kutya
#Zöldövezet

Ha a kutya a házba piszkít

2023.08.17.
3 perces olvasási idő

Legyen szó fiatal vagy idős kutyáról, vagy egy középkorúról, biztosan sokan tapasztaltátok már, hogy hirtelen csak odapiszkít a szobába. Ez egyszer-egyszer oké, de ha ez rendszeressé válik, a gazdája számára igen kellemetlenné válhat. Cselekvésének rengeteg oka lehet...

Így előfordulhat, hogy egy betegség, az idegesség vagy az étrend megváltoztatása okozza ezt a kellemetlen mellékhatást. De mit tehetek ellene? Mikor kell állatorvost hívni? Nos, most ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni.

Amiért a kutyák a házba ürítenek...

Természetesen rengeteg oka lehet annak, hogy a kedvencünk teljesen rendszertelenül ürít, s a legkülönfélébb helyekre. De sokszor előfordul, hogy ennek hátterében egy betegség vagy egy sérülés áll. Ezért fontos, hogy mielőtt bármilyen módszert is alkalmaznál a legjobb, ha beszélsz az állatorvosoddal. A házba piszkítás kiváltó okai lehetnek.kutya

Betegség vagy gyógyszer

A kutyáknál a legkülönfélébb emésztőszervi problémák léphetnek fel. Így például előfordulhatnak széklettartási problémák, a végbél záróizmainak nem megfelelő működése, gyulladásos bélbetegségek, bélparaziták vagy demencia is. Továbbá előfordulhat, hogy mindezt egy esetleges daganat, gerincvelő problémák, vagy egy korábbi végbél körüli műtét okozza.

Előfordulhat, hogy a kutyának semmi baja nem volt ilyen téren, míg gyógyszereket nem kezdett szedni. Ilyenkor mindenképpen kérdezzük meg az állatorvost, hogy lehetséges-e, hogy a gyógyszernek az emésztőrendszerre ható mellékhatása van.

Viselkedésváltozás

Ha a kutyád még kölyök, nyilvánvalóan többször számíts arra, hogy takarítanod kell. A kölyök blökik ugyanis 5-6 hónapos korukig még képtelenek kontrollálni a húgyhólyagjukat és a bélmozgásukat.

Ha az állatodnak komoly problémái akadnak a szabadban, vagy a kijelölt helyen történő ürítésről mindenképpen győződj meg arról adsz-e neki elegendő időt a szabadban. Továbbá mindig bátorítsd, és soha se büntess, sokkal inkább légy következetes! Természetesen más okok is kiválthatják a kutyusok viselkedésbeli zavarát. Így például a kölykök esetében az elválasztás miatti idegesség, az újabb felületek megismerése és az emiatti bizonytalanság (fapadló, szőnyeg), a napirendben vagy a házban történő változás, átrendezés, de akár az időjárás hidegre fordulása vagy egy nagyobb eső is kiválthatja az ingert.

Étrendváltozás

Ha megváltoztatod a kutyád étrendjét, például más tápot, vagy más mennyiséget adsz neki, könnyen előfordulhat, hogy a házba fog piszkítani, különösen akkor, ha az új táp hasmenést is okozó anyagokat is tartalmaz. Továbbá előfordulhat, hogy egyes kutyáknak egyenesen az evés után kell elvégezniük dolgukat. Ha a te kutyád is hasonló tulajdonságokkal bír a legjobb, ha csak akkor adsz neki enni, ha otthon vagy, így azonnal ki tudod vinni, elvégezni a dolgát.

Ilyen esetekben szintén beszélj az állatorvossal, aki majd olyan ételt ajánlj, amely könnyen emészthető és nincsenek ilyen kellemetlen mellékhatásai. Ezáltal megelőzhetitek, a kellemetlen és nem várt ürítést.

Szeparációs szorongás

Sok szobatiszta kutya bepiszkít, amikor magára marad, vagy elzárják a gazdájától. Ennek gyakori oka a szeparációs szorongás. A bepiszkítást ugatás, rágás, szűkölés és vonyítás is kísérheti. Amennyiben ezt fedezed fel a kutyádnál, érdemes viselkedésterapeutát felkeresni, hiszen nehezen kezelhető problémáról van szó. Mindenek előtt azonban látogassátok meg az állatorvost, hogy kizárhassa a fizikiai problámákat.

Költözés

Ha a családod vagy te elköltözöl, az hihetetlenül megviseli a kutyát is. Ha a fizikai kivizsgálás eredménye negatív, érdemes elgondolkodni rajta, hogy lelkileg nincs rendben valami. Éreztesd, hogy fontos, nem hagyod el és fokozottan tartsd a megszokott napirendjét. A kutyáknak ugyanis nagyon fontosak a szabályok és a következetes napi ritmus. Mindig sétáltasd és etesd ugyanabban az időben, aludjon a saját helyén és tervezzetek közös programokat: kutyafuttató, nagy séták, kirándulások, játékok.

5 tipp, hogy felkészülj az ilyen esetekre

A kutyák - csakúgy, mint mi - tanulékonyak, és a látott szokásokat veszik át. Egy kis kedvességgel és következetességgel tehát könnyen leszoktathatod kedvencedet erről az igencsak egészségtelen szokásról.

  • Korlátozd a kutyád területét a ház egy olyan területére, melyet mindig felügyelni tudsz. Miután mindig felügyelni tudod, így bármikor láthatod, hogy milyen problémái vannak a kutyádnak. Így, ha ki kell mennie észre, fogod venni jelzéseit!
  • Vidd ki a kutyádat rendszeresen és gyakran! Egy felnőtt kutyának négy-hatszor is ki kell mennie, hogy jól érezze magát! Ezért tartsd magad legalább ennyi kimenetelhez.
  • Használj bátorító szavakat, ha kimentek! Ezzel is bíztathatod dolga elvégzésére.
  • Ha nem végezte el a dolgát kint, akkor próbáld újra 20 percen belül!
  • Soha ne kényszerítsd a kutyádat rendszertelen ürítésre! Ez ugyanis nem tanítja meg a kutyád a szobatisztaságra, viszont arra igen, hogy hogyan rejtse el ürülékét előled, hiszen nem akar az őrületbe kergetni!

Ha több mindent végig próbáltál, és beszéltél az állatorvossal is, aki megerősítette, hogy semmilyen gyógyszer hatása alatt nem áll a kedvenced, itt az ideje, hogy beszélsz egy állat viselkedés-szakértővel, akár interneten akár élőbe, egy olyasvalakivel, aki kifejezetten erre a problémára szakosodott!

(KamaszPanasz - Cs. B., webmd.com)