facebook
#Lélek

A Facebook megváltoztatta a szexet

2011.08.03.
3 perces olvasási idő

Pár hónappal ezelőtt egy férfi ismerősöm ezt az üzenetet kapta Facebookon egy régi barátnőjétől: „Tudom, hogy boldog kapcsolatban élsz, és én is. De ha bármikor Pesten jársz, keress fel! Szórakozhatnánk kicsit, mint régen... szabályok nélkül.”

Egy másik srác, akit ismerek, pedig egy hét alatt három szexuális felhívást kapott: kettőt idegenektől, egyet pedig egy volt munkatársától. Az egykori munkatárs, aki akkor éppen egy komoly kapcsolatban élt, írta ezt a privát üzenetet a barátomnak: „Mi lenne, ha azt mondanám, igazán kívánlak?”

Csak hogy tisztázzuk: a nők nem olyan arcátlanok, mint a férfiak. A lányok bejövő üzenetei közt az idegenek és az expasik levelei egyaránt romantikus krimik lapjaira valóak. Úgy látszik, a Facebook felszabadította a mindenkiben bent élő szex-szörnyecskét.

Egy felmérés alapján, majdnem 3000 ember (1540 nő és 1377 férfi) bizonyította ezt a tényt. A cikk folytatásában a legmeglepőbb statisztikai adatokat olvashatjátok.

Családi állapot

24 százaléka az embereknek nem írja ki, hogy kapcsolatban van-e... így nyitva hagyva a kaput új kapcsolatok és flörtölések előtt.

Talán titkolsz valamit?

A Facebookon az embereknek csak a 27%-a írja ki egyáltalán, hogy van-e párja, avagy sem. Ezen embereknek csak a fele egyedülálló.facebook

Flört

70 százalékuk állította azt, hogy használta már a Facebookot flörtölésre.

A Facebook a te kis piszkos titkod?

A Facebook használók 24%-a használja a netet arra, hogy más emberekkel flörtöljön miközben kapcsolatban van.

Facebook-féltékenység

59 százalék állította, hogy voltak már féltékenyek a párjuk üzenőfala miatt.

Vajon idegbeteg leszel a Facebooktól?

Egy pszichológiai felmérés kimutatta, hogy a Facebook nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emberek féltékennyé váljanak, még akkor is ha eredendően nem hajlamosak rá.

Facebook-viták

29 százalék nyilatkozta azt, hogy keveredett már vitába közeli baráttal az üzenőfala miatt, vagy csak egy kép miatt.

Van a párodnak rejtegetnivalója?

Ezekből a vitákból kiderült, hogy 42% jogos volt. Ezen megkérdezettek 11%-a limitálta az ismerőse jogait, így az ismerős nem láthatott mindent az adatlapján (üzenőfal, kommentek, képek).

Facebook-keresés

55 százalék keresett már rá olyan emberre akihez vonzódott, de csak közvetetten ismerte (egy barát barátja, vagy csak látásból).

A keresés az új ismerkedési trend?

23%-uk keresett már rá olyan idegen emberre, akit vonzónak találtak.

Facebook-megszállottság

55 százalékuk keresett már rá exére.

Vajon a Facebook táplálja a megszállottságot?

Ezen felhasználók 17%-a keres rá hetente minimum egyszer az exére.

Facebook-sunnyogás

59 százaléka az embereknek „sunnyogott” már az exe vagy az aktuális partnere adatlapján, hogy infókhoz jussanak a kapcsolataikról.

Te Facebook sunnyogó vagy?

Egy Facebook kutatás a „sunnyogásról” feltárja, hogy az ritkán „kielégítő”- komoly szorongást idéz elő, de nem ad választ semmilyen valódi kérdésre. Mert végeredményben, egyáltalán nem egyértelmű. Egy kép egy férfiról, karjaiban nőkkel, sok mindent jelenthet. Némelyik bűnös, mások teljesen ártalmatlanok.

Facebook-újrakezdés

32 százaléka a nőknek próbált már Facebook-on újraéleszteni egy letűnt kapcsolatot. Ezen nőknek a 16%-a eközben kapcsolatban volt valaki mással.

És mi van a férfiakkal?

36%-a a férfiaknak próbálta már ugyanezt és ezek közül 5-ből 1 kapcsolatban élt.

Mi történt a „most rólam van szó, nem rólad” felkiáltással?

A megkérdezettek 3%-a szakított már valakivel úgy, hogy megszüntette a Facebook-kapcsolatát a másikkal.

Facebook jelszó

23 százaléka az embereknek feltörte már az ismerőse jelszavát, pusztán szaglászás céljából.

Rendszeresen változtatod a jelszavad?

18%-a a megkérdezetteknek tudja a párja jelszavát. Közülük 85%-nak megmondta a partnere, de 15%-uk szimplán csak kitalálta azt. A válaszadók 9%-a feltörte az exe Facebook jelszavát.

Facebook-megcsalás

5 százaléka a megkérdezetteknek bevallotta, hogy megcsalta a partnerét a Facebook segítségével.

Hogyan léphetsz félre a Facebookon?

Megkérdeztük a felmérés alanyait, hogy hogyan könnyítette meg a Facebook azt, hogy félrelépjenek. Itt van pár példa melyeket ők írtak nekünk. És nem, egyiket sem színeztük, vagy egészítettük ki (nem volt rá szükség).

„Unalmas párkapcsolatban éltem és néhány facebookos flörtölés félrelépéshez vezetett.”

„Találkoztam és együtt aludtam két férfivel akiket Facebookon ismertem meg.”

„Igen, megcsaltam a barátnőmet egy lánnyal akit a Facebookon keresztül ismertem meg (a lány akivel megcsaltam, közös ismerősünk volt egy másik közeli barátomnak és nekem).”

„Facebook üzenetekkel terveztük meg a találkát.”

„Itt ez a srác akivel évek óta érdeklődtünk egymás iránt. Habár randiztam másokkal is akkoriban, csakúgy mint ő, legtöbbször csak Facebookon kommunikáltunk egymással. Találkákat beszéltünk meg, megvitattuk az érzelmeinket stb.”

„Volt egyszer egy kapcsolatom a városon kívülről és hetekig a Facebookon keresztül tartottuk a kapcsolatot, aztán végül is megszakítottam mindenféle kapcsolatot.”

„A személyes üziket használtam, hogy találkozzam egy exemmel.”

Mindezekből láthatjuk, hogy a Facebook egy igen veszélyes üzem a kapcsolatok szempontjából, mert ha nem is derül ki egyértelműen, de gyakorlatilag megszűnik az ember intim szférája. Tehát én az egész Kamaszpanasz nevében csak azt tudom ajánlani, hogy csak rendeltetésszerűen használjátok a Facebook-ot és legyetek tekintettel mindenki másra.

(M.Á., menshealth.com)

Kapcsolódó címkék

internet