szakítás
#Lélek

Hogy könnyebb legyen a szakítás...

2010.07.28.
2 perces olvasási idő

A legtöbb esetben legalább az egyik félnek nagyon fájó tud lenni, amikor egy párkapcsolat véget ér, s ilyenkor mindent megtesznek, csak hogy „véletlenül” az utcán, bevásárlás közben találkozzanak volt partnerükkel. De talán nem is a szerelem az, ami a fájdalmat okozza a szakítás után, hanem a búcsúzástól való félelem.

Amíg egy szakítást nem csak az ész, hanem a szív is tudomásul vesz, sok esetben nagyon sokáig is eltarthat. Néhány trükkel és pár magatartás-stratégiával elkerülhető a szerelmi bánat és a hamis reménykedés, hogy egyszer még újra működhet a kapcsolat az exszel.

„Futni valaki után sok esetben könnyebb, mint sírni utána – mondja Marthe Kniep, tanácsadó. A sírástól viszont nem kell tartani, éppen ellenkezőleg: csakis a kellően megélt és végigcsinált „gyászolás” után van esély arra, hogy sérült önbizalmuk új erőre kapjon. A gyászoláshoz pedig a gyászolttól való távolság szükséges, hogy a fej után a szív is megszabaduljon a még mindig szeretett személyhez fűződő kötelékeitől.

Az ex elfeledésének több stratégiája is lehet; egyénenként változik, hogy kinek mire van szüksége: naphosszat a sötét szobában ülni és bőgni, vagy a barátok társaságában elterelni figyelmüket. „Ajánlatos ugyanakkor időt szakítani a megfelelő búcsúra” – tanácsolja Kniep –„az megint emberenként eltérő, hogy ez az úgynevezett gyászolási idő meddig tart. Van, aki két hét után készen áll egy újabb kapcsolatra, és van, aki fél év múlva sem képes rá.”

A szerelmi bánat elhúzódása természetesen attól is függ, mennyi ideig tartott a véget ért kapcsolat, és attól is, hogyan, valamint milyen okok miatt került sor a szakításra. „A megfelelő lezárás elengedhetetlen ahhoz, hogy belátható időn belül tovább tudjunk lépni” – hangsúlyozza Michael Arps, egy internetes ifjúsági lelkisegély-szolgálat munkatársa.

Egy jó beszélgetés egy közeli baráttal ugyanakkora segítség lehet, mint a volt partnerhez kapcsolódó tárgyak, fotók rituális eltemetése, elégetése. A mesterségesen létrehozott távolságtartással könnyebb lesz elfogadni, hogy a kapcsolat végérvényesen lezárult. Ezt a távolságot nem csak megteremteni, hanem megtartani is szükséges, s általában ez bizonyul a legnehezebbnek.

A hozzá tanácsért forduló tizenéveseknek azt tanácsolja a pszichológus, hogy akár törölhetik az ex mobilszámát is, s online formában is kerüljék a vele való érintkezést. Ez persze nem egyszerű. A kísértés, a másik életének a követése - különösen napjainkban az internetes lehetőségek széles tárháza mellett -, óriási. Ez ugyanakkor természetes és érthető folyamat, hiszen az előző időszakban egész életüket osztották meg az exszé avanzsált személlyel. A továbblépés akkor működik a legjobban, ha ilyen szituációkban a saját életünkre koncentrálunk.

„Tegyük fel magunknak a kérdést: mi is hiányzik a legjobban. És amikor megvan a válasz arra a kérdésre is válaszoljunk magunknak őszintén, hogy ezt csakis a volt partnerrel élhetjük át? A válasz egyértelmű nem” – mondja Arps.

Hatásos továbblépési stratégia lehet az is, ha olyan barátokkal találkozunk, akik az ex partnert soha sem kedvelték igazán. Egy alaposabb beszélgetés az ex rossz tulajdonságairól, a nevetséges hajviseletéről vagy az ódivatú ruhatáráról segíthet.

(forrás: news.de)