elektroszmog
#Zöldövezet

Veszélyesek-e a számítógépek, a mobiltelefonok az egészségünkre?

2015.08.04.
2 perces olvasási idő

Két évtizede is van annak, hogy a számítógép, a kezdetleges, majd az okos mobiltelefonok, az internet, a laptop használat a legtöbb ember életének része lett hazánkban is. Vagy így, vagy úgy, de kapcsolatba kerültünk valamelyikkel, illetve mára munkaeszközökké váltak. Napjainkban már az sem tűnik rendkívülinek, ha a gyermekek csak úgy, mint a felnőttek, a legmodernebb mobiltelefonokra vágyódnak.

Különféle szakvélemények láttak napvilágot az elmúlt években arról, hogy ártalmas-e, vagy sem a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása az egészségre. A bölcs felnőttek azonban nem feltétlenül a kutatási eredményeket tartják szem előtt, hanem ha csak tehetik, speciális fülhallgató segítségével bonyolítják mobilon történő beszélgetéseiket. Sokan ugyanis a gyakori mobiltelefonozást, főként a hosszas beszélgetéseket követően, - amikor a fülhöz, és a halántékhoz „tapad” a készülék -, arra figyeltek fel, hogy ismétlődő, elhúzódó fejfájástól, nyugtalan alvástól szenvednek.

Azok esetében, akik orvoshoz fordultak, a neurológiai szakrendeléseken legtöbb esetben kizárták a szervi elváltozást. Ezekben a diagnózisokban „fő bűnösnek” a rendszeres, indokolatlanul gyakori, és hosszú ideig tartó mobiltelefonozást kiáltották ki, mely veszélyes elketroszmogként hathat az arra érzékenyek szervezetére – tudtuk meg dr. Oláh Márta neurológus főorvostól. Ennek a tudományos igazolása hazánkban ugyan még nem történt meg, de az előforduló panaszok, és a kórelőzmények gyakorta mutatnak szoros párhuzamot a páciensek életében. Ennek ellenére csak kevesen kímélik gyermeküket a maroktelefon használatától.

Ugyancsak veszélyt jelenthet, ha a laptopot rendszeresen az ölünkben tartva használjuk. A világhálónak az ilyen módon történő fürkészése során bőrbetegségek, irritációk, s akár bőrrák is kialakulhat, amire ugyancsak konkrét esetekkel szolgálnak a híradások.

Hogyan védhetjük meg az otthonunkat, környezetünket az elektroszmog káros hatásától?

A szakemberek szerint a legfontosabb: ahol álomra hajtjuk a fejünket, ahol a hálószobánk mobilvan, ott ne maradjon bekapcsolva éjszakára egyetlen elektromos eszköz sem. Ne tegyük a párnánk mellé, alá, vagy a fejünkhöz közel a mobiltelefonunkat, táblagépünket. Vagyis az ágyban lehetőség szerint, ne használjunk tartósa és rendszeresen semmilyen elektroszmogot kibocsájtó készüléket, eszközt.

Sokan nem gondolnak arra, hiszen nem is tűnik kézenfekvőnek, de éjjelre ajánlatos a padlófűtést kikapcsolni. Ugyancsak tekintsük alapszabálynak, hogy alvásunk idején ki kell húzni a konnektorból a csatlakozókat, melyek újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek szobájában alapvetően nem kívánatos kelléknek számítanak.

Modern világunkban, amikor oly sokat tehetünk a saját, és a szeretteink egészségéért, fogadjuk meg a hozzáértők tanácsát, s hálószobánkból végleg száműzzük a legkorszerűbb televíziót is, a számítógépet, a mobilkészülékek töltését, s minden mást, amihez elektromos áram szükséges, vagy elektromágneses sugárzást továbbítanak a légtérbe.

B.M.