bőr
#Betegségek

Mit tegyél a száraz bőr ellen?

2021.02.15.
1 perces olvasási idő

Télen a vírusok és baktériumok terjedésének megelőzése érdekében többet mosunk kezet, ami azonban rendkívüli módon száríthatja a bőrt. Szakértők szerint a kávé- és alkoholfogyasztás szintén dehidratációhoz és száraz bőrhöz vezethet. Megfelelő ápolással és hidratálással azonban elkerülhető a bőr kirepedezése.

Mivel kint a hőmérséklet alacsony, bent pedig megy a fűtés, a beltéri levegő hatására a bőr dehidratálttá válik, és veszít nedvességtartalmából. A víz pedig csak ront a helyzeten, még ha csak mikroszkopikus szinten is: amikor a levegő páratartalma lecsökken a fűtés miatt, az gyakorlatilag kiszívja a nedvességet a bőrödből. Íme, néhány tipp, hogy a téli hónapokban is hidratáltan tartsd a bőrödet.

Használj párologtatót

Kapcsold be éjszakára, így miközben alszol, megakadályozza szobádban a nedvességvesztést. A még jobb eredmény elérése érdekében használd desztillált vízzel csapvíz helyett! A levegő párásítása megfordíthatja a bőr kiszáradásának folyamatát, valamint segíthet a bőrgyulladásos betegeken.

Kerüld a durva bőrtisztítókat

Néhány szappan olyan irritáló lehet, hogy akár bőrszárazság, ekcéma, dermatitisz vagy hosszú távú bőrbetegségek kialakulásához is vezethet. Helyettesítsd ezeket a szappanokat gyengédebb, bőrbarátabb termékekkel!

Válaszd a megfelelő bőrápolót

Az illóolajok, a jojoba olaj vagy a sheavaj olaj olyan bőrbarát összetevők, melyek számos hidratáló krémben megtalálhatók. Használj olyan zsírmolekulákat, keramidokat tartalmazó termékeket, melyek segítik a bőr védelmét. Ügyelj arra is, hogy a bőrtípusodnak megfelelő krémet válassz! Minél kevesebb vizet tartalmaz a hidratáló krémed, annál tovább tart majd a hatása. Ha kétségeid vannak, inkább használj gyakrabban, de kevesebb krémet!

Igyál sok vizet

A koffeines és az alkoholos italok szintén dehidratációhoz vagy száraz bőrhöz vezethetnek. Hogy megakadályozd bőröd nedvességtartalmának csökkenését, igyál egy pohár vizet minden egyes koffeintartalmú ital fogyasztása után, és kerüld az alkoholt!

(KamaszPanasz - B. K.)