önkielégítés
#Testi problémák

Ártalmas-e vagy sem az önkielégítés?

2021.10.15.
2 perces olvasási idő

Mítoszok és tévhitek után egyre több cikk jelenik meg arról, hogy az önkielégítés - sem a nőknél sem a férfiaknál - nem káros. (A tévhitek között van az, hogy a maszturbáció vaksághoz vezet vagy szőrt növeszt az illető kezén...)

Akinek nincs rá szüksége, úgy nevelték vagy csak ódzkodik, esetleg vallási okokból tartózkodik tőle, az sem jár rosszul, mert önkielégítés nélkül is lehet élni. A vallást azért említettük, mert a maszturbációt egyes vallások bűnnek tekintik.Van, ahol megbélyegzés kapcsolódik hozzá. Egyesek úgy vélik, hogy a nőknek nem szabad maszturbálniuk, vagy hogy a maszturbáció erkölcstelen.

Mindenesetre a tények a következők: az önkielégítés hormonokat szabadít fel. Az egyik a dopamin, az egyik „boldogsághormon”, amely az agy jutalmazási rendszeréhez kapcsolódik. Az endorfinok a test természetes fájdalomcsillapítói, amelyek stresszoldó és hangulatjavító hatásúak is. Az oxitocint gyakran “szerelmi hormonnak” nevezik, és társas kötődéssel társul. Fontos szerepet játszik a stressz szabályozásában és a szorongás csökkentésében. Ezt a vérnyomás csökkentésével és a kortizolszint csökkentésével teszi. A kortizol a stresszhez kapcsolódó hormon.

A tesztoszteron a szex közben szabadul fel, hogy javítsa az állóképességet és az izgalmat. Ez akkor is megjelenik, amikor szexuális fantáziáink vannak egy korábbi tanulmány szerint. A prolaktin, amely fontos szerepet játszik a laktációban, befolyásolja a hangulatot és az immunrendszert is.

Néha az önkielégítés segíthet abban, hogy kicsit jobban érezd magad, ha rossz a hangulatod, segít valamire fókuszálni és koncentrálni. Ezért maszturbálhatnak sokan munka, tanulás vagy teszt elvégzése előtt. Sokan rájöttek már, hogy egy kemény munkanap után a maszturbálás jó relaxációs technika lehet és segíthet elaludni. (Ebben az oxitocin és az endorfinok segítenek.)

Mindemellett az önkielégítés az ember önbecsülésére is hatással lehet

Egyesek számára a maszturbáció az önszeretet gyakorlásának, a test megismerésének és a minőségi idő önálló eltöltésének módja. Mégpedig főként azért, mert az alatt megtanulja élvezni saját testét, és kitalálja, hogy mit érez kellemesnek. Sok szexuálterapeuta azt javasolja, hogy rendszeresen maszturbálj - akár egyedülálló vagy, akár párkapcsolatban élsz. (Több cikkben ezt legalább heti egy alkalomként szerepel.)

Az önkielégítés segíthet fenntartani az egészséges szexuális vágyat. Egy korábbi tanulmány szerint a gyakori vibrátorhasználat magas nemi vágyhoz, pozitív szexuális funkcióhoz, valamint az általános szexuális jóléthez vezet.

Ugyanakkor a maszturbálás frusztráló is lehet, ha valaki merevedési zavarban szenved, alacsony a libidója, hüvelyszárazságban szenved, vagy dyspareuniában, amely fájdalmat okoz a hüvelyben a behatolás során. Létezik az orgazmus utáni betegség szindróma is, egy kevéssé ismert állapot, amikor egyes férfiak megbetegedhetnek az ejakuláció után.

(KamaszPanasz - Sz.M. - www.healthline.com)