ex
#Lélek

Az exed és az új kapcsolata

2021.01.12.
3 perces olvasási idő

Éppen szörfölgetsz az Instagramon, és hirtelen szembejön veled egy kép az exedről, és az új párjáról. Mit tehetsz?

Persze, a kapcsolatotoknak már vége, de még mindig fájdalmas érzés látni, hogy ő már továbblépett, főleg akkor, ha a szakítás még friss. És akkor mindenhol csak őket látod, ahogy posztolgatják közös képeiket, és nagyon boldogok együtt.

Olaj a tűzre, hogy az ismerőseid valószínűleg azonnal értesítenek téged az új fejleményekről. Ez kétségbeeséshez, alacsony önértékeléshez, és ami a legrosszabb – depresszióhoz vezethet. Van bármilyen módja, hogy ezt kiküszöböld? Még szép!

Miért olyan nehéz elfogadni az exed új kapcsolatát?

Hányszor ígérted már meg magadnak, hogy továbblépsz az exeden, és nem foglalkozol az új kapcsolatával? Ez elég gyakori eset. Sajnos semmit sem tehetsz, a zöld szemű szörny úgyis utat tör magának.

Egy kutatás szerint 88%-a a 18 és 35 év közötti embereknek már nézegette az exe közösségi oldalait, és 80%-uk már az exük új párját is figyelemmel követte. Minél többet „nyomozol” az exed után, annál stresszesebb leszel. Nem tudsz ellenállni a késztetésnek, hogy megnézd a profilját, de ez csak több fájdalommal jár. Sokaknál ez depressziót, társadalomtól való elszigeteltséget, reménytelenség érzetet, és koncentrációhiányt válthat ki.

Miért olyan nehéz szimplán továbblépni?

Nem, nem veled van a baj. Tudósok szerint mindig is versenyezni fogunk a saját nemünkkel. Ahogy az őskorban ösztönösen megküzdöttek az alfahím státuszért, a fájdalom, amit az exed új kapcsolata miatt érzel, szintén ösztönös. Magadban azt mondod: „Az az enyém”, annak ellenére, hogy tudatában vagy annak, hogy ti ketten már szakítottatok.

Egy bizonyos ponton talán az is megfordul majd a fejedben, hogy dobni fogja az új partnerét, és ti ketten újra együtt lehettek. Legbelül tudod, hogy ez a gondolat káros az érzelmi egyensúlyodra. Hogyha nem fogadod el az exed új szerelmét, azzal megfosztod magadat egy új kapcsolat reményétől.

Talán az is gondot okoz, hogy az exed már talált új párt, de te még nem. De csak mert egyedülálló vagy, az még közel sem jelenti azt, hogy érzelmileg is felkészültél egy új kapcsolatra. Tartozol magadnak azzal, hogy megtaláld a szerelmet, a boldogságot, és egy olyan kapcsolatot, amit megérdemelsz. Itt van néhány tanács, hogy hogyan is juthatsz el ide!

Az új nem mindig egyenlő a jobbal

Az egyik legfőbb oka annak, hogy nem tudunk továbblépni az exünk új kapcsolatán, az az, hogy automatikusan arra következtetünk, hogy az illető mindenben jobb nálunk. Annak érdekében, hogy felülkerekedj ezen a problémán, el kell vetned ezeket a gondolatokat. Az új partnere nem szükségszerűen vonzóbb, okosabb, vagy csinosabb, mint te.

Tartsd észben, hogy a kapcsolatotok nem működött, de ez bárkivel megtörténhet. A negatív gondolatok száműzése nem a legkönnyebb feladat, de sok gyakorlással sikeresen megteheted. Minden alkalommal, amikor arra gondolsz, hogy ő mennyivel jobb nálad, jusson eszedbe egy indok, amiért nem szabad erre gondolnod.

Egy új kapcsolat nem törli ki a régit

Könnyű arra következtetni, hogy egy új kapcsolat, legfőképp, ha még friss volt a szakítás, mindent kitöröl, ami köztetek volt. De ez lehetetlen! Az új párja nem helyettesít téged. Ő sem akar helyettesíteni téged. Egy új kapcsolat nem rendelkezik azzal a mágikus képességgel, hogy automatikusan kitörli az illető múltját. Még mindig ugyanazokon az emlékeken osztoztok, és ez teljesen természetes. Ezt elfogadni a felnőtté válás fontos része.

