magány
#Lélek

Hogyan birkózz meg a magánnyal lépésről lépésre?

2014.03.01.
3 perces olvasási idő

Az embereknek rengeteg okuk lehet, ami miatt magányosnak érezhetik magukat. Néha mindenki magányos - ám szerencsére rengeteg módszer van, melyek segítségével legyőzheted a magányt.

Az első lépés - Miért vagy magányos?

1. Időnként mindenki magányos. Egyesek csak ritkán, mások szinte állandóan. Ez nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne veled. Az emberek különösen hajlamosak magányosnak érezni magukat, ha komoly változások történnek az életükben. Ha úgy érzed, hogy változol, akkor könnyen lehet, hogy magányosnak érzed magad, hiszen olyan embereket keresel, akikkel megoszthatod az új gondolataidat, tapasztalataidat.

Hogyan birkózz meg a magánnyal lépésről lépésre?2. Tudj különbséget tenni a magány és az egyedüllét között! Magánynak hívjuk, amikor rosszul érzed magadat, ha egyedül vagy. Ám ha nem bánt, hogy egyedül vagy, akkor azt már nem nevezheted magánynak. Légy emberek között! Hidd el, a világ tele van olyanokkal, akikkel kapcsolatot teremthetsz, és akikhez idővel közel kerülhetsz.

3. Csatlakozz valamilyen online közösséghez. Ez gyakran segíthet. Oszd meg a véleményedet és gondolataidat, kérdezz rá, hogy van-e valaki más is, aki hasonlókon megy keresztül. Az ilyen fórumok használatakor nem csak másokon segíthetsz, de rajtad is segíteni fognak. Természetesen mindig tartsd észben azt, hogy mik az internet veszélyei, és hogy hogyan maradhatsz biztonságban online!

Második lépés - győzd le a magányt!

1. Hívj fel olyanokat, vagy találkozz olyanokkal, akiket ismersz!

Még ha nem is vagytok közeli barátok, vagy nem pont ezeknek az embereknek a társaságára vágysz, az emberi kapcsolatok gyakorlásával sokkal könnyebben fogsz másokkal is kapcsolatot létesíteni. Így akár az anyukáddal, vagy a sarki bolt eladójával beszélsz, legalább addig sem vagy magányos! Hallgass többet, mint amennyit beszélsz! Ha nem csak magadról beszélsz, hanem valóban figyelsz másokra és meghallgatod őket, akkor a kapcsolatotok is könnyebben elmélyül. Ne szakítsd meg az eddigi kapcsolataidat - hiszen jelenleg csak rájuk számíthatsz.

2. Kezdj el részt venni különböző programokban!

Csatlakozz valamelyik iskolai sportcsapathoz vagy szakkörhöz! Kezdj el önkénteskedni! Még ha nagyon félénk vagy, akkor is kezdj el valamilyen csoporttal együtt tevékenykedni!

Akármibe is fogsz bele, ne legyen az az egyetlen elvárásod, hogy barátokat fogsz szerezni! Élvezd, amit csinálsz, akármi is történik. Keress olyan dolgokat, amik az érdeklődési köreiddel kapcsolatosak - könyv-vagy filmklubok, koncertek, politikai csoportok, kiállítások, stb.

3. Teszteld magadat és légy te a kezdeményező fél!

Ne várd meg, amíg mások mennek oda hozzád, hanem közelítsd meg te őket! Kérdezz rá az ismerőseidnél, hogy nincsen-e kedvük beszélgetni egy kicsit, esetleg elmenni veled egy kávéra. Mindig mutass érdeklődést mások iránt, és nagy valószínűséggel így ők is érdeklődni fognak irántad.

Tartsd észben, hogy most valaki más életében próbálsz magadnak "helyet csinálni". Ne gondold, hogy az első alkalom után máris életre szóló barátokra tettél szert - elnyerni valaki szeretetét, megbecsülését egy hosszú folyamat, és a legtöbbeknek már megvan a saját életük, saját barátaik.

4. Tölts időt a családoddal!

Még ha nem is vagytok különösebben jóban valamelyik családtagoddal, nagy eséllyel nem fogják visszautasítani a közeledésedet. És akár be is tudnak mutatni másoknak, vagy például az unokatestvéreddel együtt lógva közösen ismerhettek meg új embereket. Ez különösen hasznos, ha kínosan érzed magadat egyedül valamilyen nyilvános helyen.

5. Ne sajnáld magadat!

Ahelyett, hogy állandóan azon rágódnál, hogy milyen magányos vagy, inkább tégy valamit, hogy elfeledkezz róla. Sétálj egyet a szabadban, biciklizz vagy olvass egy jó könyvet. Keress új hobbit magadnak és ne félj kipróbálni új dolgokat! Ráadásul, ha tapasztalatot szerzel bármilyen téren, akkor máris lesz egy témád, amit később használhatsz kapcsolat-építés közben. Emellett ha lefoglalod magadat, nem fogod a saját magányod még rosszabbul érezni magadat.

6. Mozdulj ki egyedül!

Lehet, hogy sokszor nem egy másik ember vagy barát hiányzik neked, hanem maguk a szabadidős cselekvések. Vidd el magadat egy randira! Szeretnél kipróbálni egy új éttermet vagy megnézni egy filmet a moziban? Menj egyedül, semmi ciki nincs benne, még ha úgy is érezheted az első alkalommal. Ha egyedül csinálod az előbbi dolgokat, magát a cselekvést fogod igazán élvezni önmagában, nem pedig valaki más társaságát!

Mindig vigyél magaddal egy könyvet vagy újságot, amikor egyedül eszel vagy iszol, így lefoglalod magadat. Emlékezz rá, hogy az emberek sokszor vannak egyedül azért, hogy egy kis időt töltsenek önmagukkal - akár még építkezhetsz is ezekből az alkalmakból! És nyilván mások sem fognak arra gondolni, hogy azért vagy egyedül, mert nincsenek barátaid.

7. Gondolkozz el egy kisállaton!

Ha nagyon szenvedsz a magánytól, akkor gondold végig, milyen lenne adoptálni egy kiskutyát vagy kiscicát a helyi menhelyről. Egy állat szeretetét és bizalmát megszerezni nagyszerű élmény és tapasztalat! Légy felelős gazdi! Bizonyosodj meg afelől, hogy képes vagy gondoskodni egy háziállatról, mielőtt úgy döntesz, hogy valóban örökbe fogadsz egyet!

8. Légy kellemes társaság!

Ha jó társaság vagy, az emberek is nagyobb eséllyel keresik majd a társaságodat. Bókolj, ahelyett hogy kritizálnál. Sose tégy negatív megjegyzéseket mások ruháira, hajára, vagy szokásaira. Nem muszáj emlékeztetned a másikat arra, hogy van egy pici folt a pólóján, ha úgy sem tudnak semmit csinálni vele - inkább mondd el, hogy milyen jól néz ki a pulcsijuk. A bókok törik meg a legjobban a jeget, és idővel, ha látják, hogy nem kritizálod őket, az emberek megnyílnak feléd és bízni fognak benned.

9. Sportolj!

Ha még nem tetted volna, kezdj el edzeni, és gondold át, miért érné meg csatlakozni egy konditeremhez - nem csak új ismerősökre tehetsz szert, de az önértékelésed is nőni fog!

(Gy.A., wikihow.com)