barát
#Lélek

14 tipp arra az esetre, ha összefutsz az exeddel

2024.03.29.
5 perces olvasási idő

Az exeddel való találkozás nem a legjobb érzés a világon. Tanácsaink betartásával azonban jól érzed majd magad a kínos pillanatban is.

Amikor összefutsz az exeddel, az mindig nyomasztó és határozottan érzelemdús pillanat. Lehet, hogy még mindig szerelmes vagy belé, esetleg nagyon haragszol rá. Eltekintve attól, hogy mit érzel, a 14 tipp arra az esetre, ha összefutsz az exeddellegrosszabb dolog abban, hogy váratlanul összefutsz vele, az az ezzel járó aggodalom (kivéve, ha már nem érzel iránta semmit). A szíved egyre hevesebben ver, hirtelen izzadni kezdesz, kényelmetlenül érzed magad, és bármit mondasz, valahogy semmi nem passzol a helyzethez? Bár nagyon kínos a helyzet, segíthet megítélni, hogy továbbléptél-e már.

A legfontosabb: Ne veszítsd el a fejed!

Különös, de még a leghiggadtabb emberek is képesek elveszíteni a fejüket egy ilyen szituációban. Ennek megelőzésére képzeld el, milyen lenne most összefutni az exeddel. Hogy viselkednél? Amíg nyugodt maradsz és nem veszíted el a fejed, csak az alábbi tippekre van szükséged ahhoz, hogy boldogan sétálj tovább a beszélgetés után.

Ne rejtőzz el - Köszönj előre!

Ezzel előnyt szerzel a kínos helyzetben. Nem kell udvariatlannak lenned, vagy úgy tenned, mintha nem látnád, hiszen jó esély van rá, hogy az exed is észrevett téged. Az igazán kínos az, amikor egy volt pár találkozik, és azon gondolkodnak, hogy vajon beszéljenek-e egymással.

Hogy elkerüld ezt, legyél te az első, aki integet. Ha ezt megteszed, biztos lehetsz benne, hogy az első lépés a tied volt. Sőt, ezzel azt is bizonyítod, hogy nem érzed magad kellemetlenül. Mosolyogj, nézz az exed irányába egykét másodpercre, és várj, mit tesz, viszonozza-e a köszönésed. Csak visszainteget, és másfelé néz? Esetleg jókedvűnek tűnik és elindul feléd? Azzal, hogy köszönsz, a kínos érzéseket és nyomást az exedre hagyod, míg te nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűnsz végig. Mi a legrosszabb dolog, ami történhet? Esetleg rád néz, majd elfordul. Ezzel csak azt bizonyítja, hogy Te vagy az, aki éretten kezeli a helyzetet.

Figyeld a jeleket!

Az egyik oka annak, hogy az exeddel való összefutás kínos, az a megjósolhatatlanság. Egyikőtök sem tudja, hogy fog reagálni a másik, ez pedig mindkettőtöket túlságosan óvatossá teszi. Íme, három jel, ami segít eldönteni, hogyan beszélgess az exeddel.

Még mindig érzed a vonzerőt?

Úgy tűnik, az exed örül, hogy újra láthat? Megdicséri a külsődet? Kérdez az életedről? Az exed valószínűleg szeretne többet megtudni rólad, sőt az is lehet, hogy örül a találkozásnak.

Le akar lépni?

A gondolataiba merül vagy kínosan néz körbe? Ha gyors pillantást vet az órájára vagy elkezd üzleti hangnemben beszélni, akkor valószínűleg indokot keres a távozásra. Ne nyújtsd hosszúra a beszélgetést, vess véget annak - minél hamarabb - és sétálj tovább.

Mindketten haboztok?

Talán mindketten kínosan érzitek magatokat, és akadna egy-két dolog, amiről érdemes lenne beszélnetek. Ilyenkor figyelj a pillantásaira vagy a habozó mozdulataira. Az is lehet, hogy szívesen beszélgetne veled, de a kínos érzés túlságosan nyomasztja őt. Ha nem mond semmit, de nem is akar elsétálni, akkor jó esély van rá, hogy még mindig szeret téged.

14 dolog, amit észben kell tartanod

Ha az exeddel való beszélgetés után magabiztosan akarsz elsétálni, erre a 14 dologra kell emlékezned. Jussanak eszedbe ezek a tippek, legyél nyugodt és minden simán fog menni!