Nem, nem ő nyert

Biztosan eszedbe jutott már: az exed nyert, csak mert előbb jött össze valakivel, mint te. Ez nem a győzelemről szól. Az, hogy milyen gyorsan kerülsz újra kapcsolatba, abszolút a te szükségleteiden és személyiségeden múlik. Az exed új kapcsolata miatt nem leszel te a „vesztes”. Amúgy is, kit érdekel, hogy mások mit gondolnak? Két emberről van szó, tehát a többiek véleménye egyáltalán nem mérvadó a témában.

Keress példaképet

Az emberek nem csak saját tapasztalataikból, de más emberektől is sokat tanulhatnak. Erősíthetjük akaraterőnket, hogyha tanulunk más emberektől. Praktikus módja a problémád kezelésének, ha keresel egy példaképet a saját környezetedből, vagy akár egy hírességet, aki már volt hasonló helyzetben, és sikeresen továbblépett. Nem olyan hosszú idő a felejtés, mind megéltük már. De most, a kétségbeesés és a gyengeség pillanataiban gondolj a példaképedre és arra, hogy ő hogyan oldotta meg a problémáját, és vált ezáltal jobb emberré.

Keress egy hobbit, szórakozz

Amikor túl sok szabadidő szakad ránk, hajlamosak vagyunk mindenen elgondolkodni, és ez általában nem a pozitív irányba történik. Eszedbe jut valami, és csak egyre nagyobb és jelentőségteljesebb lesz, és te csak rosszabbul érzed magad tőle. Le kell kötnöd valamivel a figyelmedet, találj egy hobbit, amit szenvedélyesen csinálhatsz! Fellendítheted az önbizalmadat, csökkentheted a stresszt, érzelmileg is jobban leszel, - és ami a legjobb, nem töltesz majd annyi időt azzal, hogy a múlton rágódsz.

Ne gondolj rá

Mind ismerjük azt az érzést, amikor nagyon erősen koncentrálunk arra, hogy ne gondoljunk valamire, és aztán nincs is más dolog, ami eszünkbe jut. Ne ijedj meg, ha időnként eszedbe jut az exed, és az új párja! Nézz szembe vele, hiszen néha az iskolatársaid is eszedbe jutnak. Ez azt jelentené, hogy érdeklődsz irántuk? Egyáltalán nem! Hogyha erőszakkal veszed rá magad, hogy ne gondolj rájuk, azzal nem járulsz hozzá a pozitív folyamathoz. Csak egy jó stratégiára van szükséged, hogy hogyan is kezeld azokat a gondolatokat. Ilyen például, ha mindig eszedbe jut valamilyen pozitív tulajdonságod, akárhányszor azt gondolnád, hogy az exed új párja felülmúl téged.

Légy türelmes, adj magadnak időt a „gyógyulásra”

Amikor a volt párunk továbblép, hajlamosak vagyunk fájdalmat, szomorúságot érezni, hiszen nem vártuk, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. Ez attól teljesen független, hogy mikor is volt a szakítás, és hogy ki kezdeményezte. Az is előfordulhat, hogy te szakítottál vele, és mégis rosszul esik, ha kapcsolatba kerül valaki mással. Ne gondold, hogy ezzel csak vissza akarja adni neked a sérelmeket!

A legjobb, amit tehetsz, ha magadra koncentrálsz, az érzelmi és fizikai egészségedre, és csak akkor kezdesz új, egészséges kapcsolatba, ha végleg felépültél a régiből.

A továbblépés nem a legkönnyebb dolog a világon, főleg akkor nem, hogyha a másik fél már túl van rajtad, és talált valaki mást. Ez nincs túl jó hatással az önértékelésünkre, és a mentális egészségünkre, de csak mert előfordul, hogy más emberekhez hasonlítjuk magunkat. A kulcs az, hogy pozitívan szemléld az életet, és egészségesen élj! Lépj tovább a saját tempódban, és maradj nyitott egy új kapcsolatra!

(KamaszPanasz – R.P.)