olimpikon
#Mozgás

6 dolog, amit megtanulhatunk az olimpikonoktól

2021.10.06.
3 perces olvasási idő

Az olimpiai atléták inspirálhatnak bennünket megszállott fegyelmezettségükkel, és természetes tehetségükkel, amint rekordokat döntögetnek, egyre gyorsabban, magasabban és távolabb jutva. Lelki bátorítást nyújthatnak mindannyiunknak, hogy újabb kihívások elé nézzünk. Mi az a 6 dolog, amit biztosan megtanulhatsz tőlük?

Akár az a célod, hogy teljesítsd életed elő maratonját, javíts a labdaérzékeden vagy indulj egy triatlon versenyen, van néhány lecke, amit a legjobbak legjobbjaitól kell megtanulnunk.

Az olimpia mindannyiunk számára az emberi határok feszegetését szimbolizálja. Ha a legmagasabb szinten szeretnél teljesíteni, utánozd azok stratégiáját, akik a topon vannak, hazánk büszkeségeit, akik igazi sportemberek módjára méltó példaként állnak mindannyiunk előtt.

1. Állíts fel egy célt, és fokozatosan haladj a megvalósítás felé!

Az olimpiai szintű atléták 4 év alatt készülnek fel a világ legnagyobb sporteseményére. Miután megvan az edzésterv, a cél a medál elnyerésére vagy egy világrekord felállítására, a pótolhatatlan munkát végző edzők a teljes folyamatot kisebb részfeladatokra bontják, jellemzően időintervallumokra bontva, kisebb célkitűzésekkel, amik az egész folyamatot végigkísérik.

Ha például te arra készülsz, hogy formába kerülj egy túrázó versenyre, először kisebb napi célokat kell kitűznöd magad elé, pl. 5 kilométer sétát az első két hétben, és feltornázni 10 kilométerre a 10. hét végére. Jó taktika a fokozatosság, mert közben rájössz majd, hogy a cél, ami elérhetetlennek tűnik, mégis megvalósítható.

Olimpiai tanulságok

2. Kondicionálás

Az olimpikonoknak páratlan képességeik lehetnek, de más eszközökhöz is folyamodhatnak az aranyhoz vezető úton. A kondicionálás csökkenti a „túledzés” kockázatát és segít elkerülni a sérüléseket is. Az izomteljesítményt is fokozza, és stimulálja az elmét.

Maradva a túrázós példánál: a túra előtti hónapokban készülj elő úgy, hogy rendszeresen jársz edzőterembe, és a kevésbé extrém erősítő edzésekre koncentrálsz, kiegyensúlyozva a kardio és egyéb gyakorlatokat, mint például az elliptikus gép. Ezek közül az összes segít majd, hogy a legtöbbet kapd a kirándulástól, hiszen az állóképesség nő, a szellemi és testi felkészültség pedig fokozatosan eléri a megfelelő szintet.

3. Ne csak egyedül készülj!

Az olimpikonok nem egyedül edzenek, és nem csak olyanokkal, akik ugyanolyan képességi szinten vannak, mint ők. Nem csak a verseny szellemét és a bátorítást érzed majd, ami a motivációdat az egekben tartja, de az edzés szempontjából is vannak előnyei, ha mások is csatlakoznak, akik más szinten versenyeznek. Egy erősebb teljesítményű sportoló motiváló lehet, egyfajta húzóerő, aki szinte doppingol, hogy a nyomába léphess. Egy fizikailag gyengébb edzőtárs pedig olyan hozzáállásbeli különbségeket taníthat neked, amire talán eddig nem is gondoltál, illetve az is nagyon inspiráló a sportban, ha te mutatsz utat másoknak, például azoknak, akik nálad gyengébben teljesítenek, hiszen ezáltal te magad is fejlődsz.

4. Alkoss csapatot

Az olimpikonok nincsenek abban az illúzióban, hogy képesek maguk véghezvinni a dolgaikat, és neked sem szabad ezt gondolnod. Míg elbűvöl minket a képzet, hogy az olimpiai versenyzők hősök, elfeledjük, hogy mögöttük nagyon sok más ember is áll (az edző, a sporttársak, a tanácsadó szakemberek, a család, stb.). Egy falunyi embert igényel, hogy egy olimpikon az egész világgal szembe állhasson. Nem szabad elfelednünk, hogy nekik is szükségük van erőforrásokra.

Gondolj olyan emberekre, akik segíthetned a célodat véghezvinni. Elképzelhető, hogy a te személyes sikeredhez az kell, hogy edzővel dolgozz, táplálkozási szakértővel konzultálj, és egy pszichoterapeuta segítségével haladj a lelkileg sem könnyen megemészthető utad során. Ismerd fel, hogy neked mi a legjobb, hiszen a segítség különböző formákban áll rendelkezésedre.

5. Találd meg a motivációdat

Lehet, hogy furcsán érzed magad a zenelejátszódat átszellemülten hallgatva, de emlékezz, hogyan tette az aranyérmes Michael Phelps a zenét a mentális előkészületei részévé. Találd meg azt a tényezőt, amiből a verseny előtt erőt meríthetsz, ezáltal az idegességet is csillapíthatod.

6. Vedd fel az olimpiai hozzáállást

A legtöbbünk számára a napi feladataink, a családunk, a sporttól független személyes dolgaink sok esetben eredményezik azt, hogy nem tudunk elegendő időt és figyelmet szentelni az edzésnek. Azonban amikor nem edzel, átveheted az olimpikonok mentalitását: ekkor a cél elérni, hogy az adott óra csak rólad szóljon és a célodról. Az eredmények buzdítóan hatnak majd.

Eddz néhány hétig összpontosítva és fegyelmezetten, és nézzenek oda, meg fogsz lepődni, mi mindenre leszel képes! Egy feladat alaposan és teljes odaadással elvégezve, az elégedettség és a büszkeség érzése, ami a legjobb egyéni teljesítményed elérésének érdekében végzett munkából, a megküzdésből származik, olyan dolog, amit bárki megtapasztalhat - és ez valóban olyan löketet képes adni, amivel óriási dolgokra lehetsz képes.

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)