olimpikon
#Zöldövezet

A londoni a legzöldebb olimpia?

2012.07.26.
1 perces olvasási idő

Legutóbb a Vancouverben megrendezett Téli Olimpia nyerte el a legzöldebb olimpia címet, hiszen egy hidrogén-hidat is építettek, illetve az épületet újrahasznosított anyagokkal fűtötték. Ám a britek, úgy tűnik, még magasabbra tették a mércét. A fő cél, hogy precedenst teremtsenek az elkövetkező olimpiák számára a környezettudatosság terén.

Zöld Olimpiai Stadion

Ennek érdekében az épületeket tervező és építő cégeket kötelezték arra, hogy az anyagok minimum 25% -a újrahasznosított legyen, sőt, az építkezéshez szükséges bontásokból származó anyagok 90%-a is újra felhasználásra került!

A Velodrome épület szinte 100%-osan természetes úton szellőzik, természetes fényt használnak, és a mellékhelyiségek a tetőről gyűjtött esővízzel működnek.

Forrás: www.london2012.comAz Olimpiai Stadion tetőszerkezete gázcsövek újrahasznosításával készült, és a medencék tisztításához használt vizet is újra felhasználják a WC-k öblítéséhez.

Egy speciális rendszerrel gyűjtik, és újrahasznosítják az esővizet, hogy így csökkentsék a vízfogyasztást. Céljuk, hogy a víz felhasználását 40%-kal csökkentsék, míg a szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó tervek még ennél is szigorúbbak.

Kevés energiával zölden

Ennek érdekében a közlekedés is “zöld” lesz, a járműveket is úgy tervezték, hogy kevés káros anyagot juttassanak a levegőbe. Az Olimpián résztvevő hivatalos személyeket pedig 4000 környezetbarát energiával működő BMW fogja a szálláshely és a sportesemények között szállítani.

A sportlétesítmények tömegközlekedéssel, gyalog és biciklivel is megközelíthetők, ehhez 80 km-nyi kerékpárutat építettek, és mintegy 6000 bicikitároló áll majd a látogatók rendelkezésére.

Az épületek energiafogyasztása is környezetbarát: az összes felhasznált energia “újrahasznosítható”, vagyis nincs felesleges energiafelhasználás. Sőt mi több, még az olimpiai lángot is környezetbarát anyag fogja éltetni!

Minél kisebb ökológiai lábnyom

A szervezők azt szeretnék, hogy az eddigi olimpiák során kialakult ökológiai lábnyom nagyságát (egy ember átlagosan mennyire terheli a környezetét) a londoni Olimpián a felére szeretnék csökkenteni. Ennek elérése érdekében több mint 100 hektáron építettek parkot, több mint 4000 fa, és 300 000 egyéb növény ültetésével!

Az összes költség várhatóan 13,5 millió dollár lesz, és hamarosan minden elkészül. A sportolók is lassan megérkeznek, és már a turisták is gyülekeznek a fővárosban.

Ha Londonban jársz az Olimpia alatt, készülj fel a magas étel- és italárakra, illetve fokozottan figyelj a biztonságodra, hiszen a város lakossága háromszorosára duzzad az olimpia idejére.

(GY. R., inhabitat.com)