szex
#Vágyak

Amikor a szex, nem élvezet… Ne ess pánikba

2022.04.13.
2 perces olvasási idő

Nagy valószínűséggel, mivel ezt a cikket olvasod, veled is megtörtént az a kellemetlen, de nem szokatlan helyzet, hogy egy szexuális aktus során nem sikerült azt a teljesítményt nyújtanod, ami neked és a partnerednek is örömet okozott volna. Nos, első és legfontosabb MOST, hogy nyugodj meg, nincs semmi baj.

Nem vagy vele egyedül

Bizony, ez manapság már egy megszokott dolog, leginkább az első alkalom az, amely sikertelenségbe ütközik. Lényeges, hogy ne éld meg kudarcnak, mert számos oka lehet, s ami még fontosabb, hogy ne hibáztasd vagy okold magad ilyenkor. Csak elmélkedj cseppet, hogy élt-e már olyan ember e földön, akit ne nyírt volna ki az izgalom és a félelem egy ekkora esemény keltekor, mint a szüzesség elvesztése… Úgy gondolom, aki azt vallja, hogy nem volt benne gyomorgörcs, az hazudik. Legtöbb esetben ez bőven elég ahhoz, hogy máshol járjon a fejed, agyalj, emiatt pedig dekoncentráltá válsz. Ha pedig nem tudod kikapcsolt aggyal, kizárólag az adott pillanatra szentelni a figyelmedet, az az érzelmi, lelki lazaságodat korlátozza, ennek következtében pedig a feszültség megszüli a sikertelenséget. De ez még mindig nem baj! Hidd el, az ember ilyen.

Mit tegyél, ha a kellős közepén vagytok, de harcképtelenné válsz?

Nyugi! Ha ez bekövetkezik, ne kezdj el kétségbe borulni és kattogni. Ülj le a partnered mellé, nézz a két szép szemébe és ennyit mondj neki: “Nézd édesem, az a helyzet, hogy baromira izgulok, egyelőre nekem ez nem megy. Nagyon szeretlek, veled és velem sincsen semmi gond, minden kezdet nehéz.” Természetesen és higgadtan viselkedj, mivel ez teljesen normális szitu. Miután így, kellő lazasággal elmondod neki, nem pedig elpirulva, zavartan, hidd el, meg fogsz nyugodni és ő is teljes mértékben megérti majd.

Következő lépés?

Nem kell egyből abbahagyni a romantikát, ha bekövetkezik a kellemetlenség, nyugodtan folytassátok, izzítsátok egymást és miután te is lenyugodtál, illetve megkönnyebbülést nyertél, lehetséges, hogy új próbálkozás esetén már örömet tudtok okozni egymásnak. Ha úgy érzed, ezt adott helyzetben már nem kell erőltetni, akkor beszélgessetek, majd lendüljetek át ezen és egy következő alkalommal már nyugisan és higgadtan vágjatok bele. Tanácsolom, hogy vigyetek bele sok-sok romantikát, érzelmet, külső eszközöket (gyertya, füstölő, halk zene). Ezen kívül még az az ötletem, hogy ne készüljetek rá, ne tervezzetek előre, hanem akkor essetek egymásnak, amikor mindketten érzitek a pillanatot.

Mit nem érdemes?

Te döntöd el, mit csinálsz ilyen eset után, nyilván senki nem szólhat bele, én nem is akarok, viszont a saját helytelen tetteim után szeretnék neked ezzel segíteni. Az első alkalom számomra borzasztó kellemetlenül alakult. A közepén jártunk és bedobtam a törölközőt. Iszonyatosan zavarba jöttem, a föld alá akartam süllyedni.

Ez volt az első helytelen megnyilvánulásom. Eltelt egy hét és jött egy következő próbálkozás, szintén sikertelenül, viszont az már azért, mert nem dolgoztam fel az adott “kudarcélményt”, illetve nem tisztáztam le önmagammal, hogy “semmi gáz, nyugi, ez előfordul”. Néhány barátommal megosztottam a gondomat, viszont ők nem tudtak vagy nem akartak ellátni megfelelő tanáccsal, emiatt is fokozódott bennem a frusztráció. A második eset után elkövettem a következő butaságot, elmentem az orvoshoz, akinek elpanaszoltam a helyzetem, ő pedig, minden baj nélkül, az egyszerűség kedvéért felírt egy teljesítménynövelőt. Hát, kedves cimbora, ha rám hallgatsz, nem így kezeled az esetlegesen kialakuló eféle problémádat.

Így is megpróbálhatod…

Első körben nyugodj meg, beszélj róla nyíltan a partnereddel. Második lépésnek azt tartom, hogy önmagaddal tisztázd a helyzetet. Ennek több oldala van, jelentőséget érdemel az önvizsgálat. Nem fizikai értelemben, sokkal inkább a lelki világodra tekintve. Gondolok most az önbizalomra, önképre, illetve a teljes belső életedre. Nyilván, ha itt egy őszinte “beszélgetést” folytatsz önmagaddal, majd ezután valami olyat vélsz felfedezni, ami nincs rendjén, érdemes segítséget kérned, de javaslom, ne baráttól, hanem idegentől. A barát érzelmileg kötődik hozzád és nem biztos, hogy őszinte választ mer adni, ezért jobb és eredményesebb lehet ilyenkor egy kívülállóval beszélgetni. A végére pedig talán a legfontosabb. Érdemes figyelned a partnered és a közted lévő kapcsolatra. Valóban ő az az ember, akivel szeretnéd, hogy megtörténjen? Szerelmes vagy, esetleg csak testi vonzalomról van szó?

Kérlek, fogadd meg legalább azt a tanácsot, hogy nem hibáztatod és rombolod önmagad, ha nem jön össze a dolog. Azért, mert nem beszélnek az emberek az ilyen jellegű dolgokról, bizony sokaknál megesik, szerintem minden ember életében legalább egyszer. Nem gáz. Az meg végképp nem ciki, ha mersz erről beszélni, persze nem mindenkinek, hanem szükség esetén egy pszichológusnak akár.

A [email protected] e-mailen nekem is írhatsz, ha párkapcsolati vagy más jellegű problémád van és velem szeretnéd megosztani.

(Szerző: Sárközi Bence, KamaszPanasz szakértő)