robotép
#Zöldövezet

Létezik „All in one” konyhai robotgép?

2023.12.05.
2 perces olvasási idő

A karácsonyi sütés-főzéshez különösen jól jöhet egy konyhai robotgép, hiszen sok feladatot levesz a vállunkról, ha jól választunk.

Sokan pedig ajándékba is vesznek főzni szerető barátaiknak, családtagjaiknak ilyet. A kínálat óriási, ezért mielőtt a kosarunkba emelünk egy mutatós darabot a bolt polcáról, érdemes utánajárnunk, hogy melyik fogja valóban teljesíteni a hozzá fűzött reményeinket, hogy ne porfogóként végezze valahol a szekrény mélyén.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 26 márka 89 konyhai robotgépét tesztelte laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. A teszt során nemcsak a működésre, hanem a használat egyszerűségére, a tervezésre és kivitelezésre (beleértve a motor élettartamát), a zajszintre és az energiafogyasztásra is figyeltek. 66 keverőkaros és 23 univerzális robotgépet próbáltak ki. Az egyes modellek árai között nagy eltérések vannak – a tesztelt termékek átlagára 29 000 Ft és 488 000 Ft között mozog -, ezért arra is választ kerestek, hogy az ár és a minőség kéz a kézben járnak-e.

A tesztek során fontos szempont volt, hogy minden vizsgálat úgy történjen, mintha egy valódi konyhában történt volna. Mindig követték a kézikönyvben szereplő utasításokat - a gyártó által megadott maximális működési időt, az ajánlott sebességet és programot. A két tesztelt konyhai robotgép típus elsődleges funkciói:

  • A keverőkaros konyhai robotgépek erőssége a keverés, dagasztás vagy habverés.
  • Az univerzális robotgépek elsősorban az aprítás, vágás, darálás műveleteiben teljesítenek jól.

Mindkét kategóriában találhatunk készülékeket, melyek alkalmasak más feladatok elvégzésére is, viszont ennek érdekében szükség lehet plusz kiegészítők beszerzésére.

A készülék működését több, a háztartásokban gyakran készülő étellel, alapanyaggal is vizsgálták. Ezért készült tojáshab, tejszínhab, pitetészta, kenyértészta, majonéz, palacsintatészta. Az aprítást és a szeletelést is próbára tették diófélék, fűszernövények, hagyma és burgonya felhasználásával. Sajtot és sárgarépát is reszeltek a termékek segítségével. Ezeken kívül készült még bébiétel, smoothie, gyümölcslé (alma, narancs),

hasábburgonya, illetve daraboltak jeget, hogy értékelni tudják, melyik konyhai robotgéptől várhatjuk a legjobb teljesítményt az egyes próbatételek során. A tapasztalat, hogy mindegyik feladatnak más-más termék lett a győztese. Csak néhány példa:

  • A palacsintatészta-készítés bajnoka például a Bosch MCM3501M konyhai robotgép. A Philco PHSM9000 és az Ankarsrum 6230 készülékére viszont inkább ne számítsunk ez ügyben.
  • Aprítás, reszelés ügyben a Gorenje SBR 1000 BE a leggyengébbek között szerepelt, míg egyes Kenwood modellek kiváló választások lehetnek, ha mindkét feladat kapcsán sokszor lenne szükségünk segítségre.
  • Smoothie és gyümölcslé készítésben az egyik legjobbnak szintén egy Bosch termék bizonyult. A Sencor STM 787 készülékének ez nem az erőssége.

Márkán belül is vannak különbségek és nem a drágább a jobb. Sőt.

A teszt eredményei azt mutatják, hogy akár egy megbízhatónak vélhető márkán belül is akadnak nagyon jól és igen gyengén teljesítő termékek. Rögtön a legdrágább tesztelt termékről, az egyik tesztelt KitchenAid keverőkaros konyhai robotgépről, mely 488 000 Ft-os átlagáron kapható, elmondható, hogy a lista végén végzett összesítésben 50%-os eredménnyel. Egyedül a habkészítési feladatokban remekelt, de ilyen áron venni habverőt kicsit túlzás. Ha ragaszkodnánk a Kitchen Aid-hez, akkor találunk ilyen márkát az élmezőnyben féláron is.

Általában jó hír, hogy mindegyik készülék megfelelt a szükséges elektronikai biztonsági követelményeknek. A tesztből pedig pontosan látszik, melyik termék hogyan teljesített (1-5-ös skálán) a különböző feladatok során, ezért egyértelműen ki tudjuk deríteni, melyik lehet a legmegfelelőbb számunkra az alapján, hogy mi milyen feladatok ellátására keresünk egy hasznos konyhai segítőt. És talán a legjobb hír az, hogy 100 000 Ft alatt is vásárolhatunk akár univerzális akár keverőkaros terméket több márkától is, amely kiválóan szerepelt a teszteken.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)