kardio
#Mozgás

A kardiomozgás a kamaszokat is védi

2015.09.25.
2 perces olvasási idő

Egyre riasztóbb méreteket ölt a fiatalok körében is terjedő mozgásszegény életmód és az elhízás, valamint az ezek talaján kialakuló betegségek, mint például a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Dr. Babai László, életmód orvos a megfelelő életmódról és a kardiomozgás jelentőségéről beszélt.

A maximális oxigénfelvétel árulkodó

Már óvodáskortól megfigyelhető, hogy a gyerekek egyre kevesebbet játszanak, mozognak, sportolnak aktívan. A szülők és a pedagógusok felelőssége hatalmas e téren, hiszen akár az egész életet befolyásolhatják a gyermekkorban kialakult szokások, a fizikai állapot és az esetleges betegségek.

Nemrégiben egy átfogó kutatást is végeztek a témában, az European Youth Heart Study 4 ország 4500 iskolását mérte fel, a 9 és a 15 éves korosztályban. A cél az volt, hogy megállapítsák, milyen fajta mozgással, edzettséggel küzdhetők le a későbbi szív- és érrendszeri betegségekhez vezető rizikófaktorok. Ezek a magas vérnyomás, a magas triglicerid szint és koleszterinszint, az inzulin-rezisztencia.kardio edzés

Az értékelés fő szempontja a testsúlyhoz viszonyított, időegység alatti maximális oxigénfelvevő képesség – ez utal az edzettségi szintre. A szervezet oxigénfelvevő kapacitásának optimális - már egészségvédő hatással bíró - értéke 9 éves lányoknál egy perc alatt 37.4 ml oxigén testtömeg-kilogrammonként. 15 éves lányoknál ez az érték 33.0 ml percenként és testtömeg-kilogrammonként. A fiúk optimális értékei 9 évesen: 43.6, illetve 15 évesen: 46.0 ml/perc/kg.

A kutatás további következtetése, hogy a kardiomozgás már a gyerekeknél is egyértelműen csökkenti a későbbi kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorait, ezért nagyon fontos lenne rendszeresen művelni. – hangsúlyozza dr. Babai László.

Mikor és mit sportolj?

Az előzőekből is kiderül, hogy a kardiomozgást feltétlenül be kell építeni a napi programba, legalább 60 percen keresztül. Vagyis olyan lihegtető, pulzust emelő mozgást kellene végezni naponta egy óráig, amely során meg is izzadsz.

Ilyen lehet például a torna, az úszás. Hatásukra javul az egyensúly és a koordinációs készség, javul az önfegyelem, a kitartás. A csapatsportok pedig az együttműködés megtanulásának hatékony formái. Ebben az életkorban ajánlatos megpróbálkozni a komolyabb erőnlétet igénylő vagy specifikusabb sportágakkal is, mint az atlétika vagy a küzdősportok. Természetesen minden választásnál figyelembe kell venni az egyéni adottságaidat és azt is, hogy mihet lenne kedved igazán.

Mit tehetek, ha hátrányból indulok?

Meglévő alapbetegséged kizárhat bizonyos sportokat, de ne aggódj, mozgásra mindig van lehetőséged. Gerincferdülés esetén például a gyógytorna mellett leginkább az úszás és a lovaglás jöhet szóba, de kerülendők a féloldalas sportok, mint a tenisz vagy a kosárlabda. Asztmásoknak nem ajánlottak a sok futást igénylő sportágak, és a kültéri sportokat is érdemes megfontolni magas pollenkoncentráció esetén. Szintén optimális lehet azonban az úszás, ahogyan azt például Cseh László példája mutatja.

(Oxygen Medical)