laptop veszélyei
#Testi problémák

Laptop az öledben - Milyen veszélyei lehetnek?

2023.11.20.
1 perces olvasási idő

Használtad már valaha is úgy a laptopodat, hogy ültél és az öledben volt? Tartott ez annyi ideig, hogy felmelegítse a lábaidat? Ha igen, érdemes elolvasnod, milyen veszélyek leselkedhetnek rád ilyenkor.

Ugyanis, ha ezt teszed, akkor „pirított bőr szindrómád lesz”, azaz a hosszú ideig tartó, bőrödet érő hőhatás miatt a bőröd kipirosodik. Egy 12 éves fiúnak például szivacs mintázatú elszíneződés jött létre a bal combján, azok után, hogy minden nap rendszeresen több órán keresztül játszott a számítógépén, sok hónapon át. Egyszer csak azt vette észre, hogy a laptop rettentően forró a bal oldalon, annak ellenére, hogy nem is változtatott testhelyzetet.

Egy másik esetben egy Virginia állam-béli joghallgató vette észre a jeleit a lábán lévő elszíneződéseknek. A doktornő, aki kezelte, csak akkor értette meg a foltok okát, amikor megtudta, hogy az alany napi 6 órát dolgozott a laptopján, úgy, hogy azt az ölében tartotta. Ezt az állapotot más forró eszközök is okozhatják, amelyek nem elég forróak ahhoz, hogy égést okozzanak, de maradandó sötét foltokat eredményezhetnek a bőrön.

Nagyon ritka esetben akár bőrrákig is fajulhat a dolog, állítják egyes svájci kutatók. Bár ők még személyesen nem találkoztak olyan esettel, amikor konkrétan a laptop okozta volna a bőrrákot, ám óvatosságra intenek mindenkit, aki a laptopot az ölében tartva dolgozik azon. Jó megoldás lehet egy sima, esetleg hűtő-alátét laptop alá helyezése. A kutatók megfigyelték, hogy a bőrön olyan elváltozások jönnek létre, mint amikor hosszú ideig van napsugárzásnak kitéve.

Impotenciát is okozhat

A legnagyobb gyártók, mint az Apple, Hewlett Packard és a Dell szintén figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy ne tartsák sokáig az ölükben a laptopot az égés rizikója miatt. Egy orvosi kutatás sok évvel ezelőtt kimutatta, hogy azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen az ölükben tartják a laptopot, magas hőhatásnak teszik ki herezacskóikat, majd később a spermium-számukkal lesz problémájuk, ami akár még impotenciához is vezethet.

Dr. Anthony J. Mancini, egy chicagoi gyermekkórház vezetője arról számolt be, hogy kezelt egy fiút, akinél a melegítőpárna hosszú távú használata okozta a tüneteket, ám azt állítja, hogy már olyan esettel is találkozott, ahol egy forróvizes palack okozta a következményeket.

Azt is hozzátette, hogy a bőr gyulladása valóban növeli az esélyt a pikkelyes bőrrákra, ami sokkal agresszívabb, mint az egyéb, gyakoribb típusú bőrrákok. Bár Mancini szerint egy számítógép nehezen vezet bőrrákhoz, de azért mégis érdemes megtenni az óvintézkedéseket, és nem szabad hagyni túl sokáig érintkezni a bőrrel a forró laptopot.

(KamaszPanasz - Gy.A., foxnews.com)