kutya
#Zöldövezet

Kiskutya örökbefogadása: kezdetek

2022.08.27.
3 perces olvasási idő

Egy kiskutya határtalan szeretetet nyújt nekünk. Céltudatosabbá tehet, és segít abban, hogy igazán felnőjünk a gondozásához szükséges kötelességtudat által. Mindezek mellett egy kiskutya birtokában sokkal erősebb lesz az immunrendszered, és a stresszes napokon egy kis játék után máris csökkenhetnek a szorongásaid, melyet okozhat egy rossz jegy, szerelmi csalódás vagy bármi más.

Egy kiskutya olyan, mint egy „jókedv csomag”, amelyet kifejezetten neked címeztek, hogy boldogabbá varázsolja a napjaidat. Ha úgy gondolod, készen állsz hazavinni a kutyust, akkor itt van minden, amit tudnod kell a csöppség biztonságáról, szükségleteiről, és neveléséről.

Örökbefogadás előtt: ismerned kell magadat

Mielőtt adoptálnál egy kölyökkutyát, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Miért is szeretnék egy kiskutyust?
  • Lesz-e elég időm, helyem és pénzem számára?
  • Milyen fajtát akarok?

Kutya örökbefogadásEzek mind-mind nagyon fontos dolgok, mert amikor meglátsz egy kis szuszogó kölyköt, azonnal belé fogsz szeretni, és mindenáron haza akarod majd vinni. Ahhoz, hogy adoptálj egy kutyust, tisztában kell lenned azzal, hogy most nem csak a te életedről van szó, hanem a leendő kutyádéról is.

Tippek az adoptáláshoz

Először böngészd végig a menhelyek listáját, amelyek a közelben találhatóak, aztán áttérhetsz a tenyésztők listájára, ahol nagyobb eséllyel találhatsz kölyök kutyusokat. Ha úgy döntesz, hogy egy tenyésztőtől vásárolsz, jó, ha megismerkedsz a jövendőbeli kis kedvenced szüleivel, közelebbi rokonaival.

Felkészülés a kölyökkutya érkezésére

Szükséged lesz pár dologra mielőtt hazaviszed a kutyust. Először is be kell szerezned kutyakaját, pórázt, címmel, telefonszámmal és állatorvos számmal ellátott nyakörvet, vizes tálkát, ápoló kefét, figyelem-lekötő játékokat, labdát, és egy kényelmes fekhelyet, amely lehet egy kosár is, kibélelve takaróval.

Hogyan tedd kölyökkutya-baráttá az otthonod?

A bébikhez hasonlóan a kölyökkutyák is a szájukkal kezdik el a felfedezést, mindent megrágcsálnak, megnyalnak, megszagolnak. Az első dolgod az legyen, hogy minden törékeny dolgot eltávolítasz a házból, az alacsony ablakokat bezárod, az elektronikus készülékeket és a kábeleket dugd el előle, és minden fura színű, szagú folyadékot is el kell tenned az útjából. Ügyelned kell a biztonságára.

A kölyökkutyáknak sok eledelre van szükségük?

A kölyköknek tényleg sok táplálékra van szükségük, mivel a szervezetük fejlődésben van. Sokkal több fehérjére és kalóriára van szüksége, mint egy felcseperedett kutyának. Nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a jószágoknak még igazán gyenge az álkapcsuk, ezért könnyen rágható eledelre lesz szükségük. Azt is szem előtt kell tartani, hogy sok tiszta vizet igényelnek a kiskutyák, hogy ki ne száradjanak.

Mennyi ételre van szüksége egy kiskutyának?

A kutyák annyit esznek, amennyi étel előttük van és rendelkezésre áll. Ekkor jó ötlet az, hogy csak este kap vacsorát, de nagy adagot, vagy reggel és este is kisebbet. Baráti kapcsolatot tudsz kialakítani a kutyáddal, hogyha együtt, egy időpontban esztek. A kutyaeledel zacskójára általában rá van írva, hogy milyen kutyának mennyi ételszükséglete van, de ez mindig függ a kutya nemétől, fajtájától és persze a méretétől is. Rendszeresen kell velük sétálni.

Kutya-fekhelyek, kosarak és ládák

Az is előfordulhat, hogy egy kölyök napi 14-20 órát is alszik. Ezt az időtöltést csak egy kényelmes kis kuckóban végezheti, szóval itt van néhány tipp arról, hogyan biztosíts kedvenced számára egy pihe-puha fekhelyet.

Sokan azt mondják, hogy az a legjobb, ha eleinte a hálószobádban szundizik, egy dobozkában, vagy egy kis kosárban. Ha egy láda mellet döntesz, béleld ki és igyekezz minél szárazabban tartani. Az a legjobb, ha találsz neki egy jó széles ládát, ami nem igazán magas, mert ha az, nem tud majd kimászni, és lehet, hogy klausztrofóbiája lesz. Ha te és a kiskutyád számára egy kosár szimpatikusabb, szerezz be egyet, és némi használt párnával, ágyneművel és takaróval megspékelve, kiváló alvóhelyet biztosíthatsz.

Kint vagy bent?

Előbb vagy utóbb el kell döntened, hogy kinti vagy benti kutyád lesz. Mind a kettőnek van előnye. Ha kint tartod, szabadon végezheti a dolgát, szaglászhat, felfedezhet, barátkozhat és nem utolsó sorban nagyobb életteret tudsz neki biztosítani.

Abban az esetben, ha bent szeretnéd tartani, akkor többet vagytok együtt, kéznél vannak a kutya cuccai, játékai. Akármikor tudsz vele játszani, és bármikor megvigasztalhatjátok egymást, mely kapcsolatépítő hatással bír. A kutyát mindig megnyugtatja, ha a gazdija közvetlen közel van hozzá, és ezt a fontos dolgot tartsd szem előtt. Ha kint tartod, ne feledkezz meg 2-3 óránként cserélni a vizét.

A kiskutya hazavitele

A kutyus az első napokban rémült lesz az új háztól, az új környezettől, ezért sok figyelmet kell rá fordítani. Játszani kell vele gyakran, és hogy minél többet legyetek együtt, a fekhelyét a hálószobádban kell berendezned. Ez azért létszükséglet, mert ha a csöppségnek bármi gondja-baja van, te azonnal meg tudod nézni és segíthetsz rajta.

Nem sokkal azután, hogy a kiskutya már otthon érzi magát a lakásodban, be kell ütemezned az első orvosi látogatást, ahol megkapja a létfontosságú, amúgy kötelező oltásokat, és ezután máris vígan élvezhetitek az együtt töltött időt.

(KamaszPanasz - Gy. P. F. - webmd)