut, hogy a másik variáció mégis lehet, hogy több előnnyel jár.

Akadályozó tényező lehet az új élethelyzettől való félelem is - hiszen a döntések többsége új körülményeket teremt. El kell köteleződni, fel kell adni a függetlenségedet, a hobbidat, ki kell lépned a komfortzónádból. Ha ráadásul mindez még a tökéletességre való törekvéssel (perfekcionizmus) is társul az még hatványozottabbá teszi a problémát.

Sokszor azért sem tudsz kellő gyorsasággal dönteni, mert nagymértékben befolyásol a mások véleménye. Mit fognak szólni a döntésedhez, nem ítélnek e el miatta, mást várnak tőled? A megfelelési kényszer gúzsba köt, emiatt vagy olyasmit teszel, ami pontosan az ellenkezője annak, amit szerettél volna, vagy bele sem vágsz csak ne kelljen magyarázkodni miatta.

Dönts már végre!

Bármi is az oka a döntésképtelenségednek, előbb vagy utóbb úgyis döntened kell. Akkor miért ne döntenél előbb? Az olyan nagyobb horderejű kérdésekhez pedig, mint a pályaválasztás tudatosan kell viszonyulnod.

Abban, hogy jó döntést hozhass, segíthet néhány alapszabály betartása:

  • Tudd: képes vagy dönteni! A te életed, a te jövőd - a te álmaid megvalósulása függ attól mennyire hagyod eluralkodni magadon a bizonytalanságot!
  • Vedd sorra az erőforrásaidat, mi az amivel rendelkezel: tudás, tapasztalat, képességek, kitartás, lelkesedés, motiváció, idő, energia.
  • Vesd össze a döntésed lehetséges előnyeit az esetleges kockázataival. Mindig csak annyit kockáztass, amennyit akár hajlandó is lennél elveszíteni.
  • Az életben nem rendelkezel minden felett teljes kontrollal. Tegyél meg mindent, ami rajtad múlik, de egyúttal ismerd fel azokat, amik már nem tőled függenek, és engedd el őket.
  • Ne nézz folyton vissza, ne kérdőjelezd meg a döntéseidet - vállald a felelősséget értük. Ha sikerre vittek, légy elégedett, ha nem, akkor tanulj belőlük és lépj tovább törekedve arra, hogy máskor ne kövesd el ugyanazt a hibát!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: