energia
#Testi problémák

Turbózd fel az energiaszinted 11 lépésben!

2014.09.12.
4 perces olvasási idő

Eleged van abból, hogy nincs elég energiád? Élete során előbb-utóbb mindenki megtapasztalja azt a kellemetlen érzést, amitől a legszívesebben azonnal megszabadulna. Fáradtság és levertség... felejtsd el őket örökre!

Képzeld el ezt úgy, mintha kimenne a biztosíték nálatok, és te gyertyával szeretnéd pótolni a világítást, ahelyett hogy visszaállítanád az elektromos áramot. Ez esetben a legjobb, amit tehetsz, hogy megkeresed a kiégett biztosítékot és kicseréled egy frissre, és újraindítod a rendszert. Hasonlóan kell cselekedned, ha fáradtnak és kimerültnek érzed magad. Azonban mielőtt a megszokott, de rendszerint káros megoldásokhoz (süti, cukorka, szénhidrátbomba, koffein, gyógyszerek) nyúlnál, nézd végig a tizenegy lépéses akciótervet, ami egészséges módon segít az újraéledésben.

1. Milyenek az alvási szokásaid?

Alap dolog, hogy az elégtelen alvás csapolja legjobban a szervezet energiakészleteit.mozgás

Az emberi szervezetnek (test, agy) 6-9 órányi pihentető alvásra van szüksége, melynek során megtörténik a sejtek regenerálása, az energiakészletek feltöltése, a szellemi, fizikai felfrissülés.

A rendszeres és lehetőleg fix időpontban történő alvás helyre teszi a szervezet belső óráját, így az tudni fogja, hogy mikor van alvás és mikor kell talpon lenni. Nézd szét magad körül, hogy mi okozhat alvásproblémát a számodra, és tegyél ellene!

2. Tréningezd az elmédet!

Például ha arra koncentrálsz, hogy a késő esti TV-műsort szeretnéd mindenképp megnézni, akkor azzal folyamatosan meríted az energiádat, egyben elvonod a fontosabb napi teendők elől, ezt a furcsa jelenséget pedig egy visszacsatolási mechanizmus okozza.

Így már érthető, hogy miért érzed magad fáradtnak,annak ellenére, hogy egész nap csak ültél. Ha azt erőlteted, hogy indulj el és mozogj, akkor a tested reagálni fog arra és menni fog a dolog, a lényeg, hogy a dolgok nagy része az elmédben dől el: akarod vagy sem, ez többnyire tudat alatti, de megfelelő edzéssel tudatossá is tehető. Igaz nem lesz könnyű eleinte, de megéri az erőfeszítést. Kérdezd meg barátaidat, hogy ők hogyan motiválják magukat!

3. Igyál elég folyadékot!

Szintén fontos tényező az energiaszint karbantartásában a szervezet folyadékkal történő megfelelő ellátottsága. Már 2.6%-os folyadékveszteség esetén (ilyenkor érzed szomjasnak magad) is komoly lassulással lehet számolni. Már minimális dehidratáltság esetén is elég kellemetlenül érezheted magad: bágyadtság, ingerlékenység, szétszórt gondolkodás jellemző ilyenkor. Ha úgy érzed, hogy nem mennek a dolgok, ahogy kéne, akkor igyál egy jó nagy pohár friss vizet!

A víz szintén jótékony hatása, hogy bőséges fogyasztásával kalóriacsökkenés érhető el (akár 9%-kal kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe jó hidratáltság esetén).

4. Csökkentsd a cukorfogyasztásodat!

A cukorban gazdag étrend alig pótolja az elvesztegetett energiádat, míg egy kiegyensúlyozott egészséges étrend képes felturbózni akár egész napra.

Próbáld meg kerülni a cukros ételeket, a finomított kristálycukrot és az egyszerű cukrokat, ezek többnyire „-óz” végződésűek: glükóz, szacharóz, maltóz, dextróz, mindenféle szirupféleség. A ribóz kivétel, ugyanis ezt a speciális cukrot a szervezet önmaga állítja elő és igen esszenciális anyag a szervezet szempontjából, étel formájában nem, de étrend kiegészítőként megtalálható, azonban mielőtt ilyesmit szednél, konzultálj az orvosoddal, hogy jó-e az egyáltalán a számodra.

5. A tévénézés idejét fordítsd inkább testmozgásra!

Nincs időd a testmozgásra, de azért sokat nézed a TV-t? A megfelelő testmozgás számos jó hatást gyakorol a szervezetedre és helyre teszi annak energia egyensúlyát. Így még azokon a napokon is, amikor nincs kedved semmihez, akkor is csinálj valami aktív dolgot, például sétálj, végezz némi erőnléti edzést, kardiót, ezáltal még jól is fogod érezni magad, ugyanis a felszabaduló endorfin megemeli a hangulatodat. Még mindig nem vagy elég motivált? Próbáld ki a tízperces szabályt!

Minden nap tíz perc aktív időtöltés, egyszer majd azt veszed észre, hogy jóleső érzéssel tölt el és automatikus lesz a folyamat, valamint többet fogsz mozogni, mint tíz perc.

