szex
#Vágyak

Érett vagy a szexre? 10 kérdés, amiből kiderül

2023.09.26.
2 perces olvasási idő

Szexelni vagy nem szexelni? Nehéz döntés. A szüleid, a tanáraid és a körülötted lévő felnőttek lehet azt közvetítik: maradj csak távol a szextől. De aztán mindenkitől azt látod, mintha ez nem is lenne olyan nagy dolog. Szóval akkor kinek is érdemes hinned?

Ne hamarkodd el a döntést!

A szexuális élet mindenki számára magánügy, így ezt egyedül neked kell eldöntened, ezért azt se hagyd, hogy a kedvesed sürgessen. Mindemellett azonban előfordulhat, hogy alapvetően bizonytalan vagy, viszont kíváncsi is. Ilyenkor érdemes lehet mérlegelni azoknak az embereknek a tanácsait, akik közel állnak hozzád, de alapvetően ez mindenkinél egy nagyon egyéni folyamat.

Segítségképpen összeszedtünk 10 szempontot, amit át lehet gondolni, mielőtt ágyba bújnál valakivel. Ha ezek közül bármelyikre is nemmel válaszolnál, akkor még valószínűleg várnod kell addig, míg készen nem állsz teljesen.

1. Tudod az összes kockázatot?

A terhesség lehet az első dolog, ami ilyenkor eszedbe jut, de ezen kívül még számos más kockázattal is számolnod kell, ha szexelni szeretnél. Töltsd ki az STD (szexuális úton terjedő betegségek) kvízt és bizonyosodj meg róla, hogy minden kockázattal tisztában vagy-e.

2. Tudod, hogyan kell megelőzni ezeket a kockázatokat?

Teszteld a tudásodat! A tesztben adott válaszaidból kiderül, tudod-e, hogyan lehet megelőzni a nemi betegségeket és a terhességet. Félsz ezekről beszélni a kedveseddel? Mielőtt bármit is tennél, mindenképpen olvasd el ezeket a tippeket a biztonságos szexről. Mielőtt belevágnál a szexuális életbe, tájékozódj arról, hogy milyen fogamzásgátló módszerek léteznek, és hozzátok melyik megoldás áll most a legközelebb.

3. Van egy terved arra az esetre, ha mégis terhesség lenne a dologból?

Még ha minden megelőző lépést meg is teszel, akkor is van esély rá, hogy teherbe ess, vagy a párodat teherbe ejtsd. Például tudtad, hogy a megfelelően használt kondomok mindössze az esetek 95%-ában hatásosak? Ennek ellenére ez a védekezési eszköz az egyik legjobb választás, hiszen a nem kívánt terhességen kívül a szexuális úton terjedő betegségeket is el lehet kerülni általa. Ugyanakkor érdemes megismerned a termékenységtudat módszerét is, amely segíthet abban, hogy megismerd a női termékenységet, annak jelzéseit, ugyanakkor mindezt mellékhatások nélkül.

4. Legálisan akarsz szeretkezni?

Nézd meg a törvényes korhatárokat, hogy megbizonyosodj róla, te és a partnered legálisan szeretkezhettek az országotokban. Ha nem tudjátok legálisan csinálni, ne is csináljátok. A törvényt nem viccből hozzák létre: ezzel megvédenek téged és a partneredet olyan nem kívánt következményektől, amik egy elhamarkodott döntés után születhetnek – érzelmileg és mentálisan egyaránt.

Magyarországon a törvényi előírás alapján büntethető az a 18. életévét betöltött személy, aki 14. életévét be nem töltött személyt próbál rávenni szexuális cselekedetre, nemi szervével érintkezik, illetve szexuális kapcsolatot létesít vele.

5. Mindketten józanok vagytok?

Az alkohol befolyásolja a döntéshozó képességedet és ennek az lehet a következménye, hogy olyan dolgot teszel, amit másnap már bánni fogsz. Továbbá, ha részeg vagy kisebb az esélye annak, hogy kondomot használj, vagy annak, hogy helyesen használd.

6. Megbízol a partneredben?

A szexuális együttlét egy intim helyzet, melynek során több szempontból is sebezhetővé válhatsz. Ha bármilyen kétséged van azzal kapcsolatban, hogy fog bánni veled a partnered miután szexeltetek – vagy másnap, vagy azután – akkor hallgass a megérzéseidre és ne tedd meg.

7. Fel vagy készülve arra, hogy kellemetlen is lehet?

Az első alkalom lehet, hogy nem lesz romantikus, mókás vagy szexi. Valójában lehet, hogy kellemetlen, esetleg fájdalmas lesz. Ha félsz ettől, olvass utána az első alkalommal várható dolgoknak.

8. Az egész életedet le tudnád élni a partnereddel?

Még ha nem is ennyire konkrét döntés lebeg a szemed előtt a jelenlegi párod esetében, nagyon fontos, hogy az intimitást, a szexualitást csak akkor fontolgassátok, ha elég erős hozzá a kapcsolatotok. Ez nem azt jelenti, hogy talán sosem fogtok szakítani, de gondolj csak bele: ha valami történik – például terhesség vagy nemi betegség – akkor valószínűleg tovább kell részt vennetek egymás életében, mint gondolnátok.

9. Csakis önmagadért csinálod?

Csak akkor szabad szexelned, ha igazán szeretnéd. Nem azért, mert a partnered szexelni szeretne. Nem is azért, mert mindenki szexelt már a suliban. Néhányan közülük egyébként is csak hazudnak. Hidd el, ez simán előfordulhat.

10. Tudod, hogy bármikor képes vagy nemet mondani?

Bármikor kimondhatod mielőtt még szexelnél, akár egy perccel is előtte, nem kell ahhoz ragaszkodnod, amit a múltban mondtál. Ez a te tested és a te kötelességed az, hogy jól bánj vele.

(Ő.B., Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)