nőgyógyász
#Vágyak

A nőgyógyászati vizsgálat

2016.06.12.
3 perces olvasási idő

Hogy néz ki egy nőgyógyászati vizsgáló? Mi történik ott? Hogyan vizsgál meg az orvos? Mit fog kérdezni? Milyen vizsgálatokra kell számítani? Megannyi kérdés, mely foglalkoztathat az első vizsgálat előtt. Most mindezekre választ kaphatsz.

A vizsgálószobában egy különleges vizsgálóasztalt látsz majd, és az összes orvosi műszert, ami a vizsgálathoz szükséges.

Ha már levetkőztél, megkérnek, hogy feküdj fel a vizsgáló asztalra behajlított térdekkel, és helyezd el a lábadat a lábtartóban. Az orvos számára ez a testhelyzet megkönnyíti a hüvely és a méhnyak vizsgálatát. A lábtartók a vizsgálóasztalhoz erősített tartók, amelyek megtámasztják lábadat a vizsgálat alatt.

A nőgyógyászati vizsgálat

Ne lepődj meg a kínos kérdéseken

Zavarba hozhat, hogy a vizsgálat előtt vagy alatt mindenfélét kérdeznek, és ezek között lehet olyan dolog is, ami elég intim dolog, úgy gondolod, hogy csak rád tartozik. Például az, hogy milyen gyakran szoktál nemi életet élni, vagy szoktál-e önkielégítést végezni. Ezek a kérdések nem az orvos kíváncsiságát szolgálják: neki mindent pontosan tudnia kell ahhoz, hogy megfelelő tanácsot adhasson neked. Az orvost titoktartás kötelezi, így nem kell attól tartanod, hogy személyes dolgaidról bárki más tudomást szerez.

orvos

A nőgyógyászati vizsgálat célja, hogy az orvos megállapítsa, egészségesek-e a külső és belső nemi szerveid, és hogy minden kóros eltérést a lehető legkorábban felderítsen. A rendszeres, évenkénti nőgyógyászati ellenőrzés hasonló okok miatt fontos.

Milyen eszközöket használ a nőgyógyász?

Az első és legfontosabb dolog legszögezni, hogy a nőgyógyászati vizsgálat NEM jár fájdalommal. A doki tudni fogja, hogyan vizsgáljon meg, ha még szűz vagy, mit tegyen, ha panaszaid (pl. fájdalom, viszketés, folyás) vannak. Minden vizsgálat alkalmával el fogja mondani, hogy mire számíts, mit fog csinálni és miért, mit fogsz érezni, miközben vizsgál, és meddig tart az egész. Egyébként nyugi, a kivizsgálás leghosszabb része beszélgetés, maga a fizikai vizsgálat csupán néhány perc és a legkellemetlenebb része az, hogy izgulsz.

A vizsgálóban látsz majd egy csomó műszert, kesztyűt és tubust. A legfontosabb műszer a hüvelytükör, amelynek többféle mérete van. Az orvos kiválasztja, hogy számodra melyik méret felel meg leginkább. Ezután nedvesítő zselé vagy krém segítségével bevezeti az eszközt a hüvelybe. Közben nem érzel fájdalmat, legfeljebb egy kis kellemetlenséggel jár a dolog. Az eszköz segítségével az orvos áttekinti a hüvelyfalat és a hüvelyboltozatot, valamint a méhszájat és annak környékét. A vizsgálat során gondosan ügyelnek a tisztaságra és sterilitásra, minden beteg vizsgálatához külön kesztyűt és eszközöket használnak.

Hogyan vizsgál meg az orvos?

Az egész vizsgálat csak pár percig tart, és egyáltalán nem szokott fájni. Enyhe nyomást érezhetsz, amikor az orvos a hüvelytükröt bevezeti. A lényeg, hogy lazítsd el magad a vizsgálat alatt, akkor nem érzed majd kellemetlennek.

A vizsgálat során az orvos a következőket teszi majd:

  • Gondosan megtekinti a külső nemi szerveket (a vulvát). A külső vizsgálat célja, hogy a kóros elváltozásokat - pl. bőrvörösség, gyulladás, váladékozás, ciszta - az orvos felismerje.
  • Óvatosan a hüvelybe vezeti a hüvelytükröt. Szétnyitja az eszközt, hogy szétválassza a hüvelyfalakat a jobb áttekintés kedvéért. A tükörrel megvizsgálja a méhnyak területét, megfigyeli nincs-e ott kóros váladékozás, gyulladás vagy daganat.
  • Egy speciális készülékkel, amelyet kolposzkópnak neveznek, nagyított képen is megtekinti a méhszáj területét. A kolposzkóp olyasmi, mint egy távcső: nagyítólencse-rendszer van benne, amelynek segítségével a szabad szemmel nem látható kis elváltozások is jól felismerhetők.
  • Kis falapoccal - spatulával - kenetet vesz rákszűrésre a méhnyak területéről. A kenetet ezután a laboratóriumba küldi, ahol azt mikroszkóp alatt vizsgálják meg. A szűrővizsgálat célja, hogy minél hamarabb felismerjék a daganatot megelőző elváltozásokat. Ha gyulladás, fertőzés gyanúja áll fenn, vattatamponnal mintát vesz a kórokozó azonosítása céljából.
  • Eltávolítja a hüvelytükröt, és két kézzel áttapintja a kismedencei szerveket - a méhet és a petefészket. A vizsgálat során egyik kezének ujját a hüvelybe vagy a végbélbe vezeti, másik keze a hasfalon nyugszik. A két kézzel végzett tapintás lehetővé teszi a kóros kismedencei folyamatok (például gyulladás, ciszta) felismerését. Ha még soha nem éltél nemi életet, akkor sem kell félned, hogy a vizsgálat sérülést okoz. Közöld ezt az orvossal a vizsgálat előtt, és akkor végbélen keresztül vizsgál meg. Ha azonban rendszeresen használsz tampont a havi vérzésed során, valószínűleg a hüvelyi vizsgálat is lehetséges a sérülés veszélye nélkül.
  • A nőgyógyászati vizsgálatot mindig kiegészíti az emlők vizsgálata. Az orvos gondosan áttapintja mindkét melledet, csomót vagy egyéb kóros elváltozást keresve.

A vizsgálat fent leírt menete módosulhat a panaszoknak megfelelően. Például ha fokozott szőrnövekedés a panaszod, az orvos minden olyan testtájékot megvizsgál, ahol ez kifejezett lehet.

(Fókuszban a Nő)