6. Tölts több időt a napon!

A rövid téli napok igen rossz hatással vannak a szervezetre és az idegrendszerre, szezonális depressziót okoz. Az agyban hátrányos neurokémiai változások következnek be, ami a kevés napfény miatt van. Késő ősztől egészen kora tavaszig is eltart ez az időszak, az arra érzékenyek pedig ilyenkor depressziósok lesznek, sokat alszanak, visszahúzódóvá vállnak, folyton az alacsony energiaszinttel küzdenek, amit (károsan) intenzív szénhidrát bevitellel próbálnak meg ellensúlyozni.

Az SAD és az alacsony energiaszint megelőzésének érdekében próbálj meg minél több időt tölteni kinn a szabad ég alatt, napfényes időben. Ha erre nincs lehetőséged, akkor érdeklődj orvosodnál a fényterápia után, mely imitálja a napfényt, így a kívánt hatás mesterségesen is elérhető.

7. Igyál sok teát!

A különféle teák (fekete, zöld, fehér) mindegyike tartalmaz egy bizonyos energizáló aminosavat: L-theanin, ami viszont nem található meg a kávéban. A legegészségesebb a zöld tea, mivel szabadgyök elleni összetevői vannak, melyes segítenek fiatalnak maradni, csökkentik az elöregedés folyamatát és az energiaveszteséget, amihez krónikus betegségek is társulhatnak. Habár a különböző vizsgálatok szerint a zöld tea mindössze csak egyharmad annyi koffeinnel rendelkezik, mint a fekete tea, ennek ellenére ugyanazt a hatást képe kiváltani (energia és figyelem szempontjából). Ha már unod a meleg teát, próbáld ki valamelyik jeges tea variációt.

8. Legyen meg a napi szükséges magnézium-beviteled!

Ahhoz, hogy átvészeld a napi terheléseket, nem árt, ha magnéziumban gazdag ételeket is fogyasztasz. Például a szezám mag bőséges magnéziumforrásként szolgál, amit a reggeli mellé vagy bele téve is ehetsz.

A szervezet sejtjei számára nélkülözhetetlen a magnézium, ugyanis ez az elem segíti az étel energiává alakításának folyamatát. Hasonlóan magnéziumban dús ételek még az egész gabonaszemek, leveles zöldségfélék, tökmag, kesudió. A magnézium nem csak a szervezet energiaellátásában hasznos, hanem számos más jótékony hatása is van, például erősíti a csontokat is, segíti a szív, immunrendszer, idegrendszer, izmok megfelelő működését is.

9. Szundikálj napközben!

Ha lehetőséged van rá, akkor napközben engedj meg önmagad számára egy rövid szundítást, ami nagyon hasznos tud lenni: emeli a hangulatodat, memóriaképességed és teljesítőképességed szintjét. Szintén fokozza a figyelmedet és az energiaszintedet, miközbencsökkenti a vérnyomásodat. Egy rövid szieszta, tíz-harminc percnyi, úgy kora délután, ha teheted, tedd kényelmessé magad, vedd le a cipődet, lazítsd meg a ruházatodat és nyúlj el, ha nincs erre lehetősegéd, akkor egy rövid séta is hasznos lehet.

10. Egyél sokszor, de egyszerre csak keveset!

Ahhoz, hogy egész napra elegendő energiával lásd el a szervezetedet, nem elég egyszer enni és nem is egészséges. Naponta többször, kis adagokban érdemes az ételt fogyasztani, tehát nem napi három nagy étkezés, hanem öt-hat kiegyensúlyozott kicsi.

Ahhoz, hogy stabil energiaszintet biztosíts magad számára a nap folyamán, nem árt, ha komplex szénhidrátot és rostban gazdag ételt (hüvelyesek: bab, borsó és teljes kiőrlésű gabonát), lehetőleg telítetlen zsírokat(avokádó, dió, vagy vegyes zöldség saláta olíva olajjal) fogyasztasz. Nem szabad megfeledkezi a fehérjéről se: sovány húsok, dió-mogyorófélék, halak és tengeri finomságok, azonban figyelj oda ezek mennyiségére, nem szabad túlzásba vinni a fehérje bevitelt, csak amennyi szükséges, annyit egyél naponta.

11. Ha e tippek betartása után még mindig fáradtnak, levertnek és erőtlennek érzed magad, akkor jobb, ha ellátogatsz az orvoshoz!

Amennyiben már mindent kipróbáltál annak érdekében, hogy helyrehozd az energiaszintedet és még mindig nincs semmi változás, akkor valószínűleg más lehet a probléma oka, így ajánlatos időpontot egyeztetned a házi orvosoddal. Mondj el neki mindent, hogy érzed magad, miket tapasztalsz, mikor kezdődött ez a jelenlegi állapotod, mi okozhatja. Ne félj kérdéseket feltenni az orvosnak, mert így könnyebben megtalálható lesz a probléma oka és a számodra megfelelő kezelés is.

(N. L., realage.com)