std
#Vágyak

A szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos tévhitek

2014.04.08.
3 perces olvasási idő

Tudtad, hogy már az első alkalommal, amikor szeretkezel, megfertőződhetsz szexuális úton terjedő betegséggel (STD)? Ha egy forró vizzel teli kádban szeretkezel, az vajon megóv az STD-kkel szemben?

Akad pár jó tanács, amit nem árt, ha megfogadsz, ha szeretkezel.

Csak a kétes erkölcsű embereknek lehet nemi úton terjedő betegsége?

Nem igaz. Ezek a fertőzések ugyanolyan eséllyel történnek meg mindenkivel. Ha szexuálisan aktív vagy, és nem használsz óvszert következetesen és megfelelő módon, akkor mindenkinél fennáll a fertőzés veszélye. És nincs mód rá, hogy előre tudd, ki az, aki fertőzött, és ki az, aki nem. Az egyetlen mód, hogy megbizonyosodj, ha mindketten elmentek az orvoshoz, és elvégeztettek egy tesztet, amelyből megtudhatjátok, hogy fertőzöttek vagytok-e.

Csak a felnőttek kaphatnak el STD-t?

Ennek a mítosznak az esetében épp az ellenkezője igaz. A fiatalabb embereknél, különösen a fiatal lányoknál magasabb a nemi úton terjedő betegségek kockázata, és ők veszíthetik a legtöbbet, mivel ők azok, akik előtt a reproduktív éveik állnak. (magyarul: később gyermeket szeretnének). Akad néhány biológiai tényező, ami tulajdonképpen növeli a fiataloknál, különösen a lányoknál ezeknek az STD-knek a kockázatát, ami akár meddőséghez vagy más komoly belső nemi szervi problémákhoz vezethet.szex

Nem kaphatok el nemi úton terjedő betegséget orális vagy anális szextől?

Sok tini azt gondolja, hogy ha nem történik meg a behatolás, akkor nem is igazán veszélyeztetett ezekre a fertőzésekre nézve.

Tény azonban, hogy a száj belsejében lévő szövet, és a rectum (végbél) nem annyira ellenállóak, mint a testünk többi részét borító hámszövet. Úgyhogy ezen keresztül sokkal könnyebben fertőződhetsz. Megállapították, hogy a fertőzési aránya ugyanolyan magas az anális, orális, vagy vaginális szex esetében is.

Megfertőződhetek egy vécéülőkétől?

Ez egy másik mítosz, amit még a mai napig is elhisznek az emberek. Pedig nem kellene. Általában ezek az organizmusok nem élnek sokáig, miután kikerültek az emberi testből. Éppen ezért kevéssé valószínű, hogy a vécéülőkén található vírusoktól vagy baktériumoktól megfertőződsz.

Nem kaphatok el nemi úton terjedő fertőzést, ha csak egyszer szeretkezek?

Ha egyszer volt aktusod a partnereddel, akinek chlamydiája, gonorrhoeája, vagy szifilisze volt, akkor körülbelül 30% esély van rá, hogy azzal az egyetlen alkalommal te is elkaptad a fertőzést. Ez egy nagyon magas fertőzési arány. A következmények, különösen a fiatal lányok számára, annyira komolyak, hogy fontos, hogy mindenki megértse, hogy ez az egy alkalom éppen elég ahhoz, hogy megbetegedjen.

Ha egy kád forró vízben vagy medencében szeretkezek, akkor a klór vagy a meleg megvéd?

Nem túl valószínű, hogy a víz hőmérséklete vagy a klór elpusztítaná a spermiumokat vagy a nemi betegséget terjesztő kórokozókat. Ismét nagyon ajánljuk, hogy ha féltek a fertőzéstől, akkor még ha meleg vízben szeretkeztek, akkor is használjatok óvszert mindig és helyesen.

Két óvszer jobb, mint egy?

