ex
#Lélek

Tíz jele annak, hogy a szerelmed érdeklődik az ex után

2011.04.22.
3 perces olvasási idő

Azon tűnődsz, vajon kedvesed szíve az előző szerelem markában maradt? Az elmúlt kapcsolat lezáratlanul hagyása bizalmatlanságot szülhet, valamint megakadályozza egy ígéretesnek induló, új kapcsolat kibontakozását.

Habár nem tudhatod biztosan, hogy mit érez a másik, de nem is lesz változás, ha nem beszélitek meg nyíltan és őszintén a felmerülő problémákat. A szerelmi szálak kibogozásában segítségedre lehet az alábbi 10 tipp.

1. Túl sok a beszéd az exről

Természetes, hogy a jelenlegi románcot a múltbéliekhez hasonlítjuk, a néha egy-egy alkalommal megeső visszaemlékezés még nem ad okot a riadalomra. Azonban ha napi 24 órában a hét minden napján említésre kerül az ex, az már baj. Megnehezíti az új kapcsolat gyümölcseinek kiélvezését, állítja egy párkapcsolati specialista. Ha mindig az előző szerelem a téma, akkor az egy lezáratlan kapcsolatra utal, amiből lelki sérüléssel szállt ki a párod vagy túlzottan mély volt a szerelem, esetleg mindkettő.

2. Egyáltalán nem beszél az előzőről

A másik véglet a hallgatás, ami szintén bizalomhiányt okozhat, régi sebekről vagy szégyellni való titkokról nem igazán szeret senki sem beszélni.

Ha azt veszed észre, hogy partnered rejteget valamit a múltjából és fél felhozni a témát, akkor kérdezz rá, az őszinteség többnyire elősegíti a bizalom kialakulását.

3. Netes zaklatás, követés

Ha a párod folyamatosan és rendszeresen nézi az ex profiloldalait vagy rákeres társkereső oldalakon, sőt napi szinten próbálja nyomon követni, az bizony figyelmeztető jel számodra. Kivételt képez, ha gyerek is van az előző kapcsolatból, ott érthető az érdeklődés, bár kellemetlen lehet a számodra.

Sajnos hamar elhanyagolva érezheted magad és ha ez folyamatossá válik, valamint növekvő mértéket mutat, akkor ideje leülni a pároddal és megbeszélni a dolgokat.

4. Túlzott mértékű kapcsolattartás az exszel

Gyakori telefonhívások, e-mailek vagy online csevegés a régi szeretővel felboríthatja jelenlegi kapcsolat egyensúlyát. Azonban ez is viszonylagos, ha hetente e-mailezik és chat-el, de mellette sokat törődik veled, akkor nincs gond. azonban, ha elhanyagol téged, akkor az előző ügy még nyitott lehet.

Az újdonsült kapcsolatok bizalomra épülnek. Ha zavar, hogy társad még ápolja a régi kapcsolatát, kérd meg rá finoman, hogy döntsön, a teljes letámadás általában nem vezet sok jóra, úgyhogy csak óvatosan.

5. Szex közben néha kiejti az ex nevét

Legtöbbször ez a rossz időzítés esete. Az orgazmus alatt az agy gátlásoktól mentes, így előfordulhat, hogy nem tudatosan ejti ki párod az ex nevét, a háttérben elvarratlan érzelmi szálak lehetnek. Érdemes beszélgetni róla.

6. Emléktárgyak megtartása

Az előző kapcsolat szuvenírjeinek nézegetése a gyógyulási szakasz részét képezik. De amikor túl van már rajta az illető, akkor ideje megszabadulni tőlük. Nem kell feltétlenül kidobni mindent a kukába, elég ha gondosan el vannak csomagolva a szekrény mélyén.

Főleg a képek esetén érdemes minél hamarabb eltenni azokat és a helyükre az új szerelem bizonyítékait kihelyezni.

7. Se veled, se nélküled kapcsolat

Egyeseknél hullámzó az érzelmek váltakozása, hol az új, hol az régi felé erősebb a vonzalom. Az ilyen szeretőkkel nem árt elővigyázatosnak lenni.

8. Amikor még nem állnak készen az új elkötelezettségre

Vannak olyanok, akik még nem léptek túl az előzőn, vagy nem tudnak 1 kapcsolatnál megállapodni. Vigyázz, mert ha a kapcsolatotok nem fejlődik tovább, akkor nem biztos, hogy érdemes erőltetni. Az akadály gyakran valaki a párod múltjából.

9. Hálószobai gondok

Ha egy új kapcsolatnak már az elején nem megy a szex, akkor ott valószínűleg érzelmi okok lehetnek a háttérben. A bizalom és az egymás elfogadása segíthet túljutni a problémán. Más, egyéb okai is lehetnek a kudarcnak: depresszió, hormonszint változás, elhízás, drog és alkohol probléma.

10. Van egy olyan sejtésem

A páros egyik-másik tagjában néha felmerül az az érzés, hogy itt valami nagyon nincs rendben. A szakértő szerint ezek a megérzések gyakran nem alaptalanok, ilyenkor érdemes kérdőre vonni a másikat. Minél előbb, annál jobb, nehogy csalódás érjen. Ha idejében feltárásra kerül a probléma és megbeszélitek, akkor még van esély a közös megoldásra. Az is gyakori probléma, ha azon kapod magad, hogy rendszeresen átnézed a telefonját, e-mailjeit, kiüríted a zsebeit Ez biztos jele annak, hogy a kapcsolat bizalmi gondokkal küzd, az agresszív kutakodást a másik könnyen megérezheti és akkor oda a bizalom, érdemes kicsit visszavenni a gyanakvásból (feltéve ha nem sáros az illető).

Hogyan lehet túljutni a krízisen?

Akármennyi szív és fejfájást okozhat, de megéri küzdeni, ugyanis az új párkapcsolat túlélheti, az egyik fél múltjából adódó visszahúzást, ha mindketten akarják. Érdemes kibeszélni a problémákat és önmagunkat adni a másiknak. Az egyik félnek mindenképp kezdeményezőként kell fellépnie, hogy beinduljon valamerre a dolog. Végső esetben párterápiás szakrendelés is szóba jöhet.

Féltékenység: Egy figyelmeztető szó

Csak óvatosan, nem szabad a sarokba szorítani a másikat az állandó féltékenykedéssel. Könnyen nagyobb bajt okozhat, mint a néhai ex utáni sóvárgás, az utóbbi egy múló érzelmi állapot, az előbbi viszont komoly bajokat rejtegethet, a bizalom megingása könnyen alá áshatja bármely bimbózó kapcsolatot. Ilyen esetben nézz önmagadba, ne akard a saját gondodat a másikra kivetíteni.

(N. L.)