nászutas betegség
#Betegségek

Nászutasok betegsége: te is elkaphatod!

2011.06.06.
1 perces olvasási idő

A honeymoon cystitis a húgyhólyag akut gyulladását jelenti olyan esetekben, ha egy nőnél szexuális aktust követően alakul ki húgyúti fertőzés. Nevét a nászutasok hólyaghurutjának is fordíthatjuk.

Az ok-okozati összefüggés abban áll, hogy a gyakoribb és elhúzódó szexuális aktus során a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül a hólyagba kúsznak. Jellegzetes tünetei a gyakori vizelési inger, a hólyag kiürülés-érzésének hiánya, a csípő-szúró vizelés, a vizelet zavarossága, a kismedencei nyomás érzése, a vizelet szúrós szaga.

Kezelése

Kezelése antibiotikummal történik, fiatal nőknél elsőként nem kell vizelettenyésztést végezni, de ha ismételten jelentkezik, akkor javasolt.

Megelőzése

A megelőzésben segíthet az aktus utáni vizeletürítés, tőzegáfonya rendszeres szedése. Amennyiben visszatérő problémáról van szó, szóba jöhet még a kis dózisú, aktus után beszedhető antibiotikum alkalmazása is. A vizeletet nem szabad sokáig visszatartani, gyakran kell a hólyagot üríteni, hogy a kórokozók csíraszáma ne szaporodjon. Bőségesen kell folyadékot fogyasztani, kiváló erre a kamilla, a kisvirágú füzike és a medveszőlőlevél tea is.

Ne feledd!

Sokszor társul a hólyaghurut nőgyógyászati panaszokkal is, például folyással, viszketéssel, aktus alatti fájdalommal, ilyen esetben mindenképp nőgyógyászati vizsgálat is szükséges.

(Dr. Csuth Ágnes)