A mi társadalmunk úgy gondolja, hogy a kettő jobb, mint az egy. A probléma csak az, hogy az óvszerek kialakítása miatt ha kettőt használ valaki egyszerre, az tulajdonképpen több kárt okoz, mint hasznot. Ezáltal súrlódhat a két anyag az egymással való érintkezéstől, amitől nagyobb a szakadás, vagy szivárgás kockázata. Úgyhogy tudatni szeretnénk mindenkivel, különösen a kamaszokkal, hogy csak egyetlen óvszert használjon, de azt helyesen.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy egyes vírusok átjuthatnak néhány óvszeren, tehát ezek nem védenek minden szexuális úton terjedő fertőzéssel szemben. A latexből vagy a poliuretánból készült óvszereket ajánljuk - ez utóbbi lehet, hogy drágább, de azoknak, akiknek latex-allergiájuk van, ezt kell használniuk.

Fontos, hogy a tinik tudatosítsák magukban, hogy az óvszert az erekció kezdetekor kell felhelyezni. Nem szabad várni az előjátékig, mert az előváladékkal már spermiumok távozhatnak, amik mind nemi úton terjedő betegséget okozhatnak (közvetve) mind pedig nem kívánt terhességet.

Habár nagyon fontos, hogy mindig és megfelelő módon használjátok az óvszert, sok kamasz nem tudja, hogyan. Orvosoktól, szakemberektől, vagy oktatatóanyagokból információt szerezhetsz arról, hogyan kell helyesen használni egy óvszert.

Ugyanazt a fertőzést csak egyszer kaphatod el?

Az olyan vírusos betegségek esetében, mint a HIV és a herpesz, ha egyszer megfertőződsz, akkor örök életedre az is maradsz. De ugyanannak a vírusnak más törzseivel is fertőződhetsz, ha tovább folytatod a védekezés nélküli szexet.

Nagyon fontos, hogy mindenki tudja, hogy ha egyszer már volt chlamydiája, gonorrhoeája, vagy szifilisze, és kezelték, gyógyították, akkor onnantól fogva újra veszélyeztetett. Különösen a fiatal lányoknál veszélyes: ha másodjára is elkapja a chlamydia-fertőzést, még több kár éri a külső és belső nemi szerveket. Ha már valakit kezeltek ezzel, akkor ügyelnie kell a biztonságos szexre, nehogy ismét megfertőződjön.

Csak akkor kaphatod el a herpeszt, ha a másiknak is van?

Sokan mondják, hogy amikor már megvan a hólyagos seb, akkor kell amiatt aggódnod, hogy másnak is átadják a herpesz vírust. Ma már számtalan kutatás áll a rendelkezésünkre, amik azt mutatják, hogy az emberek azután is fertőznek, miután a seb eltűnt, tehát a partnerüket is megfertőzhetik. Sőt, olyan is van, hogy valakinek sohasem voltak herpeszes tüneteik, mégis hordozzák a vírust. Ők is terjeszthetik a vírust, megfertőzve partnerüket.

Ha szexuális úton terjedő betegségem van, csak elkezdek antibiotikumokat szedni, és helyrejön?

A bakteriális STD-kre igaz, hogy az antibiotikum többnyire hatásos. Körülbelül 95-98%-ban elmúlik a betegség, ha antibiotikumot szedsz.

A vírusos nemi betegségeket nehezebb kezelni. Vírusellenes gyógyszereket használnak az orvosok, de ezek nem gyógyítják a fertőzéseket. Egyszerűen csak enyhítik a tüneteket, és kevésbé fertőzővé teszik a vírust. Ha egyszer már nem szeded a herpeszre felírt gyógyszeredet, vagy a HIV-re, akkor a vírus újra szaporíthatja önmagát, és nagyobb valószínűséggel adod át a partnerednek. Az AIDS nem gyógyítható betegség, tehát a legjobb kezelés a HIV-vírussal szemben, ha megelőzzük a fertőzést.

(Sz. D. L.)