futás
#Mozgás

A legjobb tippek kezdő atlétáknak - Legyen edzőtársad!

2023.07.25.
1 perces olvasási idő

Az intenzív, rendszeres testmozgás fontos a szervezet számára. Elkezdeni azonban csak körültekintően, bizonyos szabályok betartása mellett szabad. Mutatjuk, mik a legfontosabb tényezők, amik sikerhez vezetnek.

Találj valakit, aki biztat

Az elsődleges ok, ami miatt edzőre, társra, támogatóra van szükséged, hogy legyen valaki, aki azt mondja: Ma jól nézel ki, gyere, fusd le életed legjobbját! A pozitív visszajelzés erőt ad, szárnyra kapsz tőle.

Képzeld el a mozdulatot

A tökéletes futómozdulat elképzelése segíthet abban, hogy hatékonyan tudj edzeni. Találj valakit az edzésen, aki jól mozog és gyorsan fut. Ez segíthet abban, hogy ugyanígy tegyél.

Ne gondold túl

Futáshoz is kellenek axiómák, ha hiszed, ha nem. Legyen ez az egyik: Csináld a lehető legegyszerűbben!

Válts csigafokozatra

Nem mászhatsz fel a második emeletre létra nélkül. Ha túl magas célt tűztél ki és nem éred el, a lelkesedésed keserűségbe fordul. Próbálj meg olyan célt kitűzni magad elé, ami ésszerű, és aztán fokozatosan növeld az elvárásaid.

Nézz szembe a kétségeiddel

Folyamatosan dolgozz a mentális hozzáállásod javításán. Harcolnod kell azzal, az adott pillanatban racionálisnak tűnő hanggal, ami azt mondja: Kivagyok, elegem van, nem csinálom többet, semmi értelme...

Eddz valakivel...

Lehet, hogy furcsán hangzik, de az edzőpartner sokszor többet segíthet, mint maga az edző. Nem vagyunk egyformák, így szinte biztos, hogy amikor az egyikőtök a holtponton lesz, a másik tudja majd lelkesíteni, hogy túllendüljön rajta. Emellett az ösztönös versenyszellem, a bizonyítási vágy is előtérbe kerül, ha nem magányosan edzel, és ez jó eredményekhez vezet.

...Akárki legyen is az

Soha nem becsüld alá az értékét egy jó edzőtársnak, még ha a kutyád is az. Az edzőpartnerek fognak kirugdosni az ajtón azokon a napokon, amikor egyébként a mozgás szíved szerint a távirányító felemelésére korlátozódna.

...De néha menj egyedül

A kemény edzések utáni napon eddz egyedül. Ha valaki mással futsz, akkor hajlamos lehetsz arra, hogy keményebben tedd, mint szükség lenne rá.

Érezd a varázslatot

Legyen a futás az életstílus és a művészet keveréke. Sokkal inkább a varázs izgasson, mint a mechanikája. Élvezd a friss levegőt, lélegezz jó mélyeket, próbáld meg futás közben megfigyelni a környezetedet: a hangokat, látványt, az illatokat. Nemcsak a testednek teszel jót, de mozgás közben a fejed is kitisztul.

...De tedd meg, amit meg kell tenned

Ha valaki képes kitartani a futás mellett hosszú éveken át, akkor az akaraterő többé már nem probléma. Esik? Nem számít. Fáradt vagy? Ez is mellékes. Egyszerűen csak érzed, hogy menned kell.

(KamaszPanasz - Sz.L.)