1. Legyél egyszerű és rövid!

Ne nyújtsd el a beszélgetést! Legyél kedves és barátságos, de maradjon rövid a társalgás, hogy elkerüld a kínos pillanatokat és az újabb szerelmi bonyodalmakat.

2. Készítsd fel az elméd!

Képzeld el, hogy egy rövid, udvarias beszélgetést folytatsz valamelyik exeddel. Így felkészült leszel, ha valóban megtörténne a találkozás.

3. Ne olvass a sorok között!

Ne próbálj olvasni a sorok között, amíg az exeddel beszélsz. A volt barát/barátnő szarkasztikus tud lenni és durván viselkedhet, néha talányokban beszél és utalhat arra, hogy még mindig hiányzol neki és téged akar. Ha megpróbálod megfejteni, hogy mit gondol, az csak összezavar, vagy valami olyat hitet el veled, ami egyáltalán nem igaz.

4. Ne legyél keserű!

Az élet túl rövid ahhoz, hogy haragot tarts az exeddel. Kivétel persze, ha durván összetörte a szívedet és nem törődött veled.

5. Légy magabiztos!

Szeretnéd, ha az exed úgy gondolná, hogy szuper életed van a szakítás óta, igaz? Szeretnéd, ha látná rajtad, hogy túl vagy rajta, és most boldogabb vagy, mint valaha? Mutatkozz magabiztosnak és büszkének, amíg vele beszélsz. Tégy úgy, mintha most élnéd át életed egyik legboldogabb időszakát, még akkor is, ha hetek teltek el azóta, hogy randiztál volna valakivel.

6. Ne kezdj harcolni!

Később ostobának éreznéd magad miatta. Ha elveszted a fejedet, azzal csak egy keserű volt barátnak/barátnőnek tűnsz majd.

7. Hogy vagy?

Ne gondolkozz a válaszon, amikor az exed azt kérdezi, hogy vagy! Csak mondd azt, hogy nagyszerűen és, hogy nagyon jól mennek a dolgaid mostanában. Mosolyogj sokat, és gondolj boldog dolgokra!

8. Bocsánatkérések

A bocsánatkérések vissza tudják hozni a régi szerelmet, sőt még több fájdalmat tudnak okozni. Ne kérj bocsánatot, csak akkor, ha úgy érzed, muszáj megtenned. A szakítás miatt csak akkor kérj bocsánatot, ha őszintén úgy érzed, hogy sajnálod, ahogy viselkedtél, vagy ahogy bántál az exeddel, de ne próbálj magyarázkodni!

9. Ne időzz!

Ezt messzire kerüld el, ha összefutsz egy expartnerrel. Ez csak kínossá teszi a dolgokat és elveszíted vele a higgadtságodat. Ám ha nagyon nem szeretnél elbúcsúzni, és úgy tűnik, az exed is így érez, valamint a beszélgetés is nagyon barátságos, akkor maradj nyugodtan és csevegjetek.

10. Visszamenni az exedhez?

Ha találkozol az exeddel, és úgy is tűnik, hogy újra belopta magát a szívedbe, ne ugorj fejest azonnal. Ne próbáld rögtön újraélni a románcot - ezzel eltaszíthatod az exedet. Csak beszéljetek, és mondd el neki, hogy szeretnéd, ha tartanátok a kapcsolatot.

11. Kapcsolattartás

Ha szeretnéd, hogy tartsátok a kapcsolatot, akkor add a tudtára, hogy szeretnéd majd újra látni valamikor. Ha úgy tűnik, érdekli a dolog, kérdezd meg, hol lehet őt elérni, majd egy vagy két nap múlva írj neki pár sort, esetleg megadhatod a számodat te is, hogy ő keressen téged. Ne erőltesd a dolgot, csak említsd meg, mielőtt továbbsétálnátok.

12. Ne mesélj részleteket az életedről!

Ne akard, hogy újra megismerjen téged, vagy tudja, hogy pontosan mi történik veled. Csak néhány fontosabb dolgot említs meg az életedről.

13. Ne akard megoldani!

Nem fog megtörténni. Ez már így alakult és néhány dolgot jobb, ha nem mondunk ki.

