fitt
#Mozgás

A fittebb diákok jobban teljesítenek

2019.09.14.
1 perces olvasási idő

A testmozgás nem csak a túlsúly ellen ajánlott, de egyes kutatások szerint az állóképességi felmérésen jobban teljesítő diákok tanulmányi eredménye is jobb.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a diákok tanulmányi eredményét hasonlították össze az edzettségi szintjükkel, melyhez azt vették alapul, mennyi idő alatt tudnak lefutni vagy lesétálni egy mérföldet (1,6 km). Azt tapasztalták, hogy a tanulmányi tesztek eredménye átlagosan több mint 1 ponttal esett minden egyes többlet perccel, ami a távolság megtételéhez volt szükséges. A kutatást vezető William J. McCarthy szerint felmérésük bebizonyította, hogy a mondás, miszerint ép testben ép lélek, igaz.

A felmérés 749 ötödikbe, 761 hetedikbe és 479 kilencedikbe járó fiatal adatait elemezte. A diákok 32 százaléka volt túlsúlyos, mintegy 28 százaléka pedig kövér. Az állóképességi próbára legfeljebb 15 perc állt rendelkezésükre, melyet a fiúk átlagosan kevesebb mint tíz perc alatt, a lányok valamivel kevesebb mint 11 perc alatt teljesítettek.

Aki sportol, okosabb is

A felmérés eredménye azt mutatta, hogy a gyerekek közel kétharmada (65 százaléka) alatta maradt az adott életkorra és nemre vonatkozó meghatározott állóképességi szintnek. Ezekkel a diákokkal ellentétben, azok, akik jobb edzettségi szinten voltak, a teszteken is jobban teljesítettek. Az eredmény nem változott akkor sem, mikor figyelembe vették a résztvevők életkorát, társadalmi- és gazdasági hátterét vagy nemét. A túlsúlyos és elhízott diákok átlagos tesztpontszámai is alacsonyabbak voltak, mint normál testsúlyú társaiké.

A kutatók úgy nyilatkoztak, hogy további, nagyobb tanulmányok szükségesek az ok-okozati összefüggés megállapítására, a fizikai fittség és a tanulmányi előmenetel között, ám a jelenlegi és korábbi kutatások eredményei igazolják, hogy az iskoláknak érdemes befektetniük a testnevelés fejlesztésébe.

(KamaszPanasz; forrás: Reuters)

Kapcsolódó címkék

sport