erekció
#Testi problémák

Reggeli erekció: mi okozza, mi befolyásolhatja?

2023.04.18.
2 perces olvasási idő

Sok fiatal kíváncsi arra, hogy mi okozza a reggeli merevedést. Szinte minden férfi tapasztalja magán, mégis kevesek tudják, mitől alakul ez ki.

Mi is az a reggeli merevedés?

A reggeli merevedés - tudományos rövidítésben NPT - egy olyan egészséges és normális élettani válasz, amit szinte minden férfi megtapasztal magán időnként.

A férfiak pénisze nemcsak a szexuális vágy és izgalmi állapot következtében merevedhet meg, hanem egy mély relaxáció miatt is, mint például az alvás REM fázisában. Az erekció során vér áramlik a péniszbe. Ez olyan esetekben is megtörténhet, ha nem éri különösebb ingerlő hatás. Ezt a jelenséget spontán merevedésnek nevezzük.

Egy átlagos, egészséges férfinak 3-5 erekciója van egy végigaludt éjszaka során, és egy-egy ilyen akár 25-30 percig is tarthat.A reggeli merevedést leginkább úgy lehetne meghatározni, hogy az utolsó éjjeli merevedés.

Mi okozza?

Számos elmélet született már a hajnali merevedésről, azonban egyiket sem tudták teljes mértékben bebizonyítani. Egyes teóriák szerint az éjjeli merevedés a szexuális jellegű álmok következménye. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a fiúknak és a férfiaknak többször is van erekciója alvás közben. Igen elterjedt elmélet az, hogy a reggeli erekciót a teli húgyhólyag okozza. Ez azonban nem igaz.

Habár nem ismerjük a reggeli merevedés tényleges okát, annyit tudunk, hogy az éjjeli merevedések köze van az alvás REM fázisához (ez az alvásnak az a szakasza, amikor álmodunk, és megváltozik az agyi aktivitás).

A férfiak tesztoszteronszintje a hajnali órákban, a nyugodt alvás időszakában a legmagasabb. Az éjjeli erekciók során megemelkedik a pulzus is. Nem ismert azonban, hogy ezeknek az erekcióknak köze van-e testünk fizikai változásához, ez további kutatásokat igényelne. Sok szakértő azt állítja, hogy ez jele annak, hogy a testünk normálisan működik.

A reggeli erekció hiánya

A reggeli merevedéssel kapcsolatos korai kutatások nem találtak különbséget az idősebb és a fiatalabb férfiak reggeli erekciói között, viszont újabb kutatások kimutatták, hogy a kor előlrehaladtával csökken az éjjeli erekciók időtartama, száma és mértéke.

A reggeli merevedéssel kapcsolatos kutatásokban egy dolog fokozottan felkeltette a kutatók érdeklődését: ha valakinek merevedési zavarai vannak szexuális aktivitás közben, azt megvizsgálják, hogy van-e éjjeli-reggeli erekciója, és ez alapján meg tudják állapítani, hogy a probléma fizikai vagy pszichológiai eredetű.

A reggeli erekció hiánya viszont semmiképpen nem jelent problémát, viszont ha furcsa elváltásokat tapasztalsz a reggeli erekciókkal kapcsolatban, ne félj felkeresni az orvosod. Sok minden befolyásolja a reggeli merevedést, például az alvás hossza és minősége, és még számos tényező

Az erekciós rendellenességek és a reggeli merevedés

A gyógymódok, melyekkel az erekciós rendellenességeket gyógyítják (potencianövelők) hatással lehetnek a reggeli és éjjeli erekciókra is egyaránt. Természetesen a reggeli erekció elérésére nem szabad gyógyszert használni, mert ha van, ha nincs reggeli erekciód, egyik sem jelenti azt, hogy rendellenességed van.

(KamaszPanasz - G.V.)