facebook
#Lélek

Élet a Facebook-on – Tippek, tanácsok

2014.10.04.
2 perces olvasási idő

Kétségtelen, hogy a közösségi oldalak egyre jelentősebb szerepet játszanak az életünkben. Az olyanok, mint a Twitter, a Facebook és a Google Plus megváltoztatják kultúránkban az egymással való kommunikációt, kapcsolattartást.

E portálok hihetetlenül kényelmesek, közvetlenek és vidámak. A közösségi szájtoknak azonban van rossz oldaluk is, és ezek kellemetlen helyzetbe sodorhatnak téged. Kövesd az alábbi tippeket, hogy elkerüld a vitákat a karácsonyi ünnepek alatt is.

Fényképek feltöltésekor tudd, mit ne ossz meg!

Tegyük fel, hogy a karácsonyi sulibulin tényleg lazítottál, és lencsevégre kaptak egy barátságos ölelést vagy egy ártatlan csókot az egyik osztálytársaddal. Nos? Csak fontold meg egy pillanatra, hogy azok az osztálytársaid, akik megtalálják ezt a képet a Facebookon, mit fognak gondolni rólatok. Mi a tanulság? Ne tegyél fel olyan képet, amelyen intim helyzetbe kerültél valakivel. Szintén fontos: ne hagyd, hogy mások a saját oldalukon posztolják a fotóidat, mert könnyen egy dráma közepében találhatod magad.

Kerüld a negativitást!facebook

Próbáld elkerülni, hogy online panaszkodj az életedben szereplő fiúkról, lányokról, a téged vendégül látókról és az eseményekről, amelyek Veled történnek. Ez magában foglalja az osztálytársaidról, tanáraidról, barátaidról, rokonaidról való panaszkodást is. Abban az esetben, ha úgy érzed, köteles vagy részt venni a nagynénid vacsoráján, de nem vagy nagyon felvillanyozva az ötlettől, légy különösen óvatos! Manapság nagyon sok rokonodnak (unokatesók, nagynénik, nagybácsik) van Facebook-ptofilja. Szükségtelen, hogy bárkit is megbánts a bejegyzéseddel.

Igazság a Facebookon

Az ünnepek alatt általában több meghívást kapsz közös összejövetelekre, de te csak egy-kettőn vennél részt. Rendszerint konfliktus adódik abból, hogy kiválaszd azt az egy eseményt, amelyen szeretnél ott lenni a sok közül. Ha úgy érzed, szükséged van egy kitalált történetre ahhoz, hogy elkerülj valakivel egy találkozót, lehetőleg ne a Facebookon keresztül tudasd vele, mert bármikor kiderülhet az igazság. Vigyázz, a közösségi oldalak olyan információkkal szolgálhatnak másoknak, amelyeket könnyebben meg tudtak találni, mint ha szándékosan keresték volna.

Ha zártkörű eseményt rendezel, légy észnél!

Mielőtt a Facebook segítségével meghívod a barátaid egy nálad tartandó privát összejövetelre, gondolkodj egy kicsit. Lehet, hogy jobb elkerülni azt, hogy mindenki lássa ezt a bejegyzésed. Különösen fontos, ha van olyan ember, aki látja az oldalad, pedig őt nem szeretnéd meghívni. A meghívók posztolása, amiket mindenki láthat, akaratlanul is féltékenységet és dühöt válthat ki a családodon belül és a barátaid között, és ezután a kizárt emberek akár meg is sértődhetnek. Bár, lehet, hogy te nem bánod, hogy bizonyos emberek nem hívnak meg a saját ünnepi vacsorájukra hasonló helyzetekben, de minden ember máshogy reagál a dolgokra.

Facebook-függőség?

Az emberek órákat töltenek a Facebook előtt, elvéve az időt a családtól és a sulitól. Sőt, néhány nemrég készült felmérés szerint a Facebook létrejötte óta csökkent a munkahelyek hatékonysága is. Ráadásul ez a veszteség érheti a családi és intim kapcsolataid is, melyek később talán helyrehozhatatlanok lesznek. Szóval, a szünidő alatt próbáld meg korlátozni az oldalakon töltött idődet! Ne hanyagold el a számodra fontos embereket, akiket valóban előnyben részesítesz az életedben és a virtuális kapcsolataidban egyaránt!

(S. D.)