energia
#Zöldövezet

Védd a környezeted bulizás közben is!

2011.09.11.
2 perces olvasási idő

A jó szórakozás több tonna szeméttel járhat. Szó szerint. Eldobott cigicsikkek, üres sörösdobozok jelzik, mennyire volt jó a buli. És ha még nem is úgy partizol, mint egy rocksztár, akkor is hozzájárulsz az egy-egy koncert vagy fesztivál után felhalmozódó több tonnányi szemét növeléséhez.

Világszerte több milliárd üveg fekszik a kukák körül, ahelyett, hogy újrahasznosítanák azokat. Milliárdnyi cigicsikk hever a földön. És ha már a szórakozás és szemét kapcsolatáról beszélünk, gondolatban tedd egymásra azt a 350 milliárd magazint, 24 milliárd újságot és 2 millió könyvet, amelyet évente eldobunk! Miközben másról sem hallani, mint, hogy milyen keveset olvasunk! Havonta 100 000 CD-t és 500 millió szoftver dobnak ki dobozzal együtt. Ez az adat talán még Bill Gates-et is könnyekre fakasztja.

És talán ezek után kitaláltad, mi helyezkedik el a szórakoztatóipar szemétdombjának a csúcsán: az eldobott elemek. Csak az Egyesült Államokban évente 3 milliárd elemet adnak el! Nem kell kémikusnak lenni ahhoz, hogy kitaláld, milyen környezetpusztító hatása van ennek a különösen veszélyes anyagokkal teli szemétnek.

A harmadik legnagyobb probléma, amelyet a szórakoztatóipar okoz, az a hatalmas energiahasználat. Nem csak maguk az események használnak fel rengeteg energiát, de a különböző erősítők, a hangtechnika, a kijelzők, a videók, és szinte minden, ami a szórakoztatással kapcsolatos. Egy élő koncert annyi energiát használ el pár óra alatt, ami elég lenne 700 háztartásnak egy évre.

Természetpusztító hamburger

A vizet még nem is említettük, pedig, ha szórakozásról van szó, ez sem elhanyagolható tényező. Csak egy sima hamburger-sültkrumpli-kóla rendeléshez 5500 liter víz szükséges. Hogyan?? Ebbe beleszámoltuk a krumpli termesztéséhez, a tehén tenyésztéséhez és a kólához szükséges vízmennyiséget is. És itt még nem beszéltünk a tehén által kibocsátott káros gázokról, és a krumplisütéshez felhasznált olajról!

Mindezek figyelembevételével összeállítottuk a 3 legfontosabb szempontot, amit ha figyelembe veszel a bulizások alkalmával, sokat tehetsz a környezet védelméért!

1. Használj kevesebb papírszalvétát! – Semmi szükség rá, hogy marokszámra vegyél belőle a kiszolgáló pultnál, mikor tudod, hogy kettőnél többet úgysem fogsz elhasználni belőlük. Évente kb. 2200 papírszalvétát használsz el! Ha mindenki csak annyit használna, amennyire valóban szüksége van, több mázsányi szeméttel lenne kevesebb!

2. Újratölthető elemet vásárolj! – Így egyrészt hosszútávon sok pénz megtakaríthatsz, másrészt a környezetet is véded. Egyetlen újratölthető elem élettartama felér mintegy ezer, egyszer használatos alkáli elem élettartamával. Gondolj bele, csak az Egyesült Államokban évente 179 000 tonnányi elemet dobnak el!

3. Igyál csapvizet! – Nemcsak megspórolsz 200-400 forintot, ha nem az automatából veszel innivalót, hanem azt is tudnod kell, hogy a csapvíz a legellenőrizettebb folyadékforrások egyike! Sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelnie, mint a palackozott ásványvizeknek! És akkor még nem is beszéltünk a több millió eldobott üres műanyag palackról!

(GY. A.)