14. Ne nézz vissza!

Miután elköszöntél, ne nézz vissza, hacsak nem próbálod meg újraéleszteni a románcot. Ha visszanézel, és azt látod, hogy az exed téged néz, csak a régi szerelem fájdalmát és egy lehetséges új kezdet vibrálását fogod érezni. Ha viszont ő nem néz vissza, hanem továbbsétált, akkor rosszul fog esni, hiszen te voltál az, aki visszanézett, ő pedig pár továbbment.

Néhányan barátok tudnak maradni egy szakítás után, ám ha a szakítás fájdalmas volt, jobb, ha nem próbáltok barátok maradni. Ha összefutsz az exeddel egy csúnya szakítás után, kezeld a helyzetet gyorsan és magabiztosan. És sétálj el!

Ha az exedet új partnerrel látod

Ha úgy futsz össze az exeddel, hogy közben az új szerelmével van, legyél bájos és barátságos, mintha csak egy régi ismerőssel találkoznál. Ne mutasd az idegességed, és ami a legfontosabb, kerüld el a túlzott kedvességet és a régi szép időkről való beszélgetést. Egy egy-két perces beszélgetés után mondj valami olyasmit, hogy „ Nos, úgy látom, ti is elfoglaltak vagytok, úgyhogy én nem is akarok tovább zavarni..” vagy „ Nagyon jó volt újra látni, de sajnos késésben vagyok valahonnan..” aztán sétálj el.

Ha neked van új partnered

Neked épp van egy dögös randipartnered, az exed pedig szingli és magányos. Igen, ez remek érzés lehet, de ne élj vele vissza. Köszönj és mutasd be az új partneredet, miután váltottatok egy-két udvarias szót. Mindenképpen mutasd be, mert ha nem teszed, joggal hiheti majd, hogy még mindig van köztetek valami. Mosolyogj, legyél barátságos, majd sétáljatok tovább pár perc múlva.

Az érzéseid

Az érzéseid bizony nagy szerepet játszanak egy ilyen helyzetben, de ne terítsd ki a lapjaidat. Ha rögtön kimutatod az utálatodat vagy a szeretetedet, az egyáltalán nem fog segíteni rajtad. Ha még mindid szereted, de ő nem szeretne újra összejönni veled, akkor ne üldözd, és ne könyörögj azért, hogy visszavegyen. Emiatt csak még jobban lebecsülnek majd téged.

Köszönj neki és nyújtsd el a beszélgetést egy-két perccel. Tartsd a távolságot, beszélj baráti hangnemben és ne hozd fel a kapcsolatotokat. Sokkal több esélyed lesz arra, hogy újra érdekelni kezded, ha barátként viselkedsz. Másrészt, ha találkozol az exeddel, aki iránt már semmit sem érzel, akkor is legyél barátságos. Ha az újraismerkedésről és a telefonszám cserélésről beszélne, mondd el neki udvariasan, hogy te már továbbléptél, és nem akarod tovább bonyolítani a dolgokat.

Újra össze akarsz vele jönni?

Néha, az exeddel való összefutás egy romantikus véletlen lehet, főleg, ha még mindig szerelmes vagy belé, vagy jó emlékként gondolsz rá. Ha újra össze akartok jönni, nagyon fontos emlékezni rá, hogy a lehető leglassabban tegyétek azt.

„Maradjunk barátok”

Barátságból lehet szerelem, de fordítva aligha. Így, ha összetalálkozol az exeddel, kezeld tapintatosan. Ne próbálj meg barátkozni vagy újra az élete részévé válni. Semmi szükség nincs rá, hacsak nem szeretnél egy újabb összetört szívet vagy még több bonyodalmat. A szakítás mindkét részről okkal történt. Az érzések persze feltörnek kicsit, ha váratlanul egymásba ütköztök. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a szerelem még mindig ott van a levegőben. Néha a nosztalgiát is szerelemnek érezhetjük.

Az exeddel való összefutás kellemetlen dolog, de mégis fontos felkészülnöd rá. Tartsd észben ezt a 14 dolgot, és ha legközelebb összefutsz vele, tudni fogod, mit kell tenned. Azonban ne feledd: a fölösleges konfliktus vagy levegőnek nézés nem old meg semmit és legközelebb csak még kínosabb lesz a szituáció. Az exed akárhogy viselkedik majd ebben a helyzetben, legyél te az okosabb!

(KamaszPanasz - K.F. - lovepanky)