szemét
#Zöldövezet

Kevesebb szemetet Földünk életben maradásáért!

2009.08.27.
1 perces olvasási idő

Az emberek csak vásárolnak, és vásárolnak. Kimutatták, hogy két évvel ezelőtt a világon minden másodpercben gyártottak egy autót, és az emberek naponta 2.3 millió cipőt és 2.6 milliárd játékot vettek meg.

A legtöbbet fogyasztó országok élén az Egyesült Államok áll. Az amerikaiak négyszer többet költenek, mint az egyéb országokban élő emberek. Felmérések szerint egy ember naponta átlagosan 24 percet vásárol.

A vásárlás pszichológiája az agyban megy végbe: még többet, még többet, még többet. A legtöbb ember agyában végig sem fut, hogy hiába vásárol meg bizonyos terméket, úgysem fogja, vagy csak alig használja majd azokat. Az emberek átlagosan napi körülbelül 1-1,5 kg szemetet termelnek. Az Egyesült Államokban például olyan sok szemét termelődik, hogy Észak-Amerika legmagasabb pontja a keleti tengerparton egy hulladéklerakó.

Hihetetlennek tűnik, de sajnos a helyzet nagyon is valódi és elszomorító. A megvásárolt cikkek gyártása rengeteg alapanyagot, vizet és energiát emészt fel.

Egy háztartásban átlagosan körülbelül 10.000 db különféle termék található meg. A világon évente közel 2 milliárd tonna háztartási szilárd hulladék keletkezik, ami körülbelül annyival egyenlő, mintha a Földön élő összes ember testsúlyát megszoroznánk hárommal.

Az adatok megdöbbentőek, és minden embernek felelőssége, hogy tegyen valamit bolygónk életben tartásáért.

Íme, egy-két hasznos tipp:

1. Vásárolj olyan termékeket, amelynek minimális, vagy egyáltalán nincs csomagolása!

Ha tízből legalább egy ilyen terméket vásárolsz, évente több mint 22 kg-mal kevesebb szemetet termelsz. Ha a világon minden háztartásban ezt tennék az emberek, akkor éves szinten, körülbelül 2,5 millárd kg-mal kevesebb szemét landolna a szeméttelepeken.

2. Műanyag helyett válaszd inkább a papírt!

Igaz, egyik sem a legjobb választás, de a papírcsomagolás, vagy a papírtáska könnyebben újrahasznosítható.

3. Vásárolj újrahasznosított papírzsebkendőt!

Évente közel 5 millió fával kevesebbet vágnának ki, ha minden háztartásban újrahasznosított papírzsebkendőt használnának.

(B.M.)