bakteriális vaginózis
#Betegségek

Bakteriális vaginózis – a tények

2024.02.03.
1 perces olvasási idő

A bakteriális vaginózis a szokatlan hüvelyváladék egyik gyakori oka. Ez nem szexuális úton terjedő fertőzés (STD), de növelheti a nemi úton terjedő fertőzések, például a Chlamydia kialakulásának kockázatát.

A bakteriális vaginózis a 15 és 44 év közötti nők körében az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés.

Mik a tünetek?

A bakteriális vaginózisban szenvedő nők körülbelül felének egyáltalán nem lesznek tünetei, ezért sokszor nem is tudnak róla. Ha mégis tüneteket észlelsz, azok a következők lehetnek: megváltozik a szokásos hüvelyváladék színe és illata. A váladék ilyenkor fehéres, szürkés, esetleg zöldes színű, vizes állagú, nem sűrű, illetve kellemetlen szagú.

Hogyan diagnosztizálható?

Könnyen diagnosztizálható a helyi szexuális egészségügyi klinikán vagy háziorvosi rendelőben végzett egyszerű nőgyógyászati vizsgálattal vagy vizeletvizsgálattal.

Hogyan kezelhető?

Néha csak a tünetek szűnnek meg, a hüvelyfertőzés viszont továbbra is jelen van, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulnod, ha a fenti tüneteket tapasztalod. A bakteriális vaginózis antibiotikumokkal kezelhető, ezt orvos írja fel és az általa meghatározott ideig kell szedned. Érdemes azonban mellé probiotikumokat is használni a hasmenés megelőzésére. A kezelés másik része a normál hüvelyflóra helyreállítása lehet.

Mit tehetsz a bakteriális vaginózis megelőzéséért?

Tedd:

  • használj vizet és sima szappant zuhanyzáskor
  • zuhanyozz fürdő helyett

Ne tedd:

  • ne használj illatosított szappant, habfürdőt, sampont vagy tusfürdőt a fürdőben
  • ne használj hüvelydezodorokat, lemosókat vagy zuhanyozókat
  • ne tegyél fertőtlenítő folyadékot a fürdőbe
  • ne használj erős mosószert a fehérnemű mosásához
  • ne dohányozz

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)