randi
#Lélek

7 kérdés, ha a szakítást fontolgatod

2014.10.20.
2 perces olvasási idő

Egy szakítás a legtöbb esetben a kapcsolat visszafordíthatatlan végét jelenti - ezért is fontos, hogy feltegyél magadnak néhány fontos kérdést, mielőtt szakítasz.

Már az a tény, hogy ezt a cikket olvasod, azt jelzi, hogy nem megy minden zökkenőmentesen köztetek. Talán épp egy olyan nehéz időszakon mentek keresztül, amilyennel eddig nem kellett szembenéznetek a kapcsolatotokban. Tedd fel magadnak az alábbi 7 kérdést, ha nem vagy biztos az érzéseidben, vagy ha a szakításon gondolkodsz!

Szereted őt?

Egy kapcsolat szereteten és ragaszkodáson, vonzalmon alapszik, és ha ezek egyike nincs jelen, akkor 7 kérdés, ha a szakítást fontolgatodhiányzik a lényeg,így pedig mi értelme az egésznek? Talán most azt gondolod, hogy „Persze, hogy szeretem! Annyi mindent átéltünk együtt.” De kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szerelem-e ez? Talán régen szerelmes voltál belé, de vajon most is így érzel iránta? Néha csak megszokjuk azt, hogy van mellettünk valaki, és emiatt elkövetjük azt a hibát, hogy ezt összekeverjük a szerelemmel. Légy őszinte magadhoz: szerelmes vagy belé, vagy csak jó, hogy van valaki melletted? Kérdezd meg magadtól, mielőtt szakítanál.

Több érv szól ellene, mint mellette?

Ha a kapcsolatod nem tesz boldoggá, és csak szívfájdalmat okoz, akkor nincs már semmi okod arra, hogy benne maradj. Ne kösd magad ahhoz, aki a legrosszabbat hozza ki belőled. Talán mindketten egymás boldogságának útjában álltok. Másrészt viszont tudnod kell, hogy nincs tökéletes kapcsolat, és minden kapcsolatban előfordul, hogy a felek nem értenek valamiben egyet, vagy félreértik egymást. Ha csak ez a helyzet, ez a mélypont el fog múlni!

Megadja neked, amire szükséged van?

Néha abban a reményben maradsz egy kapcsolatban, hogy idővel a párod meg fog változni és mindent meg fog tenni érted. Azonban fel kell ismerned, hogy akármennyire is próbálkozol, több mint valószínű, hogy sosem fog megváltozni. Már megszokta, hogy úgy viselkedik, ahogy, hogy nem figyel kellően rád, és egyszerűen lehetetlen rávenned, hogy megváltoztassa a szokásait. Ha úgy látod, nem tudja, vagy nem akarja megadni számodra azt, amire vágysz, akkor valószínűleg nem ő számodra az igazi.

Megtettél mindent, ami tőled telik?

Legyünk őszinték: nagyon kevés kapcsolat működik erőfeszítések nélkül. Az idő nagy részében sok beszélgetésre és kompromisszumra van szükség ahhoz, hogy mindenki boldog legyen. Tehát, ha jelenleg problémák merültek fel a pároddal, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg megpróbáltad-e a legjobbat kihozni magadból. Átgondoltál már mindent minden szemszögből? Van valami módja, hogy a problémátokat megoldjátok? Vagy makacs vagy, és érzelmi alapon cselekszel?

Van valaki, aki befolyásolja a döntésedet?

Bármennyire is próbáljuk tagadni, mások véleménye is hatással van arra, hogyan gondolkodunk, és miben hiszünk. Noha néhányan jószándékúan csak a legjobb tanáccsal akarnak szolgálni, lehet, hogy az ellenkezőjét érik el, és beültetik a szakítás gondolatát a fejedbe. Ha a gondolat nem tőled származik, akkor ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak. Ha mások próbálnak beleavatkozni a kapcsolatotokba, tarts meg minden részletet magadnak, minden maradjon közted és a partnered között. Bízz az érzéseidben!

Mennyire hat rád a szakítás?

Mielőtt elhamarkodott döntést hoznál, képzeld el az életedet a párod nélkül. Képes leszel továbblépni és elfogadni azt, hogy másokkal randizik? Boldogabb leszel? Ha a válaszod igen, akkor ne hagyd, hogy a múltatok és az érzések megállítsanak! De ha a válaszod nem, akkor dolgozz a kapcsolatodon. Ha nem tudod a jövődet nélküle elképzelni, biztosan találsz megoldást a jelenlegi problémátokra, ne hagyd, hogy bármi is közétek álljon!

Pontosan kifejtetted az álláspontodat?

A félreértés a leggyakoribb oka a vitáknak, veszekedéseknek, ezért is fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a másik fél megértette az álláspontodat. Ahelyett, hogy szakítást kezdeményeznél, mondd el neki az aggodalmaidat, szükségleteidet és vágyaidat. A kommunikáció nem csak a kapcsolatotok helyzetén javít, hanem a probléma megoldásához is elvezethet.

Ha a kapcsolatoddal sok probléma van, ezek a kérdések remélhetőleg segítettek, hogy rájöjj, hogy ott van-e még az a bizonyos szikra, és csak egy akadályt kell átugrani. Végső soron a döntés rajtad áll, és neked kell mindent megtenni azért, hogy jól érezd magad.

Milyen kérdést tennél még fel magadnak, ha a szakítást fontolgatnád?

(KamaszPanasz - S.C. - allwomenstalk)