facebook
#Lélek

A Facebook hatása az elmére - rizikós szórakozás!

2011.02.17.
1 perces olvasási idő

Jóval veszélyesebb világnézetük lehet azoknak a gyerekeknek, akik a közösségi oldalak léte alatt nőnek fel – állítják vezető pszichiáterek.

Dr. Himanshu Tyagi pszichiáter szerint az olyan oldalak, mint a Facebook és a MySpace ártalmasak lehetnek. Elmondta, hogy az online aktív emberek identitása sokszor jóval értéktelenebb a valódi életükben. Ráadásul egy brit kutatás szerint ez jelentősen növelheti a megfontoltság nélküli tetteket, akár még az öngyilkosságot is.

„Elképzelhető, hogy azok a fiatalok, akiknek nincsenek tapasztalatai a világgal kapcsolatban online közösségeken kívül, nem is fektetnek annyi fáradtságot a valódi személyiségük kialakításába” – állítja Dr. Tyagi.

Azt is hozzátette, hogy azok az emberek, akik 1990 után születtek, nem is tudják elképzelni a világot az internet széleskörű használata nélkül. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pszichiáterek nagy része nem is teljesen képzett ilyen téren ahhoz, hogy a fiatalok internethez kapcsolódó problémáit kezeljék.

„A közösségi oldalaknak a sok nagyszerű és hasznos tulajdonságuk mellett számos csapdái is akadnak” – mondta.

A stimuláció csökkentése

„Ez egy olyan világ, ahol minden gyorsan történik, és percről percre változik. Egy olyan világ, ahol a kapcsolatokat egy egérkattintással el lehet rendezni vagy esetleg megszüntetni. Egy világ, ahol kitörölheted a teljes profilodat, ha valami nem tetszik, és egy világ, ahol egyszerűen, észrevétlenül kiadhatod magadat valaki teljesen másnak akár, akit talán jóval könnyebb elfogadni és megszeretni, mint a valós énedet.”

Azok az emberek, akik hozzászoknak az online közösségi oldalak gyors iramához, a való világot unalmasnak és benyomások nélkülinek láthatják.

„Az is lehetséges, hogy azok a gyerekek, akik éppen ezek miatt nem koncentrálnak eleget a való életbeli személyiségükre, sokkal nagyobb kockázatot vállalnak – hiszen ha így nem fogadják el őket, akkor ezt talán kevésbé tudják feldolgozni, ez pedig a már említett meggondolatlan viselkedéshez, tettekhez vezethet, beleértve az öngyilkosságot is.” Dr. Tyagi azt is hozzátette, hogy több kutatásra és tanulmányra van még szükség ezen a téren.

Bárhogy is legyen, Graham Jones pszichológus - aki nagyban érdeklődik az internet befolyása és hatásai iránt - megerősítette, hogy a közösségi oldalak túlzott használata valóban problémákhoz vezethet.

„Minden generáció másképp tapasztalja meg a világot” – tette hozzá. „Biztos vagyok benne, hogy amikor az első printes nyomtatvány megszületett, tömegek gondolták úgy, hogy ez a kezdetleges nyomtatás is rossz dolog.

A tapasztalataim szerint akik a legaktívabbak a már említett közösségi oldalakon, azok egyébként is rendkívül aktív tagjai egyes közösségeknek is – csak másféle módon terjesztik ki aktivitásukat a többiekre.”

(Gy.A., news.bbc.co.uk)

Kapcsolódó címkék

internet