szakítás
#Lélek

Zaklat az exed?

2024.04.11.
2 perces olvasási idő

Már megtetted a döntő lépést, és szakítottál valakivel, aki nem viseli ezt olyan jól. Éppen ezért az exed még mindig üzenetekkel bombáz. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mindannyian tudjuk, mit érez az ember egy-egy szakítás után: szomorúság, düh, csalódottság, szégyen. Sokszor az ex hiába érzi ugyanezt, mégsem akar elengedni.

Az ilyen személy lehet, hogy:

  • dühös és fáj neki a szakítás, de a negatív érzéseket egyszerűen kitépi a szívéből,
  • fenyegetve érzi magát azáltal, hogy nem irányíthat mást,
  • úgy gondolja, hogy a párja az övé és nem tiszteli a szabadságát,
  • meg akarja büntetni a párját a szakításért,
  • különböző módón megpróbálja bántani vagy rávenni, hogy menjen vissza hozzá a párja.

exbarát

Próbál visszacsábítani

Lehet, hogy elnézést kér a viselkedéséért. Lehet, hogy könyörög neked és megalázkodik. Lehet, hogy virágot és ajándékot küld neked. Így próbál benned olyan érzéseket kelteni, amitől visszafogadod.

Ne hagyd, hogy ez a mézes-mázosság elfeledtesse veled azt az okot, amiért valójában szakítottál vele. Ha eddig nem változott a viselkedése, akkor hogy változott meg ilyen hirtelen? Valószínű, hogy ezután meg fog változni?

„Nem akart elengedni. Csinált nekem egy kisfilmet, melyben a rólunk készült képek láthatóak azzal a zenei aláfestéssel, amit szeretek. Letöröltem, amikor megláttam."

Öngyilkossággal fenyeget

Azt mondja, hogy nem tud élni nélküled. Így lelkiismeret furdalást akar okozni neked azzal, hogy tudatja, te leszel a felelős, ha ő meghal. Nagy lelki teher ez a számodra. Ekkor figyelmeztesd az exed szüleit, hozzátartozóit, hogy figyeljenek a gyerekükre, rokonukra. Üljenek le vele beszélgetni, és ha kell, vigyék el pszichológushoz, aki segít feldolgoznia a szakításotokat.

Zaklatás

Ha az exed követ, sohase indulj el egyedül. Ha állandóan ír neked, sokszor felhív és szándékosan arra törekszik, hogy félj tőle, akkor egyértelmű, hogy zaklat.

A zaklatást a törvény bünteti, az exedet fel kell jelentened. A szüleidnek mondd el, hogy az exed zaklat, éás együtt beszéljetek egy ügyvéddel. Az ügyvéd elmondja, hogy mik a lehetőségeid.

„Azt hittem, végleg elfelejthetem, mert nagyon jól viselte a szakítást. De két héttel később elkezdett követni és zaklatni. Olyan üzenteeket küldött, mint hogy „a lámpádat lekapcsoltad, hol vagy?”, így tudtam, figyel engem. Több 1000 hívást kaptam tőle. Azt gondoltam, ezzel próbálja meg irányítani az életemet, éppen ezért kitartok, és nem fogom megváltoztatni a lakcímem és a telefonszámomat. 4 évig zaklatott, amikor eljött az a pont, amikor ténylegesen azzal fenyegetett meg, hogy megöl. Nem tudta, hogyan kell elengedni valakit. Elmentem a helyi rendőrségre és feljelentettem. Már elegem volt belőle.”

Pletyka, képpel való visszaélés

Az exed úgy is „megbosszulhatja” a szakítást, ha pletykát terjeszt az interneten rólad és olyan képeket tölt fel, amelyeket Te nem szeretnél. Előzd meg a bajt! Soha ne engedd, hogy a párod hiányos öltözékben fotózzon le. A pletykát nem tudod elkerülni, de aki igazán a barátod, az úgy is tudja, hogy nem igaz.

Légy biztonságban!

Ha nem érzed magad biztonságban otthon, akkor menj el valamelyik rokonodhoz, barátodhoz, ahol nem találhat rád. Ha ilyen lehetőséged nincs, keress fel segíteni tudó otthonokat, szervezeteket.

Dokumentálj

Ha hívogat, üzeneteket küldözget, fotózd ki, rögzítsd a beszélgetést (már ha még felveszed a telefont). Egy esetleges későbbi nyomozásnál ezek hasznos bizonyítékok lehetnek, akár még távolságtartási végzést is elrendelhetnek. Ha nem veszed fel a telefont, akkor is tudod bizonyítani, hogy rendszeresen és tartósan hívogat, tehát beavatkozik a mindennapi életedbe.

Tiltsd le

A legjobb, amit tehetsz, ha mindenhonnan tiltod, így nehezebb felvennie veled a kapcsolatot, nem tud megjelölni, kommentelni a posztjaid alá stb. A legfontosabb pedig, hogy nem lesz naprakész, merre jársz.

Kérj segítséget!

Amikor az exed viselkedése miatt rettegsz,cselekedj, kérj segítséget barátoktól, szülőktől, más felnőttől, tanácsadóktól.

Hihetetlenül megterhelő és fárasztó, hogy erős maradj, így kérj az ismerőseidtől támogatást és segítséget. Vedd fel a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyek segíteni tudnak neked!

(KamaszPanasz - M. T., lovegoodbadugly.com)