edzett
#Mozgás

Mennyire vagy fitt?

2023.07.30.
1 perces olvasási idő

Tudsz négy percig izzadás nélkül futni? Esetleg 120 kg-ot fekve nyomni? Mozdulatlanul lótuszülésben maradni? Három órán át megállás nélkül úszni? Nem? Aggodalomra semmi ok, mivel ezeknek semmi köze az igazi edzettséghez!

Edzettségi szinted négy összetevőtől függ:

  • a szív-és tüdőkapacitásodtól
  • izmaid erősségétől, állóképességétől
  • lazaságodtól, rugalmasságodtól
  • testfelépítésedtől

edzésEdzettségi szintedet úgy növelheted, ha ezeken a területeken érsz el fejlődést. Fontos, hogy ne csak egyikükre vagy másikukra koncentrálj, mind a négy területre fordíts megfelelő figyelmet! Más szavakkal a fittség nem csak attól függ, mennyire vagy erős, gyors vagy vékony. Ennél sokkal összetettebb dologról van szó.

A mindennapok kihívásai

Fittségedet leginkább úgy tesztelheted, ha megfigyeled, hogy a mindennapi teendők mennyire fárasztanak ki. A tested tudja a leginkább, mit bírsz! Ha a busz után kell futnod, akkor zakatol a szíved, vagy úgy érzed, kiszakad az oldalad? Vagy nem visel meg a dolog?

Az iskolatáska hazáig való cipelése nem okoz gondot, vagy elfáradsz tőle? Tudod tartani az iramot a többiekkel a focipályán, vagy teljesen kifullaszt a játék?

Gondold végig, mik az őszinte válaszaid a fenti kérdésekre. Ha úgy gondolod, van még mit fejlődnöd, akkor nincs más hátra, mint kitartó edzéssel és következetes, egészséges táplálkozással meg kell alapoznod az erőnléted. Ne feledd, Te is elkápráztathatod a többieket fittségeddel, csak akaraterő és kitartás kérdése!

Sokat segíthet, ha nem egyedül vágsz neki az edzéseknek, hanem egy baráttal közösen buzdítjátok, támogatjátok egymást. A legfontosabb, hogy tudd, fittnek lenni nemcsak esztétikai kérdés, hanem életmódbeli váltás, mely hosszú távon megalapozza az egészségedet!

Hajrá! :)

(KamaszPanasz)