nyaralás
#Zöldövezet

Környezetbarát vakációzás

2015.07.11.
1 perces olvasási idő

A turizmus az egyik legnagyobb forgalmú ágazat, mely nyáron különösen nagy intenzitással lendül fel. Az emberek többsége ugyanis a jó időben próbál meg kicsit kiszakadni a megszokott napi életviteléből, s feltöltődni energiával. Környezetünk azonban már kevésbé „díjazza” a kiruccanásokat. De miért is?

A közlekedési eszközök (autó, repülőgép, busz, stb.) használata rengeteg energiát emészt fel. Nagyon sokan utaznak autóval a tömegközlekedési járművek helyett, így az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás mértéke meglehetősen magas.

Az üvegházhatású gázkibocsátások legnagyobb felelősévé napjainkra azonban a repülőgépek váltak. Több ember választja manapság a célba érés eszközeként a légiközlekedést, mint valaha. A repülőgépek azonban nagyobb magasságban bocsátják ki a káros anyagokat, így még inkább károsítják az ózonréteget.

De nemcsak maga az utazás környezetkárosító. Gondolj csak bele, milyen sok vizet használnak el az emberek a vakációzás alatt - feleslegesen! Egy hotelszobában naponta körülbelül annyi vizet fogyasztanak el a nyaralók, mint egy átlagos háztartásban. És akkor még nem beszéltünk az ökoszisztémák károsításáról.
Környezetbarát vakációzás
Az emberek gyakran az óceánokat, tengereket, tavakat és folyókat használják a felüdülés eszközeként. A hajókázás, kajakozás vagy búvárkodás során a nyaralók azonban rombolhatják az élőlényrendszerek állapotát – például a szemét eldobásával, szennyezéssel vagy akár azzal, ha rátaposnak a korallzátonyokra.

Ugyanezek a dolgok megtörténhetnek a túrázás során is. Egy-két turista nyilvánvalóan nem okoz nagy károkat, de több száz fő már annál inkább.

A fent említett dolgok és tények persze nem jelentik azt, hogy többet ne menj túrázni, vagy nyaralni. Kis odafigyeléssel azonban vakációzhatsz úgy is, hogy közben nem szennyezed környezeted, s nem rombolod annak állapotát.

Adunk egy-két tippet, hogyan tudsz környezetkímélő módon nyaralni!

  • Használj tömegközlekedési eszközt, vagy ha mégis autóval mentek, töltsétek fel teljesen az utasteret!
  • Ne pazarold a vizet és az áramot!
  • Mindig a szemetesbe dobd ki a hulladékot!
  • Vigyázz az élőlényekre, ne taposd el azokat!

Tartsd szem előtt ezeket a tanácsokat, s meglátod, a nyaralás még élvezetesebb lesz, ha tudod, hogy te is jól érezted magad, és még a környezetedet sem szennyezted!

(B.M.)