rendszeres testmozgás
#Mozgás

Ez történik a szervezeteddel, ha elkezdesz rendszeresen mozogni

2023.05.14.
2 perces olvasási idő

A legtöbb tini fejében a rendszeres testmozgás azzal egyenlő, hogy valamilyen sportban kiváló teljesítményt nyújt. Az, hogy valaki nem jár kosármeccsekre egy csapattal vagy nincsenek futóversenyeken bezsebelt érmei, nem jelenti azt, hogy nem tehet az egészségéért, hiszen a testmozgásnak számos típusa létezik – éppen ez a garancia arra, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Számtalan okot fel lehet sorolni, hogy miért érdemes aktív életet élnünk: nem csupán a népbetegségek (pl. szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) esélyét csökkenthetjük, amelyeknek ismert rizikótényezői az inaktivitás, de a lelki egészségünk és a teljesítményünk is javulni fog, ha a mozgás életünk szerves részévé válik.

A rendszeres testmozgás egyszerűbb, mint hinnéd

Lehet, hogy nem tulajdonítottál eddig túl nagy jelentőséget bizonyos mozgásformáknak. Gondoltad volna például, hogy porszívózással, egy kiadós sétával vagy akár frizbizéssel is sokat tehetsz az egészségedért? Nem feltétlenül kell, hogy a mozgás a versenyről, a hatalmas teljesítményekről szóljon. A kulcs inkább a rendszerességben rejlik: próbálj minden nap belecsempészni a programodba valamilyen plusz mozgást. Például szállj le a buszról hamarabb hazafelé, válaszd a lépcsőzést a lift helyett, vidd le te a kutyát sétálni vagy menj el a nagyid helyett bevásárolni.

Rendszeres mozgás

Ha nem mozogsz eleget, a fizikai aktivitás számos jótékony hatásától fosztod meg magad

Érezted már úgy egy kiadós futás, aerobic vagy fociedzés után, hogy bármire képes lennél? Hiába mozogtál intenzíven, fáradtság helyett bizsergető energiát érzel a testedben, az elméd kitisztul, a tettvágyad megnő. Ennek hátterében az az összetett, pozitív folyamat áll, amelyet a testmozgás vált ki a szervezetünkben.

Tudtad, hogy azok a fiatalok, akik odafigyelnek a rendszeres testmozgásra, sokkal jobban teljesítenek a suliban? Bizony, a mozgás nem csak a zsírpárnák ellen hatásos, hanem az agyműködést is serkenti, így hatással van az iskolai eredményeidre is. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy az aktív életet élő (pl. rendszeresen futó vagy úszó) fiataloknak nagyobb a tanulásért, a memóriáért és a figyelem fenntartásáért felelős agyi régiója. Egy teszt során megfigyelték, hogy azoknak a tanulóknak, akik legalább 30 percig használták naponta a futópadot, 10%-kal javultak a problémamegoldó képességeik – ez pedig akár egy-egy osztályzatnyi különbséget is jelenthet a suliban.

Nem csak a tanulásra van jó hatással a mozgás

Kellő fizikai aktivitás esetén azt fogod észrevenni, hogy jobban alszol éjszakánként, sokkal több az energiád napközben, a feszültség és a stressz pedig csökken.

Továbbra is azon gondolkodsz, hogy elkezdj mozogni?

Van néhány egyszerű tanácsunk, amivel belevághatsz egy aktívabb, fittebb és egészségesebb életmódba.

Kis lépésekkel haladj

Természetesen nem fogsz rögtön lefutni 10 kilométert, csak azért, mert eldöntötted, hogy aktívabb leszel. Ne aggódj emiatt. Talán egyáltalán nem is kell, hogy futni járj ahhoz, hogy javuljanak az eredményeid. Kutatások bizonyítják, hogy szinte azonnal jobb teljesítmény várható csupán napi 20 percnyi sétától is.

Fokozatosan, lassan növeld a mozgás intenzitását és időtartamát, hiszen a testednek is át kell állnia az új szokásra. Rossz ötlet rögtön túlterhelni a szervezetedet, ezért ha csak 10 percnyi séta esik jól az első néhány alkalommal, akkor kezdd annyival. Később garantáltan érezni fogod, ha már többre vagy képes. Tűzz ki rövid távú célokat magadnak, így mindig motivált maradhatsz, ráadásul folyamatos sikerélményed lesz, ami az önbizalmadat is növeli.

Amikor az életed szerves részévé, mindennapos szokássá válik a mozgás, meg fogod tapasztalni a jótékony hatásait. Eleinte előfordulhat, hogy tehernek érzed, hogy az délutáni lustálkodás helyett mozogj egyet, ám amint a tested hozzászokik, várni fogod a pillanatot, amikor végre futhatsz, úszhatsz, bringázhatsz vagy tornázhatsz egyet a nap kezdetén vagy épp végén.

Tarts ki és fejlődj tovább

Amikor már elérted azt a pontot, hogy várod a napi edzést, próbálj meg újabb célokat kitűzve tovább fejlődni. Mindig csak egy kicsivel akarj jobb lenni, mint vagy – ez segíteni fog abban, hogy kihozd magadból a maximumot. Jól megérdemelt eredményként fittebb, csinosabb leszel, az iskolai eredményeid javulni fognak, jobban érzed magad a bőrödben, a problémákat is hamarabb tudod kezelni és nem utolsó sorban kevesebb lesz benned a feszültség.

Ne feledd, hogy a mozgás mellett fontos, hogy arra is odafigyelj, mit eszel! Kezdd a napot egy teljes értékű reggelivel, egyél többször kisebb adagokat, csökkentsd a cukorbevitelt, igyál eleget és mindig pihend ki magad! Egészségedre!

(KamaszPanasz - M.J. www.health.harvard.edu/, fit.webmd.com)